DSC_0429.jpg (133 KB)

Pstruha v alobalu můžete péct v troubě nebo venku na grilu. Výhoda této úpravy je, že maso zůstane krásně šťavnaté, voňavé a chutné. Nepřehánějte to s kořeněním ryby. Česnek a sůl postačí, kdo chce, může přidat špetku pepře, kmínu nebo zelené petrželky.

Příloha? Kus čerstvého chleba, bageta, brambory s máslem nebo tarhoňa s houbami.

Suroviny

  • 4 celí pstruzi
  • sůl
  • 6 stroužků česneku
  • 100 g másla

příloha

  • tarhoňa
  • slunečnicový olej
  • 250 g žampionů
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián

DSC_0428.jpg (126 KB)

Postup

Nejprve si dejte vařit tarhoňu. Ve velkém hrnci si rozehřejte olej, na který dejte opékat suchou tarhoňu. Opékejte asi pět minut. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout. Ochuťte solí, můžete i pepřem. Zalijte vodou. Té by mělo být vždycky zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně. 

Vařte, míchejte, ochutnávejte. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžete ještě přidat trochu vody. 

Mezitím, co se bude tarhoňa vařit, připravte pstruhy. Omyjte, osušte, osolte zvenčí i zevnitř. Dejte na plát alobalu. Nahoru i dovnitř naskládejte plátky másla a plátky česneku. Alobal pevně uzavřete.

Hotové balíčky pečete v troubě vyhřáté na 200 °C, přibližně 15 až 20 minut. 

Tarhoňa se vaří, pstruzi se pečou. Zbývá poslední - houby. 

Na pánvičce rozehřejte trochu oleje. Vsypejte na ni žampiony, nakrájené na plátky. Osolte, opepřete, ochuťte čerstvým tymiánem. Opékejte asi 10 až 15 minut, podle toho, jak silné plátky jste nakrájeli. Můžete velice zlehka podlít trochou vody, kterou pak na konci vaření odvařte. Těmito žampiony posypejte připravenou tarhoňu a podávejte k pečeným pstruhům.

Dobrou chuť přeje Elly.

Ryby na prázdninovém talíři

Úžasné předkrmy z marinovaného pstruha

aperol7.jpg (102 KB)

Saumon au papillote aneb Losos v balíčku

papilota.jpg (76 KB)

Treska s citronovo pažitkovou omáčkou

DSC_1805.jpg (112 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama