Já s kily bojuji ale už poměrně dlouho, paradoxně od chvíle, kdy jsem to neměla vůbec zapotřebí, jen jsem chtěla přes prázdniny něco zhubnout. A tehdy kolotoč začal... za tu dobu už mám přehled, kolik do sebe za den dostanu energie, jak dlouho budu muset makat, abych se zbavila salátu, co jsem s rohlíkem spořádala k obědu.
Postupem času jsem ale objevila i dobroty, kterými se nijak nešidím a za které si nemusím tolik nadávat, když vyhazuji prázdný, dokonale vymydlený obal do koše. A o ty se chci s vámi podělit.
Občas mívám nezadržitelnou chuť na nějakou, jak já říkám, prasárnu typu vlašský salát s rohlíkem apod. Našla jsem ale náhradní variantu – kuřecí salát s ananasem od Gurmán Klubu.
Dalším mým oblíbencem z regálu je Cottage, sýr užasné smetanové chuti, který je o polovinu méně tučný než většina jeho kolegů v regále (20 % tuku oproti běžným 40 %). Je to směs sýrových hrudek a smetanové omáčky, která se dá použít mnoha způsoby. Je výborný samotný, nasladko s džemem, nebo se zeleninou, česnekem a kořením. Ochucený se i prodává, ale není nad to připravit si jej podle svého.
Často mívám problém, když se napiju alkoholu, že přestanu kontrolovat své chutě. To je hned nápadů... k vínku sýr, k pivu utopenec a ráno už zmiňovaný salát s rohlíkem. I tehdy jde ale vybírat. Namísto 45% hermelínu (ano, existuje i hermelín 20%, ale ten samotný opravdu nehutná) si lze pochutnat na korbáčcích (cca 15–25 % tuku) a parenici (18 % tuku). Určitě nenabudete dojmu, že se šidíte, to vám zaručuji. A málem bych zapomněla. Pokud jste příznivcem smradlavých sýrů, Olomoucké tvarůžky mají neuvěřitelné 1 % tuku (niva například 50 %).
Jenže, čím nahradit utopence? Pokud jde o chuť na kyselé, povedlo se mi nahradit utopence stejně tak jako rybí salát sleďovými závitky v rosolu. S rybím salátem s majonézou do sebe dostanete na 100 g pokrmu asi 23 g tuku, salátem s jogurtem 12 g tuku a sleďovými závitky asi 5 g tuku.
A co něco sladkého ke kafíčku? Je libo Ruměnku? Asi bych si dala raději Horalku, ale sladké jako sladké. Stejně to člověk do sebe nacpe a za chvíli by si dal ještě, ať sní, co sní. Když už mám fakt chuť na sladké a nechci si dopřát třeba čokoládu, zacpu si pusu Ruměnkami. Neobsahují téměř žádný tuk (0,8 g/100 g oproti 30 g tuků u Horalky) a díky jejich sladkosti jich nikdy moc nesním. Ale bacha na ty oříškové perníčky, co budou ležet v regále hned vedle, tam je to s tukem ale úplně jinak.
O zdravém stravování a dietách se toho napsalo nespočet. Jenže abychom u něčeho vydrželi, musí nás to bavit. Jak nás to ale může bavit, když nám nechutná?
Ráda bych poznala i vaše fígle a dobroty, které si dopřáváte, ať je vaše váha jakákoliv, ať máte s kily stejný, nebo opačný problém. Napište mi do diskuze, budu se těšit!
Nový komentář
Komentáře
wich — #28 Děláš mě chutě!! asi si ho udělám teď!!!
Onehdá jsme se bavili o školce a jediná příjemná vzpomínka v souvislosti s tímto ústavem je vajíčkový salát, na který mě brávala maminka, když byl hnusný oběd. Dostala jsem na něj po letech chuť, ale v Intersparu byl jakéhosi pochybného vzhledu, v Tescu náhražkový (rozuměj s jogurtem), takže asi zítra budu vařit vajíčka
Nechápu: když chci zhubnout, tak cvičím a nežeru. V čem je problém?
Děkuji za inspiraci, také mě honí chutě, pokusím se je dle návodu nahradit
...... a masa nasladko umej jen Cinani.
enka1 — #2 ten mel problem posilat i alimenty. Navic mi jeho salaty nechutnaj.
ToraToraTora — #22 ten uz v hladovem zoufalstvi davno opustil moji mozkovnu
Lukáš Čejka — #19 Jen brouk mozkožrout
Jo, jo, po těch ruměnkách půjdou kila dolů sama.
Lukáš Čejka — #19

ToraToraTora — #18 Ja zacit hubnout v hlave, tak mi v te hlave nezbyde vubec nic
Tak ten článek je, milá paní redaktorko, přesně ten důvod, proč s váhou bojujete tak dlouho a vítězství v nedohlednu. To je sice fajn, jak jste to hezky vymyslela, ale myslíte, že se tloustne jen po tuku. Například většina tvrdých bonbonů nemá tuk žádný....že by se po nich nepřibíralo??? Navíc každý odborník Vám řekne, že hubnout se musí začít v hlavě. To neznamená, že budete znát zpaměti kalorické tabulky, ale že se k tomu postavíte racionálně, vemete to za své a nebudete se nutit do něčeho, co si zároveň ošklivíte.
Midsummer — #16 Tak to jsem ráda ,že jim zdravě a chutně!
Lukáš Čejka — #15 Rybí jednou za čas si dám s chutí a ještě mám ráda vajíčkovej ,ale ten nejradši doma dělanej!
denkas — #13 Ale právě že měla. Jednak se tím normálně najíš, takže nebudeš hledat čím se doplácnout. Což ty víš, vždyť tak jíš
. A pak: existuje názor, že konzumace tzv.lajt sajrajtů je jednou z příčin enormního nárůstu rakoviny. Tělo je věčně vyhladovělé po živinách co potřebuje, zato přecpané nepoživatelnými chemikáliemi.
vlasak je super, nekdy kdyz se povede tak jeste hermelin a pak pokud je s majonezou tak rybi
málo naplat, tuk je nositel chuti, s tím se nedá opravdu nic dělat...
Když jsem si přečetla nadpis tohoto článku,tak moje první reakce byla: 3,60
Mám to prostě zafixované jěště z mládí,kdy jsme jezdili se základkou do divadla do Brna a největší zážitek byl,když nám dali na Svoboďáku rozchod a my celá třída vletěli do mléčňáku na rohu a všichni chtěli právě tuto krmi za 3,60
vladka006 — #9 Jo, nenažrané děti jsou to nejlepší. Když dokojíš a povyrostou, naučí se běhat a budou vždycky u stolu dřív. To mám doma. Včera si až večer ve vaně vzpomněli, že já jsem vůbec nevečeřela...nějak nezbylo
Ten údaj o mé oblíbené parenici mi zvedl náladu.