Foto: Shutterstock
Houby jsou poměrně vodnaté, obsah vody v nich dosahuje až 92 %. Obsah bílkovin je relativně nízký a činí 1 až 2 %, sacharidů je v nich až 4 %, tuků zhruba 3 %. Z vitaminů můžeme v houbách nalézt vitaminy skupiny D, B hlavně biotin, B1, kyselinu nikotinovou apod. Z minerálů dominují fosfor a draslík, zinek a další.
„Při konzumaci hub je potřeba pamatovat na jejich těžší stravitelnost, což znamená, že náš organismus jejich konzumace více zatíží. Pro starší pacienty je lepší zařadit je do jídelníčku spíše přes den než navečer,“ upozorňuje Dana Sasaková, nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius Medical Care, a dodává: „Obzvláště lidé, kterým selhávají nebo selhaly ledviny a jsou na dialýze, by se měli mít při konzumaci hub na pozoru a ve dnech dialýzy je zcela vynechat. Houby obsahují mnoho tělu prospěšných látek, ale dialyzovaní pacienti musí při jejich konzumaci zohlednit obsah sledovaných minerálů. Všimněte si, že mnohem příznivější hodnoty mají houby konzervované. A naopak dramaticky horší houby sušené.“
A na co si dát při konzumaci pozor? Větší příjem hub než jedna hrst zvyšuje nejen riziko hyperkalémie (zvýšení hladiny draslíku v krvi), ale i zažívacích potíží. Houby sbírané u elektráren, frekventovaných silnic apod. obsahují více olova, rtuti, arzenu a dalších nebezpečných látek. Houby nezapíjíme alkoholickým nápojem. Nepoužíváme sušené houby, raději konzervované, mražené, ale jen v doporučeném množství.
„Je třeba také zdůraznit, že houby jsou těžce stravitelné a neměly by se doplňovat o větší množství tuků, vajec, knedlíků, krupice. K houbovému jídlu se hodí chléb nebo brambory, které jsou předem technologicky zpracovány,“ připomíná Dana Sasaková.
Devatero správného houbaře:
- Houby sbíráme do koše, krabice a tak, aby nedošlo k vzájemnému otlačení nebo zapaření.
- Hrubou očistu provedeme ještě před vložením do košíku.
- Houby nesmějí být staré, promáčené, otlačené, červivé a špinavé.
- Sbíráme jen houby, které bezpečně známe, každou houbu pečlivě prohlédneme.
- Bezprostředně po sběru houby zpracujeme.
- Houby mohou být v ledničce jen několik hodin, neskladujeme je do druhého dne.
- Již tepelně zpracované houby znovu neohříváme.
- Sterilované houby ve sladkokyselém nálevu je potřeba vždy před podáním propláchnout.
- Pokud skladujeme houby v mrazáku, před zmrazením je tepelně zpracujeme.
Zdroje: Fresenius Medical Care, nutriční terapeutka Dana Sasaková
Nový komentář
Komentáře
Je sucho, tak nic moc. Něco jsme nasbírali jen jednou. Bylo trochu smaženice a hříbky na másle. To je vše. A to bylo ještě po dešti. Při dalších procházkách v lese ani prašivka. Ale nedivím se. Od té doby je buď úplné sucho, nebo prší pět minut.
I u nas je sucho. Nezaprsí a nezaprší.
Když nepočítám žampiony v lidlu, tak jsem letos ještě neviděla ani prašivku. Lesy jsou vysušené až hanba.
U nás na Jížní Moravě je takové sucho, že letos pravděpodobně houby ani neochutnám.
právě zpracovávám houby, které ráno manžel nasbíral, udělala jsem bramboračku a večer budou obalované a usmažené a zbytek nyní povařím a dám zmrazit
Myslím, že snad všechny houby se mohou zapíjet třeba pivem, jenom hnojník inkoustový ne. Došlo by k reakci jako při Antabusu. A protože se na Youtube každý týden dívám na skvělou Šumavskou houbičku, tak od ní vím, že syrovinky se určitě v lese čistit nemají, abychom se nepopiplali košík i ostatní nalezené houby, při poranění (okrajování) roní bílé lepkavé mléko.