Zavařování je jeden ze způsobů tepelné konzervace potravin, při které se pokrm ve sklenici uzavřené víčkem ohřívá na teplotu kolem 85 °C nebo vyšší. Ohříváním uzavřených sklenic ve vodě nebo páře dojde k uvaření a pasterizaci pokrmu.  

Zároveň je z nádoby vytlačen přebytečný vzduch, který se vlivem vysoké teploty roztahuje. Po určité době se nechá sklenice zchladnout. Tím dojde ke smrštění vzduchu uvnitř sklenice, a protože je uzavřena víčkem, sníží se v ní tlak. Víčko je okolním atmosférickým tlakem přitlačeno pevně ke sklenici, a tak je dosaženo vzduchotěsnosti a zároveň pasterizaci pokrmu.

tresne

U mě došlo k vymrštění sklenic do vzduchu

…uvnitř sklenice dojde ke smrštěni vzduchu - při mém prvním zavařování však došlo k vymrštění sklenic do vzduchu. Coby čerstvá novomanželka jsem jako první ovoce zavařovala třešně. Výsledek – katastrofální. Polovina várky rozvařená, druhá polovina plesnivá (netýká se výše uvedeného obrázku). Pak přišly na řadu meruňky, ty zas byly kyselé jako šťovík, protože jsem dala málo cukru. O zavařování prvních okurek ani nemluvím...

Ale nenechala jsem se odradit a rok od roku jsem se lepšila. Dnes už zavařím vše, „co roste do okruhu deseti kilometrů“. :)

Jen pro zajímavost:

První pokusy s hermetickým konzervováním ovoce provedl roku 1804 francouzský kuchař Apert. Tyto konzervy  byly určeny pro francouzské válečné lodě.

pomernc

zavařit se dá všechno, i pomeranče

kuchar

Zavařování je i tématem dnešního vydání.  

Až se zima zeptá

Nelekněte se titulku, zima je samozřejmě ještě daleko, ale až přijde (a on ten čas opravdu letí), tak se nás zeptá, co jsme dělaly v létě. Toto prastaré pořekadlo jsem si vypůjčila i do dnešního tématu: Zavařování.

Geniální herec Ladinek Menšík (dej mu Pánbůh věčnou slávu) používal při svých estrádách nebo posezení s přáteli s oblibou rčení: „Naša stařka dokázala zavařit všecko, co se nacházelo v okruhu deseti kilometrů...“

Já vás tak daleko nepoženu, ale stejně by mě zajímalo, jak jste na tom vy.

Já ještě voním po meruňkách, třešních, rybízu… a tento víkend budu kyselá po okurkách. :)

Doufám však, že můj kyselý úsměv zesládne při vašich dnešních příspěvcích, na které se opět moc těším.

Takže holky, košíčky sebou, jdeme trhat a zavařovat.

  • Jaké ovoce máte nejraději?
  • Zavařujete ráda a často?
  • Co nejčastěji?
  • Děláte i marmeládu?
  • Nakládáte i zeleninu?
  • Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?

U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání kozích rožků. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji)

  • No a těch bodů by bylo samozřejmě víc.
  • Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).

Pište na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

A až budete mít zavařeno, naloženo, marmelády vychladlé (ono to dá všechno fušku, to mi povídejte), tak byste si měly hezky odpočinout, umýt se, navonět a jít třeba na zahrádku, ale už ne na tu s úrodou, ale na tu restaurační.

Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit.  

darek