provensálské brambory

Až budou čtenáři našeho magazínu číst tento recept, budu si s rodinou užívat krásné Provence. A také sbírat zážitky, fotky a snad i recepty, o které se po návratu s vámi ráda rozdělím.

Začněme proto tento týden receptem, který krajinou Provence zavoní. Vyzkoušela ho moje kamarádka Lenka, kterou z našeho vaření dobře znáte a která prozkoumává Provence s námi.

Potřebujete
menší brambory (počet dle strávníků) já dávám pro nás 4 tak 10 kousků
3 stroužky česneku
2 snítky čerstvé rozmarýny
2 snítky čerstvého tymiánu
sůl
3 lžíce oleje

Brambory i se slupkou dobře omyju a nakrájím na plátky tak 2mm silné. Nakrájené plátky dám do hrnce a spařím horkou vodou, ve které nechám chvilku odstát. Mezitím nasekám česnek a bylinky. Pokud nemáte čerstvé, lze použít provensálské koření, ale má to trošku jinou chuť, protože bylin v něm obsažených je mnohem víc. Z brambor vyliju vodu, pokapu olejem, přidám sůl, česnek a bylinky a dobře promíchám. Naskládám na plech.

Šupnu do rozehřáté trouby a peču dozlatova. (Při horkém vzduchu na 160°C asi 25 minut.)
Brambory jsou skvělé ke grilovanému masu, nebo jen tak samotné se zeleninovým salátem.

Reklama