DSC_3974.jpg (133 KB)

V neděli zapálíme první svíčku na adventním věnci. Kdo ještě s cukrovím nezačal, nemusí se v žádném případě stresovat. Ještě máme tři týdny. Letos je totiž advent krátký, poslední adventní neděle vychází na Štědrý den. Přesto je pořád dost času, aby se cukroví pěkně rozleželo. Není důvod se stresovat, pěkně si užívejte příprav a těšení na svátky.

Doporučujeme začít pečení cukroví výrobou vaječného likéru. Budete ho potřebovat třeba do včelích úlků, ale i do jiného cukroví. A hlavně potřebuje čas, aby se pěkně rozležel. V neposlední řadě potřebujete zásoby vaječného likéru, abyste měli co chodit upíjet do spíže.

DSC_9067.jpg (96 KB)

Máme v zásobě několik receptů na vaječný likér. Zatím nám však nejvíce chutnal ten jednoduchý. Vaječné žloutky v něm nejsou tepelně upravené, takže pozor na to, odkud máte vajíčka. My ho děláme už mnoho let a nikdy se nestalo, že by se syrovými žloutky byl problém.

Dříve jsem měla v receptu mezi surovinami „kvalitní rum“. Po letech  zkoušení jsme přišli na to, že do „vaječňáku“ je nejlepší tuzemák. Kvalitní rum si nechejte na popíjení jen tak.

Suroviny

  • 6 žloutků
  • 250 ml rumu
  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 1 neslazené kondenzované mléko
  • špetka vanilky

Postup

Všechny suroviny společně důkladně promixujte. Nalijte do čistých a suchých lahví, zavíčkujte a uchovávejte v chladu a temnu. Ideálně v lednici nebo ve spíži. 

Kdo si neoblíbil tradiční vaječný likér, možná se zamiluje do likéru, který jsem nedávno zahlédla na internetu.

DSC_9070.jpg (130 KB)

Nutella likér

  • 1 hrnek Nutelly
  • 1 neslazené kondenzované mléko
  • 1/2 slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 ml vodky

Postup je podobný jako u vaječného likéru. Všechno společně promixujte, nalijte do lahve a skladujte v chladu a temnu.

A když vám nezachutná ani tenhle, vyzkoušejte osvědčený léčivý likér ze zázvoru.

Zázvorový likér - chutný i léčivý

zazvorovyliker-1024x682.jpg (149 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit