Strávila jsem v redakci celý den a dokonce i noc. Protože v sobotu již od skutečně nehorázné ranní hodiny byla naplánována zajímavá akce (brzy se o ní dočtete) a měla jsem na starosti odvoz několika kolegů, vyhodnotila jsem, že pro jistotu v práci v pátek přespím.
Šlo ryze o moji odpovědnost, protože jsem nemohla, znalá svých biologických možností, zaručit, že bych byla schopna samovolně vstát v pět hodin a dostavit se v 6.45 před redakci.
To je pořád lepší, napadlo mě, když se mnou bude někdo cloumat pár metrů od místa srazu, než abych někde v Libni spala ve stoje u věšáku a ostatní poskakovali na Karláku.
V sobotu dopoledne jsem tedy na velikonoční pečení čas neměla. O to víc jsem se hned po akci těšila domů, až se vrhnu na přípravu mazance a beránka.
Pravda, počítala jsem, že budu mít na tuto činnost poněkud více času.
Skutečnost byla ovšem taková, že jsem urvaná dorazila domů do Varnsdorfu v osm večer.
Plna očekávání jsem následně mlsně kroužila kolem trouby, kam jsem zhruba po dvou hodinách míchání a hnětení umístila beránka se zajícem, zatímco kynulo těsto na mazanec.
Že bych formu vymazala lepidlem?
Napřed jsem si myslela, že beránek a zajíc nejdou z formy proto, že jsou ještě teplí. Namočila jsem proto na chvíli ještě formy do studené vody. Opatrně jsem kroužila nožíkem kolem okrajů v marné naději, že se těsto líplo jen nahoře. Nic.
Kroužila jsem tedy hlouběji, čímž jsem se nemilosrdně místy čím dál víc zařezávala do těsta a likvidovala tak kýžený tvar. To už jsem začínala ztrácet jak humor, tak i trpělivost.
Jak se mi zrychloval dech, vylidňovala se kuchyň. „To snad není možný, já toho zmetka z tý formy snad nedostanu,“ mumlala jsem stále ještě kroužíc, ale zdaleka ne trpělivě.
Odevzdaně jsem vydlabala pečenou hmotu z forem a vzniklou kreaturu uložila na talíř. Pietně jsem to donesla od obýváku, kam všichni prchli. Ne, že by tam lkali jako já. Lámali se tam, hadi, v pase smíchy.
„Já se nevzdávám tak snadno,“ pronesla jsem o celou oktávu níž s výrazem hrdiny Sovětského svazu. Sklidila jsem obdivné zamručení a Míša vyrazila po třicáté páté do krámu pro nová vejce a také pro sádlo, protože jsem vyhodnotila, že namísto hery a hrubé mouky použiji napodruhé k vysypání poctivé sádlo a strouhanku. Mimochodem, mazanec proběhl bez problémů.
Druhý mi vynahradil prvního
Byla jsem na něj tak hrdá a tak jsem se bála, aby si snad na ještě mokrou čokoládu nesedla třeba i jen moucha, že jsem pochodovala s beranem po bytě sem tam a hledala co nejbezpečnější místo
Jééé, co to je?
„Hele, tak vezmi pytel, dej tam toho krásného beránka a ten pytel nafoukni, aby se stranami nedotýkal,“ vymyslel Radek.
Přišlo mi to jako skvělý nápad a zrealizovala jsem ho. Teď jsem si byla jista, že mi na tu nádheru nespadne ani smítko a ani kočky se ho netknou.
Za pár minut ovšem přišla do kuchyně Alice, překvapeně se zadívala na pytel a rozverně se slovy „Jééé, co to jééé?“ plácla dlaní do nafouknutého pytle. Chtěla jsem ji zabít.
Pak jsem ale byla ráda, že jsem se udržela - čokoláda už totiž naštěstí v té chvíli byla suchá.
Na neděli jsme si naplánovali výlet do skal v Jetřichovicích a Hřensku. Ne, nebyla bych to já, aby to nebylo o napnutých nervech a spoustě adrenalinu. Náš neplánovaný přechod státní hranice a svou brilantní němčinu jsem si nechala na zítra...
Nový komentář
Komentáře
Učený z nebe nespadl. Každý den není posvícení. Taky se mi nepovedl. A vlastně, kdo nic nedělá, nic nezkazí.
Učený z nebe nespadl. Každý den není posvícení. Taky se mi nepovedl. A vlastně, kdo nic nedělá, nic nezkazí.
ale aj tak je to pekne......zvycajne sa stava ze prve pokusy dopadnu inak ako si predstavujeme,ale ono sa to neskor podari ........
to už je hospodyňkovské prokletí, ale chybami se člověk učí. také jsem to napoprvé zorala, ale nejen toho beránka
stane se,určitě se snědl
FAXÍK — #13 U mně je to naopak, první dobrý a čím více, tím horší.
Ten druhý je moc pěkný, letos jsem jej také zkoušel a musím říct, že byl výborný. Do těsta jsem přidal trochu kandovaného ovoce a ořechy a hmmm...
mě se letos taky moc nepovedl ,ale nevadí uvidín příští rok
poprvé se to skoro nikdy nepovede, chybami se člověk stále učí
Já jsem ho ještě nikdy nepekla.Nechci jenom proto ,že jsou velikonoce přecpávat rodinu.Radši jdeme všichni ven.
Míšo fakt moc hezký beránek ale já bych ty nervy neměla abych pekla druhého tak ti gratuluji

Já taky nepekla - v sobotu jsem byla na stejné akci jako Míša
a o to víc jí obdivuju, protože zbytek dne jsem dokázala už pouze relaxovat. Navíc když praží sluníčko, nemohu péct, měli bychom doma 40 stupňů (jasně, trošku výmluva), nicméně tohle se stalo poprvé, vždy jsem pekla každému ne beránka, ale zajíčka (mám na to takovou dokonalou formu, ve které to nelepí, ať vymažu čímkoliv) a to nejen sladkého, ale taky slaného z velikonoční nádivky! Tak mi budiž letos odpuštěno, nikomu to stejně nevadilo, jednak držíme diety, jednak jsou spíš na maso!
odpověď na janina01 — #2 Beránka peču každý rok.Letos jsem jich pekla 5.Formu již několik let vymazávám sádlem a vysypávám strouhankou a krásně se vyklopí.Po vychladnutí je zdobím ušlehaným sněhem s bílků s cukrem.
ten druhý beránek je krásný
Letos jsem bohužel beránka nepekla,v neděli jsme odjeli za maminkou na chalupu a pěkně jsme se opily,takže ráno mě bylo zle,chudáci děti a tak se na to těšili,jsem to ale hnusná matka .Příští velikonoce určitě bude.
S beránkem se člověk musí doslova zoofilně mazlit. Vymázání formy v každičkém záhybu jeho kudrnaté vlny, ouška, víc v čumáčku, vysypání, těsto....jako s milencem, když máte celý víkend pro sebe
odpověď na Michaela Kudláčková — #4 děkuji za radu, příští rok vyzkouším, letos jsem ho koupila, než abych si ničila nervy
odpověď na janina01 — #2 Pomůže a měla jsem to udělat hned. Cestou domu to totiž říkal nějaký kuchař v rádiu a já si na to vzpoměla, až když jsem zdecimovala tohto prvního. Radil, že na vymazání formy jse nejlepší obyčejné vepřové sádlo a strouhanka a že se toho nemá člověk vůbec bát. A vážně - ten druhý šel sám a celý!
Galina - Taky se nedržím receptů - kždy rok je jiný. Uši z piškotů je bezva nápad :-)
To by mě zajímalo, jestli pomohlo opravdu to sádlo
, můj beran taky nechce dobrovolně z formy 