Slaný koláč je skvělý nápad na svačinu, večeři nebo lehký oběd. Ingredience můžete obměňovat podle libosti. Základní těsto je snadné a vydrží i měsíc v mrazáku, takže není problém si ho předchystat...

quiche s kuřecím masem a liškami

Slané koláče všeho druhu u nás zdomácněly. Základní těsto je snadné a vydrží i měsíc v mrazáku, takže není problém si ho předchystat a jen vytáhnout v případě potřeby. Náplň potom záleží na stavu vaší lednici. Ale z vlastní zkušenosti vím, že použít se dá téměř cokoliv.

Základní těsto připravíte podle minulého receptu na quiche s cuketou a mletým masem. Těsto rozložíme do koláčové formy, zvedneme kolem okrajů a dno propícháme vidličkou. Na dno položíme pečící papír, který zatížíme třeba fazolemi, aby se nám na těstu neudělaly bubliny.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, 20 minut. Poté vysypeme fazole, sejmeme pečící papír a dopečeme ještě 10 minut dozlatovat. Na takto předpečené těsto vrstvíme náplň.

Suroviny

300 g kuřecích prsíček
300 g lišek
1 cibule
250 ml smetany ke šlehání
150 g ementálu nebo goudy
4 vejce
sůl a pepř
kousek másla

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na pánvičce s rozpuštěným máslem. Osmahneme doměkka. Poté přidáme kuřecí maso, nakrájené na malé kousky a dobře očištěné houby. Dochutíme solí a pepřem a dusíme než maso změkne a houby jsou hotové.

Smetanu rozšleháme s vejci a přidáme 100 g nastrouhaného sýra. Důkladně promícháme. Kdo chce, může přidat i oblíbené koření. Na předpečený koláčový korpus vsypeme maso s liškami a roztáhneme po celé ploše koláče. Zalijeme smetanovou směsí a dáme péct do trouby, kterou jsme ztlumili na 180 °C.

Pečeme 20 minut a před koncem pečení koláč posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Ten se na povrchu pouze rozpustí a už jej nezapékáme.

Necháme asi 10 minut odpočinout venku z trouby a můžeme podávat. Skvělým doplňkem je zeleninový salát.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama