quiche.jpgFoto: Alena Kolaříková

Základní recept na těsto si dobře zapište. Můžete s ním upéct nekonečném množství slaných koláčů. Náplň měnit podle ročního období nebo obsahuje lednice a spíže. Pár tipů vám dnes přinášíme na konci receptu.

Suroviny

těsto

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 60 g másla
  • 60 g Hery
  • 1 lžička soli
  • 6 lžic vody

náplň

  • 500 g šunky nejvyšší jakosti
  • 5 vajec
  • 200 g zakysané smetany
  • špetka soli
  • 3 jarní cibulky
  • 200 g nastrouhané goudy

Postup

Máslo a Heru nakrájejte na malé kostičky a dejte do robota. Přidejte mouku a za použití hnětacího háku za chviličku vznikne něco jako drobenka. Sypká směs s většími kusy tuku. Přidejte špetku soli a 6 lžic studené vody. Dál nechejte zapnutého robota a z drobenky se stane nelepivé pevné těsto.

Kdo robota nemá, tak všechny suroviny hněte ručně. Práce by neměla trvat příliš dlouho, těsto by se mělo co nejméně ohřát.
Po vypracování zabalte těsto do potravinové folie a dejte minimálně na hodinu, ale klidně i na pár hodin do lednice. Při tomto odpočinku se máslo a mouka krásně propojí, což má vliv jak na chuť těsta, tak i na práci s ním. Při vyvalování pak nemusíte používat vůbec žádnou mouku na podsypávání.

Odpočinuté vychlazené těsto nechejte chvíli při pokojové teplotě, aby nebylo příliš tvrdé, a rozválejte na plát silný asi 0,5 cm. Není nutné podsypávat, nemělo by se lepit. Kdo si chce pomoct, tak těsto válí na pečicím papíru, tak vám nebude zaručeně lepit ani trochu.

Těsto dejte do pečicí formy. Ideální je keramická forma na koláč nebo teflonová, jak jste zvyklí. Těsto vytáhněte i na okraje formy, propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a na ten nasypejte pytlík fazolí, které těsto zatíží.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 15 minut. Po této době těsto vytáhněte z trouby ven, odstraňte fazole s pečicím papírem a těsto potřete celé rozšlehaným vejcem. Potřete celé dno, i boky těsta. Dejte ještě na 10 minut dopéct.
Mezitím, co se těsto předpéká, připravte náplň.

Šunku nakrájejte na malé kostičky. Sýr nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V míse prošlehejte zakysanou smetanu s vejci. Ochuťte špetkou soli. Přidejte sýr, jarní cibulku a šunku.
Náplň nalijte do předpečeného těsta.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 40 minut.

CO JEŠTĚ MŮŽETE PŘIDAT DO NÁPLNĚ

  • křupavou cibulku
  • čerstvé bylinky
  • dokřupavy vysmaženou slaninu
  • různé druhy sýrů
  • špenát, medvědí česnek
  • zelenina - skvělý je hrášek, kukuřice, paprika i rajčata

Koláč se sýrem, špenátem a medvědím česnekem

4.jpg

Foto: Jana Nováková

Quiche s kuřecím masem a liškami

6.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Houbový quiche

7.jpg

Foto: Alena Kolaříková