Zapékali jste s námi plněná rajčata? Tak vám určitě zbyla hromada vydlábnutých dužin. Zapékali jste, stejně jako my, zároveň cuketu? Potom tedy máte další surovinu na přípravu výborné pikantní polévky. Kdo má rád úsporné vaření, ten náš dnešní recept velice ocení.
Pro připomenutí, rajčata jsme zapékali TADY. Po velkém zapékání mi zbyla hromádka rajčatových dužin, vydlabaný střed z cukety a trochu náplně z mletého masa. Tak to je přece poklad a parádní základ pro výbornou polévku. Přidala jsem ještě otevřená mixovaná rajčata ve skle, dochutila pikantním kořením.
Já sama jsem použila pomocníka Tefal Easy Soup, do kterého jsem jen suroviny nakrájela a vložila, zapnula tlačítko „krémová polévka“ a za půl hodinky bylo hotovo. Pak už jsem jen v polévce ohřála mleté maso s fazolemi a na talíři ozdobila zakysanou smetanou. Pro vás mám postup v klasickém hrnci.
Suroviny
- 400 g rajčat (já jsem použila dužiny ze 7 rajčat)
- 150 g cukety (použila jsem vydlabané vnitřky ze dvou menších cuket)
- 500 ml rajského protlaku nebo rozmixovaných rajčat ve sklenici
- 1 cibule
- trocha olivového oleje
- sůl
- pikantní koření (použila jsem garam masala)
- něco do polévky: krutony, mleté maso, fazole z plechovky, zakysaná smetana
Postup
Rajčata i cukety nakrájejte na kousky. Cibuli nadrobno.
V hrnci rozehřejte olej, na kterém osmahnete cibuli. Jen pár minut, až zesklovatí. Přidejte cukety a rajčata. Zalijte rajčaty ve sklenici. Používám velké sklenice (obsah cca 700 ml) s rajčatovou passatou - rozmixovanými rajčaty. Ještě můžete přidat trochu vody.
Dochuťte solí, pepřem a nějakým exotickým kořením, pokud chcete zajímavou chuť. Chcete-li něco tradičnějšího, tak přidejte jen sůl a pepř. Já jsem použila velice aromatickou a ostrou kořenící směs garam masala.
Po 20 minutách vaření polévku rozmixujte dohladka. Ještě poslední šance dochutit. V této chvíli jsem ještě přidala směs mletého masa (které bylo už hotové) s fazolemi.
Na talíři ozdobte kopečkem zakysané smetany a ihned podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
rajčatovou polévku mám moc ráda s cuketou jsem jí ještě nezkoušela, nemusí to být vůbec špatné...až budou na zahradě čerstvé cukety a rajčata, tak to prubnu
V polévce vyloženě nemám ráda mleté maso
A ta verze téhle polévky s mletým a fazolemi už spíš připomíná chilli con carne, bez fazolí jen s mletým zas gulášovku
Jo jo, tohle si dělám často A chutná mi to. I kdyby nechutnalo, musela bych si zvyknout, mám nařízenou celkem přísnou dietu a v diskuzi zmíněnou jitrnici nebo chleba se škvarkama si prostě dát nemůžu, tak co mi zbývá. On si člověk zvykne na ledacos a zdraví je holt přednější. Naštěstí se i tyhle zdravé a dietní věci dají připravit chutně a já na zeleninu byla vždycky, tak zas tak moc nestrádám. Právě jsem povečeřela brokolicový krém - jenom domácí vývar, brokolice a koření. Ani tu smetanu na zjemnění do toho teď nesmím
(Ale jestli se na příštím vyšetření ukáže, že mi to nepomáhá a nic se nezlepšilo, i tu jitrnici si občas dám a na tuhle přísnost se vykašlu. Musí to mít výsledky, jinak je to k ničemu.)
gerda — #26 No jo, máš svoje zkušenosti, to je pak jasné. Ona ta brokolicová nebo pórková tím umixováním získá lepší chuť, takovou pikantnější. Ale nemá smysl Ti to vysvětlovat, když k tomu máš odpor. Prostě každý jsme nějaký.
paníliška — #25Špenátovou nedělávám, rajskou jo, ta je teda hladká... ale ty druhé mívám vždycky vcelku Proč se stydět za brokolici anebo kolečka pórku? Já prostě jaksi nesnáším krémové polévky, v tom to je. Moc mi připomínají špitál a šetřící dietu.
gerda — #24 I Ty jedna . Vždyť rajská polévka, špenátová, pórková, brokolicová taky nejsou "vcelku" a jak jsou dobré.
Suzanne — #23Však počkej, až budeš mít nějakou (ne, že bych ti to přála) nařízenou kašovitou dietu. O křupavých topinkách a zeleninové polévce "vcelku" se ti bude zdávat každou noc a až se z toho dostaneš, tyhle šlichty nebudeš moct ani vidět.
gerda — #21
My měli s mužem jedinou vádu ohledně jídla - on chtěl do bramboračky zeleninu, mně kusy zeleniny v polívce vysloveně vadí. Už má rád tu moji, samozřejmě DOBROVOLNĚ A RÁD Ale na oplátku mu strkám zeleninu do jiných. Sama miluju krémové polévky všeho druhu. A na kousání nezapomínám, pak si dám flákotu
gerda — #21
Suzanne — #20My máme taky zeleninovou, hustou tak, že v ní stojí lžíce.. Brambory, cibule, mrkvička, růžičková kapusta, česnek, majoránka, saturejka - jen tak, na sádle orestované a na závěr zahuštěné pohankou. Ale nemixované. Ono to pak na talířku vypadá mnohem vábněji. Nemůžu si pomoct, ale na fotce to vypadá jako rajská, nad kterou se proletěl pták a už to neudržel
elly — #16 Pikantní u nás bude mít úspěch.
Já zeleninu strašně ráda Teplá hustá zeleninová polévka je pro mě teď v zimě něco úžasného. Zrovna jsem si před chvílí jednu dala na obědě.
gerda — #15 A to jsem si vždycky myslela, že jsem tuctová
Vyzerá fajn....
Vypadá velice dobře.
Suzanne — #9není zač :-) Tohle je trochu pikantní verze klasické rajské. Nám tam moc chutnalo to maso a fazole. Takové mexiko trochu
Suzanne — #9však ty jdeš vždycky proti proudu
janavys — #7já zrovna škvařím sádlo, už se těším na škvarečky s chlebem a okurkou.
rajčatovou miluju s kapáním
No... je to takový Balkán... být někde na dovolené v cizí zemi, kde by mi to podstrčili místní jakožto tamní specialitu, a řekli, že se urazí, když to nesním, tak bych se přemluvila. A příště bych si dala velký pozor, aby mi to nedali podruhé.