Slaný koláč je skvělý nápad na svačinu, večeři nebo lehký oběd. Ingredience můžete obměňovat podle libosti. Základní těsto je snadné a vydrží i měsíc v mrazáku, takže není problém si ho předchystat...
Slané koláče všeho druhu u nás zdomácněly. Základní těsto je snadné a vydrží i měsíc v mrazáku, takže není problém si ho předchystat a jen vytáhnout v případě potřeby. Náplň potom záleží na stavu vaší lednici. Ale z vlastní zkušenosti vím, že použít se dá téměř cokoliv.
Základní těsto připravíte podle minulého receptu na quiche s cuketou a mletým masem. Těsto rozložíme do koláčové formy, zvedneme kolem okrajů a dno propícháme vidličkou. Na dno položíme pečící papír, který zatížíme třeba fazolemi, aby se nám na těstu neudělaly bubliny.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, 20 minut. Poté vysypeme fazole, sejmeme pečící papír a dopečeme ještě 10 minut dozlatovat. Na takto předpečené těsto vrstvíme náplň.
Suroviny
300 g kuřecích prsíček
300 g lišek
1 cibule
250 ml smetany ke šlehání
150 g ementálu nebo goudy
4 vejce
sůl a pepř
kousek másla
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na pánvičce s rozpuštěným máslem. Osmahneme doměkka. Poté přidáme kuřecí maso, nakrájené na malé kousky a dobře očištěné houby. Dochutíme solí a pepřem a dusíme než maso změkne a houby jsou hotové.
Smetanu rozšleháme s vejci a přidáme 100 g nastrouhaného sýra. Důkladně promícháme. Kdo chce, může přidat i oblíbené koření. Na předpečený koláčový korpus vsypeme maso s liškami a roztáhneme po celé ploše koláče. Zalijeme smetanovou směsí a dáme péct do trouby, kterou jsme ztlumili na 180 °C.
Pečeme 20 minut a před koncem pečení koláč posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Ten se na povrchu pouze rozpustí a už jej nezapékáme.
Necháme asi 10 minut odpočinout venku z trouby a můžeme podávat. Skvělým doplňkem je zeleninový salát.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Zajímavý recept, určitě vyzkouším, jen upravím množství lišek, houby obecně moc nemusím.
To musí být výborné...
...
no dobrota, jen to čtu, kuřecí maso mám ráda a houby miluju, mňam
vypadá to skvěle
capkova — #40 Já vůbec žádné houby!
Dělala sem prvně slaný koláč podle receptu co je v pátečním blesku.S mletým masem.Ale mě to teda vůbec neoslovilo
Takže už žádnej jinej pokus
Tak já ještě slaný koláč nejedla, spíš jsem na sladké :)
to nevypadá špatně...skusím..
LIŠKY NEMUSÍM ....
A tak tohle vypadá dobře. Lišky se dají nahradit jinými houbami. Tohle bych někdy zkusila.
RosaGloriaDei — #37 a věř, že ani ta chuť není nic moc. Bůhví, jak dlouho cestují, než jsou na stánku. 240 kg za kilo - to si radši koupím svíčkovou
na tento koláč bych se nechala nalákat...nemám ale lišky a kupovat je nebudu, kdysi jsem viděla jejich cenu a navždy mě na ně přešla chuť :-)
taky to zkusím
to vypadá úžasně . to musím zkusit
Trefa:lisky tady nerostou.ale houby nosim.vyskousim.
Tak nevím, ale tady zatím nerostou.
tetička25 — #24
to je nádhera - o víkendu jsme měli smaženici - mňam
Vypadá to dobře, hned bych si dala.
My jsme byli o víkendu a také jsme skoro nic nenašli.
25/ opravdu rostou, to mohu jen potvrdit, my chodí mě až k večeru , po šesté a pokaždé donese mě hřiby :)) ostatní houby tam nechávám :)) zatím ;)