Koukáte při nakupování potravin zejména na cenu? Potom riskujete, že nekoupíte skutečně to, co chcete. Levné potraviny s neurčitým názvem mohou být vyrobeny ze zcela jiných surovin, než byste předpokládali. Takové potraviny záměrně matou nakupující a mnohdy mohou být i zdraví poškozující (například některé cukrovinky jako čokoláda, které používají místo kakaového mléka nekvalitní rostlinné tuky).
Proč k tomu dochází? Odpověď je prostá: zisk. Napodobit chuť například sýru výrobky rostlinného původu, je dnes pro výrobce hračka. Přitom ovšem nedochází k porušení obchodního zákona, protože výrobci uvádějí na obalu složení. To je také návod, jak se nákupu potravin vyrobených z jiných produktů, než byste čekali, vyhnout – čtěte složení.
Na jaké potraviny si dávat největší pozor?
Mléčné výrobky – na výrobu bývají používány rostlinné ruky.
Ovocné nápoje – zde je často značný podíl vody a cukru, různé druhy ovoce bývají nahrazovány jablky a dochucovadly.
Rybí výrobky – častou náhražkou je celer, někdy jsou nahrazovány dražší ryby levnějšími.
Sladkosti – zejména čokoládové výrobky. Bývá používán karob a někdy též nekvalitní rostlinné tuky, které mohou být i škodlivé zdraví.
Nakupujete potraviny podle ceny nebo podle složení? Překvapilo vás někdy, z čeho je vyrobena vámi zakoupená potravina?
Nový komentář
Komentáře
Vivian: As usually.
Meander: je to výcuc z obsáhlejšího článku, který vyšel nedávno tuším v MFD...
už se těším na cuketu, papriky, rajčata a jiné přebytky z tetčiny zahrady a jinou levnou zeleninu v sezoně
můj drahý to ovšem blbě nese, měl by furt jen maso
zrovna tuhle jsem vymyslela vychytávku z lenosti:
- špagety od včera
- strouhaný perník od Vánoc
- mlíko
Ohřát na pánvi, konzistence omáčky se špagetama, trochu cukru a byla mňamka
Meander: Ploché vedení přes Tatry
Ch.Z. Kochanská 10: Já si dělám srandu
ten článek je o ničem...
man-mimo: na bůčku nic špatného není, kromě toho sádla, a můj milovaný má dost vlastního uloženýho na svém vlastním pupku. A pak taky by mi to děti nejedly, právě kvůli tomu, že to není libový masíčko.
Mylady: nový brambory s tvarohem a s česnekem a s máslem - to jsme vařívali, doma když jsem byla malá
Nebo těstoviny zapečené s hlávkovým zelím - to je taky hrozně moc dobrý, hlavně když se to nechá trochu připéct a je to pak křupavý
Nedávno jsem dokonce dostala strašnou chuť na nudle s mákem. Asi třicet let jsem to nejedla, a přitom mi to taky chutná.
Juana: brambory s tvarohem - to je pochoutka a tak drahý to není.
Juana:
co je špatného na bůčku?
Souhlas s gentianou. Taky nepatříme nějak poslední dobou k lidem, co si můžou dovolit rozhazovat peníze (manžel dneska slaví roční výročí zlomení nohy a od té doby máme nějaké problémy s podnikáním, protože byl dost dlouho práce neschopný - ale to je vedlejší). Přesto levné šmejdy nekupujeme, koupím radši míň kvalitnějších potravin. Nejvíc ušetříme tím, že jsme přestali skoro chodit na obědy do hospody, jdeme opravdu jen jednou za čas, a jídlo si nosíme z domova nebo něco rychlého uklohním v práci. Maso taky kupuju kvalitní, bůček domů nesmí. Raději jim udělám jednou za čas pořádnou roštěnku a pak to zas vykompenzuju obyčejnými bramborákem nebo domácím langošem (ne z pytlíku, samozřejmě). Existuje spousta levných, dobrých a přitom i relativně zdravých jídel, jen si člověk musí najít čas a chuť začít opravdu vařit. Například když koupím obyčejný tvaroh a udělám pomazánku z toho, co v lednici najdu, tak mám za stejné peníze nejméně dvojnásobné množsví jídla, než když si koupím hotové pomazánkové máslo nebo nějakou jinou pomazánku.
Dášule: nejvíc se dá ušetřit tím, že si člověk vaří. Když investuju stovku do kuřete a pytlíku zeleniny, tak mám kotel polívky pro deset lidí. Když si koupím tři pytlíky vloček z různého zrna a sušené ovoce dle vlastní chuti, tak si to musím smíchat, ale mám tři kila müsli za cenu krabice s Olgou Šípkovou.
Lidi si nekupujou levné potraviny, protože musej. Základní potraviny zas tak srdceryvně drahé nejsou. Lidi si kupujou iluzi, že jedí skoro lososa a skoro sýr a téměř čokoládovou čokoládu. Mimochodem, i taková mizerná hospodyně jako já vím, že když udělám studený bufet ze salámů a sýru a rohlíků, tak za večeři pro tři lidi utratím stejně, jako když uvařím tři chody.
Dimsy: Biověci? Náhražky? Čeho, prosimtě, náhražka je biomlíko nebo biomaso? Tedy, pokud nemáš na mysli, že to je náhražka buřtů z kopyt a čumáků.
Já si musím sakra dávat pozor, co jím. Cokoliv, co je jen náhražkou, mi dělá neskutečné zažívací problémy. To, jak nás někteří výrobci oblbují, berou nás na hůl a navíc je ji to tolerováno, mne neskutečně žere
Není totiž pravdou, že náhražky jsou řádně označené a stojí míň.
Pianistka: To máš jedno, mě tyhle potravinářský podfuky stejně štvou i tak!
Složení moc nezkoumám.Kupuju to,co mě chutná,ať je to složeno z čeho chce.Cena je až druhořadá.Nekupuju bio a light,protože to jsou většinou náhražky.Ale takový 10% smetenový bílý jogurt-to je mňamka.
Ch.Z.Kochanská: nejsem si jistá jestli není ten údiv Meander nefalšovaný
rostlinné ruky? To neznám.
moje maminka má kocoura a ten pozná jestli je v salámu maso. když mu dá takovej ten levnej tak ho vůbec nesežere. já musím ale při nakupování kupovat levné věci, korunek je málo tak moc na víběr nemám
Meander: Já ne, četla jsem i o plátkových tavených sýrech, takových těch toastových, že VŮBEC neobsahovaly mléko! A o špekáčcích z mouky, soji a barviva, ovšem nesmí se jmenovat špekáčky, jsou to opékáčky. A každý jogurt, který obsahuje škrob nebo sušené mléko není ve skutenosti jogurtem, jogurtové kultury prý v takovém složení nepřežijí. Proto už mám vytipované produkty, kterýma se živím.
Juana: Bohužel přibývá lidí, kteří se musí dívat po ceně. Tyto výrobky /například sýry bez mléka/ nesmí být označeny jako sýr a měly by být i umístěny jinde, ne vedle sýrů. V některých případech ale nakupuji některé tyto věci vědomě - například šlehačku z rostlinného tuku. Je zajímavé podívat se v Makru třeba na šunky. Oni tam mají na pohled stejné výrobky, které se liší cenou, ale mají u toho napsáno, kolik % masa opravdu obsahují. Jenže obchodník koupí to nejlevnější, prodává to ve svém obchůdku jako drahé a kde jste viděly u šunky napsané, kolik masa obsahuje. Přitom v makru to bývá v rozmezí 50 - 100%.