Foto: Shutterstock
Pohanka: nasytí a zahřeje
Pohanka je výbornou zahřívající, lehce stravitelnou obilovinou, kterou lze konzumovat i při bezlepkové dietě a nemocech srdce a cév. Je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitamínů obsahuje především vitamíny skupiny B, dále vitamín E a C. Za zmínku stojí také obsah cholinu, který regeneruje jaterní buňky po poškození škodlivými látkami a nemocemi. Co si z pohanky připravit? „Pohanka chutná výborně nasladko, ať už ve formě sladkých palačinek nebo snídaňové kaše. Stejně tak si ji však můžete připravit naslano, kdy dáte pohanku do polévky nebo si můžete připravit bezlepkové palačinky s houbovou náplní,“ radí Martin Kudera z Farmy Živina.
Tučné ryby k doplnění omega 3-mastných kyselin
Za oslabenou imunitou může stát deficit omega-3 mastných kyselin, který může zvyšovat dokonce i riziko kardiovaskulárních chorob. Jak imunitu znovu posílit? Zajistěte si přísun omega-3 mastných kyselin konzumací tučných mořských ryb, jako jsou losos, makrela, sleď nebo tuňák. Důležité však je, abyste ryby měli ve svém jídelníčku pravidelně (alespoň třikrát týdně) a nejlépe celoročně, nikoliv pouze v zimním období.
Luštěniny: zaženou hlad i nemoci
Luštěniny jsou opomíjená součást jídelníčku, přitom skrývají obrovské množství nutričního bohatství. Obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Ta prochází trávicím traktem v nestrávené podobě, díky čemuž se dostane až do tlustého střeva, kde slouží jako zdroj potravy pro prospěšné střevní baktérie. A právě ty se vysokou měrou podílejí na našem zdraví a ovlivňují imunitní systém. „Kromě toho jsou luštěniny skvělou potravinou pro udržení štíhlé linie. Mají nízký obsah kalorií, jsou však plné vitamínů, minerálních látek a živin,“ tvrdí trenérka Tereza Kompánková. Většina luštěnin obsahuje mikroživiny jako kyselinu listovou, železo, hořčík, fosfor, mangan a draslík.
Fermentované potraviny: poklad pro naše tělo
Mezi fermentované (kvašené) neboli probiotické potraviny patří například zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, tempeh, kimchi, miso, kombucha, kvašené okurky, natto či některé druhy sýrů (gouda, mozzarella, čedar nebo tvaroh). Proč jíst fermentované potraviny? Protože obsahují probiotika, které nám zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a imunitu. Až 70 % imunity se tvoří ve střevech, proto potřebujeme vyživit přátelské bakterie například tím, že jim dodáme prostřednictvím kimchi nebo kysaných okurek probiotika a zároveň i vlákninu.
Hlíva ústřičná jako královna imunity
Milovníky hub potěší, že mezi jednu z nejprospěšnějších potravin na lepší imunitu, patří hlíva ústřičná, kterou doporučují i samotní lékaři a lékárníci. Prokazatelně prospívá lidskému organismu, výborně chutná a obsahuje mnoho látek a vitamínů, které podporují zdraví. Hlívu si můžete připravit v různých podobách – od hřejivých polévek, omáček, tak i jako pečený řízek nebo jako součást rizota.
Zdroj: Martin Kudera, farma Živina, Tereza Kompánková, Pestitelka, Vegmania
Nový komentář
Komentáře
Víte prosím, jak vařit nejlépe pohanku, aby neztratila vitamíny? Děkuji