Výhodou tohoto kontaktního grilu je to, že si jídlo můžeme připravovat u stolu. V zimě v jídelně, v létě zase na terase. Proto se výborně hodí pro posezení s přáteli.

Rackletovací grily se skládají z horní teflonové grilovací desky (ta bývá někdy nahrazena lávovou nebo kamennou deskou) a spodní části. V té je topná spirála, na které je umístěna nerez deska, ve které jsou prohlubně pro umístění lopatiček. Lopatičky jsou veliké asi jako dlaň a vyrobeny jsou z nepřilnavého materiálu. V jedné rackletovací soupravě jich zpravidla bývá šest.

Hlavní zapékání se na rackletovači odehrává na lopatičkách, které jsou vlastně umístěny mezi dvěma horkýma deskama. Do lopatky si každý strávník položí to, nač má chuť, vše završí plátkem sýra a svou lopatičku vloží na její místo pod horním grilem.

Teplota spirály pod lopatičkami se dá regulovat - od 100 °C do 200 °C. Plátek sýra se roztaví a spojí vše, co jsme si do lopatičky nachystali.
Po zapečení si každý svou porci seškrábne z lopatiček na připravený talíř.

Co všechno si můžeme dát do lopatiček?
Fantazii a chuti každého se meze nekladou. Do lopatiček můžete dávat i menší kousky jídla, které vám z nich určitě nevypadnou.
Rackletujeme: dary moře, plátky šunky, kolečka ananasu, kousky papriky, medailonky z masa, uzené maso, játra, slaninu, kolečka rajčete, olivy, houby, kousky pomerančů, vajíčka. Vše vždycky završíme plátkem nebo kousky sýra. Sýr si zvolíme podle chuti (může být například i hermelín, niva, mozzarella).

K čemu je horní část grilu?
Na teflonovém nebo přírodním grilu v horní části rackletovače můžeme připravovat větší kousky masa (kuřecí stehna, křídla, kotlety, špízy, klobásky, ryby) nebo třeba i grilovat banány, pečivo nebo zeleninu.

Přílohou ke grilovaným pokrmům může být jakékoliv pečivo, toast, který jsme připravili na horní grilovací desce, nebo třeba předem uvařený brambor (může být i ve slupce), který necháme odložený na horní grilovací desce.

Nezapomeňte si připravit i různé ochucovadla, jako je kečup, hořčice, tatarská omáčka a různé doma vyráběné omáčky a čatní.

S grilováním i zapékáním na lopatičkách můžeme začít po patnácti až třiceti minutách od zapnutí. To se přístroj rozehřeje na potřebných 200 °C. Do té doby si můžeme na stůl nachystat misky s ingrediencemi a přílohami.

Který rackletovač si vybrat?
V testech nejlépe uspěly přístroje se čtvercovou nebo kruhovou deskou. Oválné měly tu nevýhodu, že v různých místech hřály nestejnoměrně.
Dávejte si pozor, aby u přístroje byly převýšeny okraje horní desky, aby nechyběl žlábek zachytávající šťávu z grilovaných pokrmů.
Lopatičky by měly mít tepelně izolované rukojeti. Výhodou je, když jsou tyto rukojeti barevně odlišeny.
Horní deska by měla jít snadno vyndat a omýt.

Ceny rackletovačů se na našem trhu pohybují asi od dvou do šesti tisíc korun. I v tomto případě platí, že ty dražší jsou kvalitnější.

Odborné informace čerpány z článku v časopise Kuchyně pro labužníky.

Příjemné posezení s přáteli přeje

 

 

 

 

 

                                        
Reklama