Každoroční oslavy probíhají na šesti světadílech. Český ambasador legendární značky Guinness Kamil Vránek říká: „Pivo Guinness po celém světě tvoří základ oslav dne svatého Patrika. Tento svátek je krásnou příležitostí se sejít a strávit společně chvíli nad sklenkou piva.“ Od skromných začátků v roce 1759, kdy Arthur Guinness podepsal nájemní smlouvu na pivovar St. James’s Gate Brewery v irském Dublinu na celých 9 tisíc let, je značka Guinness dodnes věrna svému poslání: vařit dokonalé a zcela osobité pivo nejvyšší kvality. Posedlost kvalitou je Guinnessu vlastní. Každá várka piva Guinness před tím, než opustí brány pivovaru, prochází 251 kontrolami.
Jedinečnost piva Guinness se odráží v unikátním způsobu, kterým je pivo čepováno do charakteristických sklenic: je to umění samo o sobě. „Perfektní načepování“ trvá přesně 119,5 sekundy. Fanoušci si ho oblíbili pro komplexní charakter i odvážnou kombinaci chutí. Pivo je bohaté a krémové s charakteristickou tmavou načervenalou barvou a sametovým efektem.
Pokud jste Guinness ještě neokusili, neotálejte. Budete překvapeni, jak může pivo chutnat. V celé republice se čepuje ve více než osmi desítkách hospod a restaurací. Ve vybraných obchodech lze narazit i na Draught In Can (Guinness Draught v plechovce 0,44), které je opatřeno speciální patronou a po nalití je téměř nerozeznatelné od čerstvě načepovaného.
Vše, co vás okolo piva Guinness zajímá, se můžete dozvědět v showroomu Warehouse #1 (www.warehouse1.cz)
PERFEKTNĚ NAČEPOVANÉ PIVO GUINNESS: pozorujte výčepního a zjistěte, co znamená kultovní hláška „back for black“
Dobře načepovaná pinta piva Guinness svědčí o kvalitě restaurace. Otestujte si svůj oblíbený podnik, zda umí načepovat perfektní pintu Guinnessu a zjistěte, proč se čepuje na dvakrát. Na chuti zcela jistě záleží, důležité je ale i řemeslo a prezentace piva.
K dokonalé pintě Guinnessu vede šest kroků. Pokud se vám naskytne příležitost, postupujte následovně nebo si vyzkoušejte geniální patentovaný způsob Guinness piva servírovaného doma stejně jako v irském pubu! Tajemstvím je malá kulička, výčepní patrona, kterou najdete uvnitř každé plechovky. Ta spojuje dusík a CO2, který se po otevření uvolní a dodává pivu unikátní lavinový efekt: nalévané pivo se během několika minut usadí, zůstane čiré a hustá krémová pěna vydrží po celou dobu pití.
1. Sklenice
- Vezměte suchou sklenici na pintu piva Guinness – v ideálním případě je označena správným logem a pokud jste mezi vybranými šťastlivci, je na ní vygravírováno vaše jméno!
- Sklenici uchopte za spodní část, nedotýkejte se horního okraje sklenice.
2. Úhel
- Sklenici držte v úhlu 45° ke kohoutu pípy těsně pod kohoutem.
3. Čepování
- Páku pípy přitáhněte zcela k sobě a nechte pivo Guinness stékat po stranách sklenice. S tím, jak se sklenice plní, ji pomalu rovnejte.
- Až bude pivo dosahovat přibližně 15-20 mm pod okraj sklenice, přestaňte čepovat. Kohout pípy v pivu Guinness nikdy nesmáčejte.
4. Usazení
- Nechte pivo pod pípou, ať se usadí.
5. Doplnění sklenice k okraji
- Sklenici podržte bez naklánění přímo pod kohoutem pípy.
- Páku pípy odtlačte dozadu a dočepujte do sklenice pivo tak, aby pěna dosahovala těsně pod okraj sklenice.
- Toto označujeme jako „back for black.“
- Dávejte pozor, aby vám pivo ze sklenice nepřeteklo, nikdy nepoužívejte nůž ani špachtli.
6. Prezentace
- Vychutnejte si nejprve pohled na krásnou práci a potom se ponořte do černé chuti. Čepování piva ve dvou fázích garantuje, že výčepní načepuje pokaždé stejně kvalitní pintu piva Guinness, zaručující perfektní chuť i vzhled.
Nový komentář
Komentáře
ochutnala bych
Pivo skoro nepiji.
pivař nejsem, ale guinness si vždycky dám ráda