Masa doplněná o kořenovou zeleninu v sobě mají něco neodolatelně chutného. Dlouho a pozvolna dušená zelenina získá chuť masa, a naopak maso si v sobě zanechá vůni a příchuť kořenové zeleniny. Když část zeleniny nakrájíte nadrobno, tak se vám při dlouhé tepelné úpravě úplně rozpadne, zahustí omáčku a není vůbec potřeba používat žádnou moukou ani hloupé instantní jíšky.
Suroviny
1 kg hovězího masa - velice dobře se hodí roštěná
750 ml červeného vína
1 pomeranč
2 cibule
3 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
150 g anglické slaniny
3 stroužky česneku
2 větvičky tymiánu
2 stonky zelené petrželové nati
1 větvička rozmarýnu
olivový olej
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
Tymián, rozmarýn a petrželovou nať svážeme kuchyňským provázkem do svazku. Česnek nasekáme najemno. Jednu cibuli pokrájíme na drobné kostičky, druhou na půlkolečka. Celer očistíme a oloupeme a nakrájíme na kousky, mrkev na kolečka. Všechny tyto suroviny dáme do většího hrnce, promícháme, přilijeme víno a vymačkáme šťávu z pomeranče. Kdo chce, a má pomeranč bio, tak ho důkladně omyje a nakrájí ho na čtvrtkolečka a přidá do marinády.
Do takto připravené marinády dáme hovězí maso, nakrájené na větší kostky nebo na plátky. Necháme marinovat minimálně 24 hodin.
Na druhý den maso vyndáme z marinády. Ve velké pánvi si rozehřejeme olej a na něm osmahneme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Až je osmahnutá, vyndáme ji děrovanou naběračkou, dáme do marinády a na rozpálený oleje vložíme maso. Restujeme pěkně dohněda, z každé strany asi tři minuty. Mezitím, co se nám maso restuje, tak dáme na plotnu ohřát marinádu.
Marináda je teplá, maso orestované. Marinádu dochutíme solí a pepřem, maso vložíme do pekáče a zalijeme marinádou. Přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C. Pečeme asi dvě hodinky.
Podáváme s bagetkou nebo čímkoliv, co máme rádi - rýže nebo těstoviny se také skvěle hodí. Provensálské hovězí je výborné připravit den před podáváním, protože den rozleželé chutná ještě lépe.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Nevypadá to špatně, jen mi tam nějak nesedí ta mrkev
Maso se zeleninou je dobrota
Manžel dělá s vepřovým masem.
Trefa:dobry recept.hned bych si dala dobry obed.vyskousim.