Metoda přerušovaného půstu je vlastně velmi jednoduchá a funguje na jednom základním faktu – uvolňování hormonu inzulínu.

Každý držíme přirozeně půst, když jíme. Cílem je zmenšit „okno“, kdy se stravujeme a prodloužit dobu půstu, tak, aby naše tělo přijímalo potraviny jen v určitém a omezeném časovém úseku. Důvod je jednoduchý a vysvětluje jej specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková: „Když jíme, vylučují se trávicí enzymy a také hormon inzulín ze slinivky břišní. Ten má za úkol převádět cukry ze stravy, kterou jíme do buněk, kde se spalují na energii, anebo se ukládají a přeměňují na tuky. V momentě, kdy jíme velmi často, mnohdy s přestávkami opravdu celý den, hormon inzulín se uvolňuje prakticky neustále. To vede k tomu, že buňky, které na něj mají receptory, ztrácejí citlivost a dochází k poruše, které se říká inzulínová resistence. Tím se začíná v těle podprahově hromadit cukr v krvi, který poškozuje cévy, což může vést až ke srdečně-cévním chorobám. Kromě toho dochází k rozvoji cukrovky nebo nadváze.“

Hlavním řešením inzulínové resistence je omezení jídel, které jíme a s tím spojené i omezení sacharidů. Tím, že prodloužíme čas, kdy nejíme – hladovíme, dovolíme tělu, aby klesla hladinu inzulínu v krvi.

Jak (ne)jíst během přerušovaného půstu?

Princip přerušovaného půstu je založen na střídání časových úseků, kdy jíme, a doby, kdy se postíme. Nejčastěji se doporučují „okna“ 16/8 pro muže a 14/10 pro ženy. První číslo znamená dobu půstu a druhé dobu věnovanou jídlu. Tedy režim 14/10 značí 14 hodin bez jídla a 10 s jídlem.

Zní vám to strašidelně? Nemusí! Vzhledem k tomu, že se do doby půstu započítává i doba spánku, není časový úsek, kdy se nejí a hladoví, tak dlouhý. Pokud tedy poslední jídlo sníte v šest večer, dáte si další jídlo až v osm ráno. Čas, kdy se budete stravovat, si můžete posouvat podle toho, jak moc máte náročnou práci nebo jaký je váš běžný harmonogram.
Dalším plusem tohoto stravování je fakt, že se nemusíte řídit pravidly nebo zvyky, kde se jí co tři hodiny. Jíte totiž, až když máte hlad, jíte, to, co je pro vás běžné (nemluvíme ovšem o nezdravém jídle), intermittent fasting respektuje životní styl i to, zdali jste vegan, vegetarián nebo třeba milovník raw stravy.

Jak začít a co očekávat?

Pro úplné nováčky se doporučuje začít se stravováním v rozmezí 12/12. A jakmile si tělo zvykne, můžete se posunout na výše zmíněné rozmezí 14/10.
Skladba jídelníčku by měla být pestrá a vyvážená a měla by vycházet z principů zdravého stravování – tedy dostatečný přísun všech důležitých živin a látek. Jestli se rozhodnete jíst tři jídla denně nebo pět menších, je na vás, důležité je, abyste obsáhly doporučený denní příjem a tělo nestrádalo. Hlídat by se měl zejména pitný režim!
Přerušovaný půst si mnoho lid chválí, a to hned z několika důvodů: zrychlí se metabolismus, rychleji zhubnete tuk, kila jdou dolů, budete mít výrazně více energie a pozitivní mysl, tělo se zbaví toxinů a naučí se řádu.

Komu se přerušovaný půst nedoporučuje?

„Do přerušovaného půstu by se neměli pouštět těhotné nebo kojící ženy, děti, lidi s nízkou hmotností nebo lidé s poruchou příjmu potravy,“ dodává Margit Slimáková.

Také si přečtěte:

Reklama