Češi se více zaměřují na kvalitu potravin a na to, jakým způsobem jídlo ovlivňuje jejich zdraví. Potvrzuje to i Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5: „Stále častěji se setkáváme s růstem zájmu o zdravější stravování a hledáním alternativ k tradičním výrobkům,“ a upřesňuje: „Kozí mléko se vyznačuje menším obsahem laktózy, a tak lepší stravitelností, zároveň podporuje imunitní systém. Na odolnost organismu příznivě působí i ovčí mléko, které kromě toho snižuje cholesterol a také je výborným antioxidantem.“

5 benefitů kozího mléka

Zdroj důležitých látek - Jedna sklenička mléka zajistí téměř 40 % naší denní dávky pro kosti důležitého kalcia a 20 % vitamínu B. Vysoké množství draslíku pomáhá snižovat krevní tlak.

Tělo si z něj umí vzít více živin a je lépe stravitelné – Chemické složení kozího mléka je bližší lidskému mléku než kravskému (složením a velikostí tukových částic). Díky tomu si z něj naše tělo umí vzít více živin. K lepší stravitelnosti přispívá o 10 % nižší obsah laktózy než v mléku kravském.

Udržuje cholesterol v normě – Obsahuje více prospěšných mastných kyselin (s krátkým řetězcem) než mléko kravské, což z něj dělá vhodnou potravinu pro toho, kdo má vysoký cholesterol nebo trpí některým z onemocnění kardiovaskulárního systému. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem pomáhají udržovat cholesterol v normě.

Ochraňuje metabolismus a zdraví – Je bohatým zdrojem proteinů, jejichž pravidelným příjmem ochraňujeme náš metabolismus, stimulujeme růst a celkové zdraví. Obsahuje také selen, který je klíčový pro fungování imunitního systému a infekcemi.

Pomocník při prevenci rakoviny – Koza jako jedno z mála zvířat netrpí rakovinou, a vděčí za to obranným látkám, které obsahuje i její mléko.

5 benefitů ovčího mléka

Zdroj důležitých látek – Obsahuje přes 50 enzymů, je bohaté na minerální látky a vitamíny. Ve srovnání s kravským a kozím mlékem má nejvíce vitamínů: B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D. Díky vysokému množství zinku, magnézia a vápníku, kterého obsahuje až o 70 % více než kravské mléko, působí preventivně proti osteoporóze.

Podporuje imunitu a zlepšuje pleť - Obsahuje bohatou kombinaci minerálů a živin, včetně vitamínů A a E, které podporují imunitní systém. Chovají se jako antioxidanty a tím působí jako prevence proti chronickým nemocem. Vitamín E také napomáhá k lepšímu vzhledu pleti.

Reguluje krevní tlak – Oproti kravskému a kozímu mléku má to ovčí nejvíce aminokyselin, které pracují podobně jako léky vyrovnávající krevní tlak.

Pomáhá regeneraci a růstu svalů – Obsahuje až o 30 % více bílkovin než mléko kravské a díky tomu výrazně pomáhá regeneraci svalů a také jejich růstu.

Snižuje cholesterol – I když obsahuje dvakrát více tuku než kravské mléko, pomáhá snižovat cholesterol. Příčinou je obsah mastných kyselin s krátkým řetězcem, které nezvyšují hladinu celkového cholesterolu, ale naopak.

Při dietě opatrně s množstvím

Pokud právě držíte redukční dietu a hlídáte si každou kalorii, tak si dopřávejte produkty z kozího a ovčího mléka s mírou. Kozí mléko je totiž o něco málo tučnější a má více kalorií než to kravské. Ovčí mléko je dokonce ještě tučnější než to kozí.
Kozí a ovčí produkty mají také svou specifickou vůni a chuť, která nemusí každému vyhovovat. Řešením je kombinování například s ovocem či s kořením, jako je skořice.

Do kávy, lívanců i do letního smoothie

„Vyzkoušejte své oblíbené pokrmy a nápoje, jen v nich zaměňte kravské mléko a výrobky z něj za produkty z ovčího či kozího mléka. Získáte odlišný recept, kterým nejen ozvláštníte svou kuchyni, ale dopřejete si i řadu živin a vitamínů. Začít můžete už u své ranní kávy,“ doporučuje Alena Paldusová ze Zdravé 5.

Tzatziki

  • 500 g bílého ovčího jogurtu Nature’s Promise
  • 1 salátová okurka
  • 1 rovná lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného + na ozdobu
  • 7–10 malých lístků máty, jemně nasekaných + na ozdobu
  • 2–3 stroužky česneku, rozmělněné
  • 1 citron
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvě namletý černý pepř, sůl

Jak na to?

Jogurt vyklopte do mísy (případně nechte ještě vykapat v cedníku vyloženém jemným plátnem). Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla, pořádně vymačkejte a spolu s nasekaným koprem a mátou, česnekem, lžící citronové šťávy a olejem vmíchejte do jogurtu. Podle chuti opepřete a osolte. Podávejte ozdobené bylinkami, případně s půlkou citronu na dochucení.

Kefírové lívance

  • 150 g polohrubé mouky
  • 400 ml kozího kefíru Nature’s Promise
  • hoblinky čerstvého kokosu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 2 lžičky cukru
  • 1 jogurt
  • sůl
  • olej na smažení
  • exotické ovoce (granátové jablko, passionfruit, granadilla)
  • javorový sirup Nature’s Promise

Jak na to?

Mouku, kefír, vejce, sodu, sůl a cukr smíchejte v míse. Rozpalte tuk na pánvi a opečte lívance z obou stran. Podávejte ozdobené jogurtem, kokosem, kousky exotického ovoce a javorovým sirupem.

Banánové smoothie s jogurtem

  • 1 velký oloupaný banán
  • 125 ml (mandlového) mléka
  • 75 g bílého ovčího jogurtu Nature’s Promise
  • 1 vrchovatá lžíce burákového másla
  • 1 lžičky vanilkového extraktu

Jak na to?

Smoothie je vitaminová bomba, která vám nastartuje den, jak se patří. Dejte do mixéru banán, mléko, jogurt, burákové máslo a vanilku a promixujte dohladka. Ihned podávejte.

Více na ALBERT.CZ

Reklama