Nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni je zcela jistě varná deska. Ale jak si v nepřeberné nabídce vybrat tu pravou? Vsaďte na bezpečnost a efektivitu a sáhněte po desce indukční. Ta již dávno není cenově nedostupná a důvody k jejímu pořízení jsou pádné.
Indukční varná deska je energeticky efektivní díky své schopnosti využít 90 % vynaložené energie, zatímco u plynového sporáku dochází k 50% ztrátě a u sklokeramické desky je ztráta 40 %. Tento poměr je dán tím, že indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a nedochází k úniku tepla do okolí. Díky tomu je ohřev také mnohem rychlejší. Zatímco na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, indukce je zvládne uvařit za 5 minut. Například funkce Jet Start zabezpečí rychlé dosažení bodu varu tím, že při maximálním výkonu zahřeje plotnu za 8 minut na 630 °C.
Srovnání jednotlivých typů desek | |||
Druh desky | Indukční | Sklokeramická | Plynová |
energetická efektivnost | 90 % | 60 % | 50 % |
doba vaření (2 litry vody) | 5 minut | 8 minut | 9 minut |
doba chladnutí (1 litr vody 60 °C) | 6 minut | 25 minut | 14 minut |
Princip indukčního vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Po vypnutí pak dochází k velmi rychlému chladnutí. Test s 1 litrem vody uvařené na 60 °C ukázal, že zatímco sklokeramická deska chladne 25 minut a plynová 14, indukci stačí pouhých 6 minut. V průběhu vaření tak odpadá nebezpečí popálení a majitel se nemusí bát ani případného požáru, který by mohl hrozit při manipulaci s otevřeným ohněm.
K základnímu vybavení indukčních desek patří dotykové ovládání a bezpečnostní prvky, které jsou nepostradatelné nejen pro rodiny s malými dětmi. Signalizace zbytkového tepla svítí, pokud je spotřebič stále ještě nahřátý na více než 60 °C a kuchaři by mohlo hrozit popálení. Stejně tak oceníte dětskou pojistku, která znemožní použití funkcí. Pro pohodlné vaření slouží časovač, díky kterému je možné nastavit délku vaření, což oceníte třeba při vaření vajec, těstovin či knedlíků.
Design indukčních desek je podobný deskám sklokeramickým, jedná se o designové tvary a je na majiteli, zda dá přednost varné desce se zkosenými hranami či s kovovým rámem. Společnost Whirlpool letos představila novinku – indukční desku ACM 703 – s tzv. Lateral Frame, tedy desku s postranními lištami za doporučenou cenu 19 990 Kč. Stejně jako desky sklokeramické jsou i desky indukční velmi snadno čistitelné a jejich údržba je bezproblémová.
Velikost desky závisí na počtu osob v domácnosti a nabídka je obdobná jako u ostatních desek. Volit můžete mezi čtyř-, tří- a dvouplotýnkovou podobou. Dvouplotýnková deska ACM 712 o rozměrech 275 x 490 mm je v prodeji za doporučenou cenu 12 990 Kč. V nabídce jsou také hybridní podoby desek, které v sobě zahrnují jak indukci, tak sklokeramickou desku. Například u novinky AKT 842 za doporučenou cenu 22 390 Kč můžete využívat dvě plotny indukční a dvě sklokeramické.
Za jistou nevýhodu indukčního vaření je považována nutnost používat speciální nádobí k tomu určené. Obecně řečeno, potřebujeme nádoby s obsahem železa na dně, tedy feromagnetické. Pro běžné vaření si vystačíte se třemi základními hrnci pohybujícími se v řádech stovek korun a praktickou pánví. Nemusí se tedy jednat o zásadní nákup nového vybavení, které by mělo ohrozit vaši peněženku.
Další často zmiňovanou nevýhodou je pořizovací cena výrobku. Vzhledem k tomu, že indukce si již v našich kuchyních našla své místo, se nemusíte bát, že by vás pořízení indukční varné desky zruinovalo. Indukční desky Whirlpool jsou v prodeji za doporučenou cenu od 12 990 Kč do 24 990 Kč.
Nový komentář
Komentáře
Podle mě je titanové nádobí jedno z nejlepších, pak ještě možná litinové ale s tím zkušenosti moc nemám.
Jsem konzerva, jedine ohen. Ale to cisteni sporaku je napikacu.
tak já v nich bez pohádky vařím už 15 let, nikomu je nevnucuju, krom jiných užitných vlastností (to jídlo je opravdu jiné než z obyč hrnce a u vaření nemusím stát)mě zachránili před vyhořením a dotyčný hrnec bez vad používám dodnes; který hrnec by vydržel stát na max. rozpálené plotně 4 hodiny a jen s masem bez vody
Juana — #4
ale tohle ví každej, kdo disponuje aspoň trochou dobrého selského rozumu. Někomu stačí koupit hrnec za stovku a bez pohádky a druhej je mnohem spokojenější, když si ten samej kastról pořídí za tisíc a na předváděcí akci k němu vyslechne pohádku a dostane dáreček
(a nejlépe ho ještě rok dopředu splácí, než ho vůbec dostane
)
Barbucháč — #2 Ale pořád se mi voda v Zepteru ohřeje rychleji na indukci než na sklokeramický desce. Vlastně nechápu, co na tom Zepteru vidí lidi za přednosti, já ho dostala od tchýně a moje starý hrnce s akutermickým dnem, které jsem si před lety koupila za zlomek ceny, se podle mne ve vztahu ke spotřebě energie vůbec neliší.
Jo, voda vaří na indukci prakticky hned. Ale brambory o polovinu času dřív stejně neuvaříte, maso taky nezměkne o půl hodiny dřív než obvykle...
Juana — #1 no to tedy nevím, zrovna Zepter mi na indukci moc vhodnej nepřijde, právě kvli jeho principu (výrazně zesílené dno, do kterého se akumuluje energie pro následné dlouhé vaření). U indukce je naopak žádoucí dno co nejtenčí, aby se energie co nejrychleji dostala k ohřívání obsahu hrnce a neplýtvala se na roztápění jeho dna.
Ta uvedená doba je sice hezká, ale v rámci větší objektivity by bylo zajímavé uvést u toho ještě i příkon plotýnek. Taky záleží na typu nádobí, mám paradoxně zu indukčního ohřevu horší zkušenost s Zepterem než s obyčejným smaltovaným hrncem, v něm se mi voda ohřeje mnohem rychleji, přitom by to prý mělo být obráceně.