Foto: Alena Kolaříková
Jednou z mých nejoblíbenějších rychlovek je slaný koláč - quiche (čtěte kiš, ale to už víte). Těsto zvolíte podle toho, jak moc si chcete v kuchyni hrát. Rychlou variantou je hotové listové těsto, idálně už rozválené. To jen přizpůsobíte tvarem pečící formy, navrstvíte náplň a pečete. Opravdu bleskovka, která vám zabere i s pečením 40 až 45 minut času.
Domácí těsto je však také snadné, doporučuji alespoň jednou vyzkoušet. Máslo nasekané na drobné kousky dáme nejméně na čtvrt hodiny do mrazáku, aby pořádně vychládlo. Můžeme ho tam ale nechat i hodinu.
Vychlazené máslo dáme do kuchyňského robota se sekacími noži. Přidáme mouku, cukr sůl a několika pulzy proměníme ve směs, která připomíná hrubou mouky s kuličkami másla. Po troškách přidáváme vodu, až se nám směs propojí v těsto. Stále byste měli v těstě vidět kousky másla, které se v žádném případě nesnažíme rozmačkat do těsta. Právě díky těmto kouskům je potom těsto krásně křupavé.
Těsto přemístíme na vál, který jsme předtím posypali moukou. Uděláme z něho malou tlustou placku o průměru asi 10 až 15 cm, kterou ze všech stran lehce obalíme v mouce. Zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice, minimálně na hodinu.
těsto
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
8 lžic másla, velice dobře vychlazeného
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
4 až 6 lžic velice chladné vody
Těsto je stejné na všechny slané koláče, mění se jen náplň. Ta je libovolná a obměňuje se ideálně podle sezony. Já jsem tentokrát spojila dvě čerstvé, podzimní chuti, které miluji. Dýni a houby. Právě přinesené z lesa, čerstvé, voňavé, nasbírané s dětmi.
300 g čerstvých hub
200 g dýně
250 ml smetany
50 g másla
3 vejce
100 g nastrouhaného sýra - skvělá je gouda
sůl a pepř
česnek
olivový olej
Houby nakrájíme na malé kousky a podusíme na másle. Osolíme a opepříme. Necháme vychladnout. Dýni nakrájíme na menší kousky, nemusíme loupat a dužinu potřeme olivovým olejem s česnekem a posolíme. Můžeme použít i oblíbené bylinky, skvěle se hodí třeba tymián.
Doměkka upečené kousky dýně zbavíme slupky a nakrájíme na malé kousky. Promícháme s houbami. Přidáme vejce rozšlehané ve smetaně a nastrouhaný sýr. Dochutíme solí a pepřem, podle naší chuti. Výborně se v náplni bude jak chuťově, tak vzhledově vyjímat zelená petrželová nať, nakrájená nadrobno.
Do formy dáme plát listového těsta, který propícháme vidličkou, aby se těsto příliš nezvedalo. Zalijeme náplní a dáme péct do trouby, rozpálené na 200 °C, asi na půl hodiny.
Když používáme domácí slané těsto, tak je příprava maličko složitější. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Po vytažení z lednice necháme při pokojové teplotě asi 10 minut, poprášíme na vále trochou mouky a rozválíme na průměr asi 30 cm.
Připravené těsto dáme do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou. Forma by měla mít průměr cca 25 cm, zbytek těsta bude sloužit jako okraj. Necháme půl hodiny vychladnout mrazničce.
Těsto ve formě vyndáme z mrazničky, na povrch dáme pečící papír a celý povrch posypeme fazolem, abychom ho zatížili. Pečeme 15 minut, vyndáme z trouby a sejmeme pečící papír se zátěží. Propícháme těsto vidličkou a dáme dopéct na dalších 10 minut, dokud povrch koláče lehce nezezlátne. Před plněním necháme vychladnout.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
.. TO MĚ NELÁKÁ...
mňam
a hele - to těsto dělávám leta letoucí pod názvem Americký brokolicový koláč. Ale přidávám prášek do pečiva, hňácám ručně. Je skutečně rychlý - když se mi nechce dělat kynuté.