Rajská polévka je oblíbené jídlo dětí i dospělých. Můžete do ní zavařit těstoviny, rýží, čočku, tarhoňu. Výborná bude také s křupavými smaženými kuličkami. Můžete k ní podávat plátek chleba nebo bagetu. Ozdobit ji nastrouhaným parmezánem nebo nasekanou bazalkou. Nasypejte do ní krutony z toastového chleba. Připravte si ji přesně tak, jak máte chuť.
My dnes přinášíme recept na výživnou, hustou verzi, s rýží.
Suroviny
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 středně velké mrkve
- 150 g celeru
- 1/2 velkého pórku
- 700 g rajčatové passaty (mixovaná rajčata)
- 2 lžíce hladké mouky
- 700 ml vývaru (ideálně zeleninový nebo kuřecí)
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 150 g suché rýže
- 2 lžičky soli
- pepř podle chuti
- cukr podle chuti
Postup
Rýži dejte vařit do rýžovaru nebo do osolené vody. Vařte doměkka a až bude hotová, nechejte ji stranou.
Ve velkém hrnci si zahřejte oleje a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Opékejte chvilku a přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev a celer. Opět chvíli opékejte a míchejte. Nakonec přidejte na půlkolečka nakrájený pórek. Promíchejte a 3 až 4 minuty opékejte na střední teplotu.
Obsah hrnce zasypejte moukou. Promíchejte a zalijte rajčatovou passatou. Promíchejte a za občasného míchání společně vařte asi 3 minuty.
Zalijte vývarem, promíchejte. Ochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a tymiánem. Provařte společně 20 minut. Poté můžete ještě doladit chutě - solí, ale i trochou cukru. Tak aby byly polévka ideální právě pro vás.
Rozmixujte do hladka tyčovým mixérem nebo ve výkonném stolním mixéru.
Přidejte vařenou rýži a posypejte zelenými bylinkami.
Dobrou chuť přeje Elly.
Perfektní zimní polévky
Rajčatová polévka s červenou čočkou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Mnam je výborná
Polévky i talíř mého dětství
rajčatovou dělávám často - v létě si dělám svůj protlak z rajčat ze zahrady - což jsou opravdu jen rajčata, žádné náhražky k tomu, máme rádi s rýží, ale nakrájím ještě bazalku a na talíři posypu strouhaným sýrem.
Rajčatovou i mrkvovou polévku máme rádi...jen tu rajčatovou raději s vločkama nebo těstovinou...