DSC_0170.jpg (110 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Na našem magazínu jsme tento koláč před mnoha lety přejmenovali podle jedné čtenářky, která do diskuze recept vložila, Pudingová Silveig. Od té doby uplynulo už mnoho času, recept je však pořád perfektní.

Suroviny

  • 4 vejce 
  • 120 g cukru krupice
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml vody
  • 200 g bílé špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva

na puding

  • 900 ml plnotučného mlék
  • cukr krupice podle chuti (cca 4 až 5 lžic)
  • 2 balíčky vanilkového pudingového prášku

na dokončení

  • 400 g zakysané smetany
  • 1 skořicový cukr

DSC_0173.jpg (92 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Troubu předehřejte na 170 °C.

Dejte si vařit puding. 750 ml mléka dejte ohřívat do hrnce. Přidejte cukr. Až bude mléko téměř vřít, přidejte zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali oba vanilkové pudingy. Míchejte do zhoustnutí a potom ještě asi pět minut na mírnější teplotu. Nechejte stranou a připravte těsto.

Vajíčka a cukr dejte společně šlehat do mísy robota. Použijte nástavec na třená těsta nebo šlehací metlu. Šlehejte do pěny. Přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Umíchejte těsto bez hrudek.

Těsto vylijte na připravený plech (rozměr ideálně cca 26 x 35 cm), který jste buď vyložili pečícím papírem nebo vymazali olejem a vysypali polohrubou moukou. Na těsto rozlijte puding. Tak nějak přiměřeně rovnoměrně. Ono se to úplně rovnoměrně nepovede a v tom je to kouzlo, že mezi pudingem vám bude po upečení různě vykukovat těsto.

Dejte péct do předehřáté trouby, na 40 minut.

Po této době vyndejte z trouby a ihned potřete zakysanou smetanou, po celé ploše buchty. Posypejte skořicovým cukrem a nechejte vychladnout.

Krájejte na čtverečky, podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další skvělé koláče

Podmáslový koláč s ovocem

1.jpg (203 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Třešňový koláč s mákem a tvarohem

2.jpg (194 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Mandlový koláč s čokoládovou polevou

3.jpg (148 KB)

Foto: Jana Vítková

Reklama