Rackletovací grily se skládají z horní teflonové grilovací desky (ta bývá někdy nahrazena lávovou nebo kamennou deskou) a spodní části. V té je topná spirála, na které je umístěna nerez deska, ve které jsou prohlubně pro umístění lopatiček. Lopatičky jsou veliké asi jako dlaň a vyrobeny jsou z nepřilnavého materiálu. V jedné rackletovací soupravě jich zpravidla bývá šest.
Hlavní zapékání se na rackletovači odehrává na lopatičkách, které jsou vlastně umístěny mezi dvěma horkýma deskama. Do lopatky si každý strávník položí to, nač má chuť, vše završí plátkem sýra a svou lopatičku vloží na její místo pod horním grilem.
Teplota spirály pod lopatičkami se dá regulovat - od 100 °C do 200 °C. Plátek sýra se roztaví a spojí vše, co jsme si do lopatičky nachystali.
Po zapečení si každý svou porci seškrábne z lopatiček na připravený talíř.
Co všechno si můžeme dát do lopatiček?
Fantazii a chuti každého se meze nekladou. Do lopatiček můžete dávat i menší kousky jídla, které vám z nich určitě nevypadnou.
Rackletujeme: dary moře, plátky šunky, kolečka ananasu, kousky papriky, medailonky z masa, uzené maso, játra, slaninu, kolečka rajčete, olivy, houby, kousky pomerančů, vajíčka. Vše vždycky završíme plátkem nebo kousky sýra. Sýr si zvolíme podle chuti (může být například i hermelín, niva, mozzarella).
K čemu je horní část grilu?
Na teflonovém nebo přírodním grilu v horní části rackletovače můžeme připravovat větší kousky masa (kuřecí stehna, křídla, kotlety, špízy, klobásky, ryby) nebo třeba i grilovat banány, pečivo nebo zeleninu.
Přílohou ke grilovaným pokrmům může být jakékoliv pečivo, toast, který jsme připravili na horní grilovací desce, nebo třeba předem uvařený brambor (může být i ve slupce), který necháme odložený na horní grilovací desce.
Nezapomeňte si připravit i různé ochucovadla, jako je kečup, hořčice, tatarská omáčka a různé doma vyráběné omáčky a čatní.
S grilováním i zapékáním na lopatičkách můžeme začít po patnácti až třiceti minutách od zapnutí. To se přístroj rozehřeje na potřebných 200 °C. Do té doby si můžeme na stůl nachystat misky s ingrediencemi a přílohami.
Který rackletovač si vybrat?
Dávejte si pozor, aby u přístroje byly převýšeny okraje horní desky, aby nechyběl žlábek zachytávající šťávu z grilovaných pokrmů.
Lopatičky by měly mít tepelně izolované rukojeti. Výhodou je, když jsou tyto rukojeti barevně odlišeny.
Horní deska by měla jít snadno vyndat a omýt.
Ceny rackletovačů se na našem trhu pohybují asi od dvou do šesti tisíc korun. I v tomto případě platí, že ty dražší jsou kvalitnější.
Odborné informace čerpány z článku v časopise Kuchyně pro labužníky.
Příjemné posezení s přáteli přeje
Nový komentář
Komentáře
Ahoj holky, prosím můžete mi některá poradit s výběrem zahradního grilu?
Grilování je jednou z věcí, které bych dělala na zahradě snad pořád. Koupila jsem si dva grily a jedu!
Žížalo, už jsem psala, mám Tefal, stál něco přes tři tisíce. Není to drahej přístroj. Máme ho už přes dva roky a zatím slouží perfektně.
Tak jsem ted koukala na nejaky ty grily a zdaji se mi nejak podezrele levny, ani ne dva tisice. Hodne by me to zajimalo, nejsem sberatelkou kuchynskejch "kramu" ale tohle bysme myslim doma vyuzili. Na http://www.patro.cz/list.php/015810814834.grp neco je, ale nevim co me ma teda zajimat jeste krome zlabku na stavu a tvaru plochy...
Snad nejakej vykon... ? Kote kterej mas konkretne ?
*Kotě*: já po takovejch sejrech ani nekoukám, nám zachutnaly takový ty obyčejný, jako zlato, niva, eidam a tak... teď před Silvestrem jsem koupila nějakej "lepší", holandskej, ale mě vůbec nechutnal... i když sejry já můžu na všechny způsoby
ňam ňam...
My teda domácnost teprev rozjíždíme a gril ani fondue nemáme, ale naši fondue používají dost často a dělají v něm spíš maso, a musím říct, že je to fajn, když se sejde víc lidí, sedí se u stolu, povídá se, popíjí se a každej si při tom dělá svoji ňamku... Mamina maso vždycky naloží do nějaký omáčky z bylinek a koření...
Vivian: sýr raclette se normálně prodává v krámě (třeba v Tescu na Národní), ale je hroozně drahej... možná, že se jmenuje podle tý lopatky... nebo ta lopatka podle toho sejra... kdo ví.
*Kotě*: raclette znamená česky škrabka nebo stěrka
to mám ze slovníku
. A jméno sejra by to asi taky mohlo bejt. A po tom sejru se jmenuje celej stroj?
Jasně, blaťácké zlato
Vivian, ne, raclette je ten sejra.
Jinak můj tip, že místo sýra raclette, který je drahý jak sviňa, je nejlepší obyčejné blaťácké zlato.
raclette je ta lopatička
btw.- Kotě, je to teda raclette nebo racklet? slovo racklet snad ani neexistuje, ne? spíš bych se přikláněla k tomu raclette, to jsem našla ve fr. slovníku
Žížala: my máme značku Tefal. Dole rozpíkáme většinou vařené brambory se sýrem a bylinkama, nahoře smažíme kromě masa (většinou ho marinujeme v několika různých omáčkách) taky třeba žampióny.
Fondue jsme pro změnu dostali jako svatební dar, máme ale problém, že nám ani jednomu moc nechutná. Takže zatím jsme přátelům dělali jenom jednou, všem se stejně spíš víc líbí raclette.
Dašenka: jojo fondue je super.o) slavila jsem s nimi silvestra.o))))
Já bych to moc chtěla,ale když to napíšu nadneseně, je to další krám do kuchyně - já už to fakt nemám kam dávat - sendvičovač,toustovač,vaflovač,různé roboty....
My grilujeme od jara do podzimu venku na chalupě....
Já to mám taky a využívám právě při posezení s přáteli - postupně jsem původně jen sýrové pohoštění rozšířila o kuřecí steaky, americké brambory a žampiony. Díky za tipy
, co ještě se dá využívat! Zatím jsem dole rozpékala jen sýry a ostatní nahoře, ale zajímavé to může být právě tak, jak Sunnynka popisuje!
O tehle grilech slysim poprvy, vypada to dost zajimave. Kote co mas ty za znacku se kterou ses spokojena ?
*Kotě*:Raclette gril sice nemáme
(vypadá ale slibně).My zase slavíme obrovský úspěch s fondue jak sýrovými,tak masovými.K tomu hodně zeleninky a různé omáčky
Raclette grill jsem dostala od rodiny v Německu k vanocum.o) zatim se na něj praší, ale už plánuji jeho využití.o)))) Já jsem totiž sýrový typ a tohle miluji.o)))) Vidím to na nějakou oslavu narozenin či tak.o)
Raclette gril máme a často používáme! Výborná věc, každý se baví a dělá si své jídlo sám, takže to není takové sešněrované, jako když pozvete přátele na běžnou večeři. Děláme ho normálně doma u stolu a máme s tím u přátel velký úspěch. Zvlášť děcka jsou z toho unešené. Rozhodně doporučuju!