quicheA4.jpg (98 KB)

My jsme použili kvalitní šunku a sýr, takže běžně dostupné suroviny. A z nich jsme vykouzlili ten nejlepší slaný koláč.

Suroviny

těsto

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 60 g másla
  • 60 g Hery máslová příchuť
  • 1 lžička soli
  • 6 lžic vody

náplň

  • 500 g šunky nejvyšší jakosti
  • 5 vajec
  • 200 g zakysané smetany
  • špetka soli
  • 3 jarní cibulky
  • 200 g nastrouhané goudy

quicheA1.jpg (116 KB)

Postup

Máslo a Heru nakrájejte na malé kostičky a dejte do robota. Přidejte mouku a za použití hnětacího háku za chviličku vznikne něco jako drobenka. Sypká směs s většími kusy tuku. Přidejte špetku soli a 6 lžic studené vody. Dál nechejte zapnutého robota a z drobenky se stane nelepivé pevné těsto.
Kdo robota nemá, tak všechny suroviny hněte ručně. Práce by neměla trvat příliš dlouho, těsto by se mělo co nejméně ohřát.

Po vypracování zabalte těsto do potravinové folie a dejte minimálně na hodinu, ale klidně i na pár hodin do lednice. Při tomto odpočinku se máslo a mouka krásně propojí, což má vliv jak na chuť těsta, tak i na práci s ním. Při vyvalování pak nemusíte používat vůbec žádnou mouku na podsypávání.
Odpočinuté vychlazené těsto nechejte chvíli při pokojové teplotě, aby nebylo příliš tvrdé, a rozválejte na plát silný asi 0,5 cm. Není nutné podsypávat, nemělo by se lepit. Kdo si chce pomoct, tak těsto válí na pečicím papíru, tak vám nebude zaručeně lepit ani trochu.

Těsto dejte do pečicí formy. Ideální je keramická forma na koláč nebo teflonová, jak jste zvyklí. Těsto vytáhněte i na okraje formy, propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a na ten nasypejte pytlík fazolí, které těsto zatíží.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 15 minut. Po této době těsto vytáhněte z trouby ven, odstraňte fazole s pečicím papírem a těsto potřete celé rozšlehaným vejcem. Potřete celé dno, i boky těsta. Dejte ještě na 10 minut dopéct.

Mezitím, co se těsto předpéká, připravte náplň.

Šunku nakrájejte na malé kostičky. Sýr nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V míse prošlehejte zakysanou smetanu s vejci. Ochuťte špetkou soli. Přidejte sýr, jarní cibulku a šunku.

Náplň nalijte do předpečeného těsta.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 40 minut.
 
Tip k receptu: Můžete přidat také čerstvé bylinky.

Dobrou chuť přeje Elly. 

Další quiche na našem magazínu

Quiche s houbami a dýní

quiche.jpg (110 KB)

Quiche s kuřecím masem a liškami

liskovyquiche.jpg (50 KB)

Quiche s medvědím česnekem a kozím sýrem

qucihemedved.jpg (97 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama