62c6b96f12aa6obrazek.png
Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 g cherry rajčat
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 6 plátků chleba (může být klasický, ale velice oblíbený je i bílý chléb)
  • 4 plátky grilovacího sýra Grilami 
  • olivový olej 
  • 3 stroužky česneku
  • bílý vinný ocet
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • oblíbené grilovací koření nebo marináda

Postup 

Všechna rajčata překrojte na poloviny. Přidejte najemno nasekanou petrželku.

Chléb nakrájejte na plátky a opečte na rozpáleném grilu. Přesně v tuhle chvíli dejte na gril i sýr Grilami, který jste předtím potřeli olejem s grilovacím kořením. Můžete použít taky marinádu, jak jste zvyklí. Opečený chléb hned potřete prolisovaným česnekem s trochou oleje a nakrájejte na kostičky.

Připravte si zálivku. Rozšlehejte si lžíci vinného octa s pěti lžícemi olivového oleje. Podle chuti přidejte sůl, pepř a můžete i špetku třtinového cukru. Vyšlehejte vidličkou do krásně kompaktní směsi. Touto zálivkou přelijte rajčata.

Nakonec přidejte opečený česnekový chléb, promíchejte a ihned podávejte s Grilami.

Neváhejte, protože když necháte salát dlouho stát, chléb příliš navlhne. Lepší je lehce křupavý a jen lehce obalený zálivkou a rajčatovou šťávou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sýr s bílou plísní v bůčkovém kabátku

1.jpg (101 KB)

Foto: archiv redakce

Jednoduchý grilovaný sýr s bylinkami

2.webp (61 KB)

Foto: Produkt ekologického zemědělství

Reklama