Až budou čtenáři našeho magazínu číst tento recept, budu si s rodinou užívat krásné Provence. A také sbírat zážitky, fotky a snad i recepty, o které se po návratu s vámi ráda rozdělím.
Začněme proto tento týden receptem, který krajinou Provence zavoní. Vyzkoušela ho moje kamarádka Lenka, kterou z našeho vaření dobře znáte a která prozkoumává Provence s námi.
Potřebujete
menší brambory (počet dle strávníků) já dávám pro nás 4 tak 10 kousků
3 stroužky česneku
2 snítky čerstvé rozmarýny
2 snítky čerstvého tymiánu
sůl
3 lžíce oleje
Brambory i se slupkou dobře omyju a nakrájím na plátky tak 2mm silné. Nakrájené plátky dám do hrnce a spařím horkou vodou, ve které nechám chvilku odstát. Mezitím nasekám česnek a bylinky. Pokud nemáte čerstvé, lze použít provensálské koření, ale má to trošku jinou chuť, protože bylin v něm obsažených je mnohem víc. Z brambor vyliju vodu, pokapu olejem, přidám sůl, česnek a bylinky a dobře promíchám. Naskládám na plech.
Šupnu do rozehřáté trouby a peču dozlatova. (Při horkém vzduchu na 160°C asi 25 minut.)
Brambory jsou skvělé ke grilovanému masu, nebo jen tak samotné se zeleninovým salátem.
Nový komentář
Komentáře
arminka — #14 já také tak
také je dávám péct syrové
další pěkný receptík
taky vyzkoušíme.brambory milujeme na jakýkoli způsob
Po pečených bramborách se můžu od dětství utlouct!
Ale ještě více závidím tu Provence! Už 2 roky se tam chystáme.

Snad letos ...
Moni123 — #9 My je máme rády s dcerkou,pečeme je syrové,a také pokaždé jinak,kluci to nemusej,protože jeden plech je moc malej a když pečema na třech,tak nejsou tolik růžové,i když troubu proháním horkým vzduchem
Brambory ani není potřeba vařit, já je dávám péct syrové.
Já je takhle peču různě - jednou jen se solí a kmínem, podruhé s česnekem, někdy zase s grilovacím kořením, jindy s rozmarínem jak je v článku......pokaždé trochu jiné a moc dobré
souhlasí přidávám také a moc nám chutnají
...peceme je doma take v troube pridavam malinko sole pepre papriku........mnamka
Galadriel — #2 ve mě taky týden bez brambor vyvolává depresivní stavy :-)
Já je peču jen s česnekem a doma tomu říkáme brambory na psa
Dávám taky za syrova do trouby, ale když se odmočí tak ztratí škrob a pak se nelepí k sobě nebo na pekáč. Není to o tom aby byly rychleji hotové, ale spíš pro lepší barvu a křupavost. Peču v klasické elektrice nevím kolik minut, ale dávám je na 250°C a nikdy se nespálily ani nebyly nedopečené, neobracím, neprohrabuju, jen čekám až na finále kdy je vytáhnu z trouby. Peču je tak už roky.
Galadriel — #2 Taky jenom za syrova do trouby,výborné jsou s česnekem....
Taky je delam syrove, mnam! Jsem vyrazne bramborova a muzu je snad v kazdem "tvaru"
Peču, ale dávám je na plech rovnou syrové, bez spařování. Trvá to sice o něco déle než 25 minut, ale ne o moc, teplotu nevím, trouba jest plynová.