Bratránek Matouš nikdy nebyl moc náročný. Snědl, co mu kdo dal, a při rodinných grilovacích party se spokojil s očouzeným buřtem. Strýc Josef, širokým příbuzenstvem pasován na největšího gurmána v historii rodiny, nad ním už dávno zlomil hůl. Jenže pak se stalo něco, s čím už nikdo z nás nepočítal. Matouš se rozhodl poznat svět. A jako svou první (a jak se později ukázalo i poslední) zastávku si vybral kulinářský ráj – Paříž.
Ve městě, kde se mísí všechny kuchyně světa, strávil půl roku. Když se vrátil, nestačili jsme se divit. Původně zamlklý mladý muž kolem sebe trousil odborná slovíčka ve francouzštině, nadšeně popisoval speciality vyhlášených pařížských restaurací a hlavně – bez ustání opakoval, jak skvěle se naučil vařit. Strýc Josef, který ke své lítosti v Paříži nikdy nebyl, to jednoho dne nevydržel a Matouše vyzval, aby svá tvrzení dokázal. Jako osudný den určil pátek, den našich společných griliád.
Nepovedená exotika
Na svůj den D se Matouš náležitě připravoval. Od středy obíhal obchody a své úlovky tajnůstkářsky ukrýval do lednice. Nechali jsme ho být a v pátek večer slavnostně nastoupili k prostřenému stolu. Po krátké přednášce o kosmopolitním duchu Paříže (kterou strýc Josef přerušoval vytrvalým smrkáním), začal Matouš servírovat. Grilované ryby střídalo pečené maso ochucené různorodým kořením, steaky po americku doplňoval zeleninovými saláty. Jenže, čím víc jsme toho ochutnali, tím víc nám bylo jasné, že Matoušovy znalosti jsou spíše teoretické než praktické. Upřímně řečeno, jeho lahůdky se nedaly jíst.
Matouš naše rozpaky brzy zaznamenal. Chvíli se potichu mračil a pak spustil. Jídlo prý není podle jeho představ, protože nesehnal správné ingredience. Exotické kořenicí směsi, grilovací omáčky i kvalitní zálivky na saláty nejsou prý v Čechách k sehnání. Když Matouš skončil, zvedl se ze židle strýc Josef. Jeho brunátný obličej naznačoval, jako moc mu bratránkovo troufalé tvrzení hnulo žlučí. Chvíli na něj plamenně zíral a pak pravil: „Dám ti, hochu, druhou šanci. Zítra ráno, ať jsi nastoupený, půjdeme nakupovat.“
Osvědčená záchrana
V sobotu ráno Josef s Matoušem skutečně vyrazili. My ostatní jsme mezitím uvažovali, jestli bude to dnešní „opravné“ grilování úspěšnější než to včerejší. Strýc s bratránkem se vrátili po obědě, ale hned se zase zavřeli do kuchyně. Když se z ní později vynořili, kuchyňský stůl se prohýbal pod
Jediný pohled do kuchyně naznačil, že strýc vsadil na své oblíbené pochutiny. Kotletky spokojeně odpočívaly v marinádách, přičemž Josef tentokrát zvolil exotičtější varianty Mexická, Indická/Tandoori a Steak. Jako správný fajnšmekr naučil Josef Matouše i malý fígl – Indickou marinádu místo s olejem smíchal s jogurtem. Naši kuchaři koupili i několik makrel, které okořenili speciální směsí koření na ryby. Matoušovi se dostalo i lekce z přípravy salátů. Josef mu svěřil svá nejstřeženější tajemství – nakrájenou čerstvou zeleninu rozdělil do čtyř misek a ochutil svou oblíbenou Francouzskou a Bylinkovou zálivkou. Pro fajnšmekry z řad naší rodiny připravil saláty se Skandinávským dressingem a Dressingem Tisíc Ostrovů. Zvláště poslední jmenovaný patří k jeho tajným zbraním. Pikantní chuť exotického koření a rajských jablíček už oslnila nejednu návštěvu. A dojem udělala i na Matouše. Když všechny dobroty griloval, dmul se pýchou nejen on, ale i strýc Josef. A my ostatní jsme se jen tiše radovali, jak nám pře dvou kohoutů zajistila báječnou večeři.
Náš tip
V marinádách KNORR stačí nechat maso naložené 30 minut a pak už můžete smažit, péct či grilovat. Marinády jsou vhodné pro všechny druhy masa a jedno balení Vám postačí na 8 až 12 báječných porcí. S marinádami navíc můžete i vyhrát! Když si koupíte jakékoli balení marinády KNORR spolu s grilovací omáčkou HELLMANN´s, můžete získat dárek zdarma (například rychlochňapku, grilovací kuchařku nebo Cif cream na vyčištění grilu).
Vše o marinádách Knorr a skvělé recepty najdete na stránkách www.knorr.cz a www.nadoma.cz výtečné dobroty HELLMANN´s, na stránkách http://www.hellmanns.cz/