DSC_0081.jpg (47 KB)

Rajská polévka je oblíbené jídlo dětí i dospělých. Můžete do ní zavařit těstoviny, rýží, čočku, tarhoňu. Výborná bude také s křupavými smaženými kuličkami. Můžete k ní podávat plátek chleba nebo bagetu. Ozdobit ji nastrouhaným parmezánem nebo nasekanou bazalkou. Nasypejte do ní krutony z toastového chleba. Připravte si ji přesně tak, jak máte chuť.

My dnes přinášíme recept na výživnou, hustou verzi, s rýží.

Suroviny

  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 středně velké mrkve
  • 150 g celeru
  • 1/2 velkého pórku
  • 700 g rajčatové passaty (mixovaná rajčata)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 700 ml vývaru (ideálně zeleninový nebo kuřecí)
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 150 g suché rýže
  • 2 lžičky soli
  • pepř podle chuti
  • cukr podle chuti

DSC_0067.jpg (81 KB)

Postup

Rýži dejte vařit do rýžovaru nebo do osolené vody. Vařte doměkka a až bude hotová, nechejte ji stranou.

Ve velkém hrnci si zahřejte oleje a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Opékejte chvilku a přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev a celer. Opět chvíli opékejte a míchejte. Nakonec přidejte na půlkolečka nakrájený pórek. Promíchejte a 3 až 4 minuty opékejte na střední teplotu.

Obsah hrnce zasypejte moukou. Promíchejte a zalijte rajčatovou passatou. Promíchejte a za občasného míchání společně vařte asi 3 minuty.

Zalijte vývarem, promíchejte. Ochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a tymiánem. Provařte společně 20 minut. Poté můžete ještě doladit chutě - solí, ale i trochou cukru. Tak aby byly polévka ideální právě pro vás.

Rozmixujte do hladka tyčovým mixérem nebo ve výkonném stolním mixéru.

Přidejte vařenou rýži a posypejte zelenými bylinkami.

Dobrou chuť přeje Elly.

Perfektní zimní polévky

Rajčatová polévka s červenou čočkou

IMG_20190101_143152.jpg (132 KB)

Polévka z pečené mrkve

DSC_0089-1160x774.jpg (53 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková