Kaufland nabízí čerstvě sklizenou zeleninu a ovoce z lokální produkce, nabídka se mění podle sezóny. „Podporujeme a upřednostňujeme lokální pěstitele před dovozem, například v sezóně chřestu u nás najdete jen ten český. Kaufland odebírá přes 20 % produkce farmy Český chřest, proto u nás v sezóně najdete opravdu ten nejkvalitnější a nejčerstvější,“ uvádí Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland. „Na podzim loňského roku jsme dokonce obdrželi ocenění „Nejlepší prodejce chřestu“.“
Kaufland nabídne v hlavní české chřestové sezóně 500g balení bílého a zeleného českého chřestu, k dispozici bude také holandská omáčka, která se němu skvěle hodí.
A jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem? Ve způsobu pěstování i zpracování. Bílý roste pod zemí bez přístupu světla, zelený naopak díky fotosyntéze získá svoji sytě zelenou barvu. Bílý se musí celý pečlivě oloupat, protože slupka může při vaření zhořknout. Zelený loupat není třeba, stačí jej umýt a odlomit dřevnaté konce. Čerstvý chřest praskne přesně v místě, kde končí dřevnatá část. Stačí jej povařit v osolené vodě 3-4 minuty, nebo „hodit“ na gril, osolit či jinak dochutit, a získáte dokonalou přílohu. Několik výborných chřestových receptů najdete na www.kaufland.cz, například Chřestovou polévku se šafránem, Jarní vaječný salát s chřestem nebo Gratinovaný zelený chřest s pečenými brambory.
Česká republika se opět stává chřestovou velmocí a jemná chuť chřestu vypěstovaného na Mělnicku je vyhlášená i v zahraničí. V dobách největší slávy se český chřest vyvážel na císařské dvory do Vídně, do Německa, Itálie i Francie a jeho světovému věhlasu se vyrovnalo snad jen plzeňské pivo. Později získal reputaci buržoazní lahůdky a jeho pěstování téměř vymizelo. Důvodem však spíše bylo socialistické zásobování, které nedokázalo sklizený chřest, který vyžaduje rychlé zpracování a šetrné zacházení, dostatečně rychle distribuovat k zákazníkům, a proto byla chřestová pole zlikvidována. Pěstování chřestu u nás nyní zažívá renesanci, zejména díky nadšencům z farmy Český chřest z Hostína u Vojkovic.
Proč je český chřest nejlepší, vysvětluje Jiří Šafář, zakladatel farmy Český chřest: „Po sklizni se chřest musí rychle zachladit, aby se zastavil metabolický proces. Hibernujeme ho 24 hodin v ledové vodě a tmě, a tak zastavíme proces růstu a udržíme cukr. Chřest je v růstu sprinter, takže v teple a světle by dál rychle rostl, dokud by nespotřeboval všechen obsažený cukr, a tím by ztratil chuť. Vybírat si chřest vypěstovaný v Česku má opravdu smysl, protože do 48 hodin od sklizně je na pultech Kauflandu. Cestuje mnohem kratší dobu než chřest dovezený kamiony ze Španělska nebo Řecka.“
Více na Kaufland.cz
Nový komentář
Komentáře
Chřest mám ráda se šunkou a zapečený se sýrem, už se na to těším až si tuto pochoutku vychutnám.