Bzenecký lihový ocet je jistota pro zavařování

Octy v kuchyni dobře vybírejte. Zatímco do salátů, omáček nebo na přípravu salátových zálivek je vhodnější jemný vinný nebo jablečný ocet, na zavařování je nejlepší klasický lihový ocet se sílou 8%. Jen takový ocet je chuťově vhodný k zavařování, dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.

Pozor na správný výběr octů

I mezi octy jsou výrazné rozdíly a může to být právě špatně vybraný ocet, který vaše pěstitelské úsilí zkazí v podobě rozměklých, šedých okurek. Jak to?

Dnes se některé octy vyrábí se syntetickou kyselinou octovou, tedy chemickou metodou. Kyselina octová do octa sice patří, ale jen ta přírodní. Tu obsahuje například tradiční bzenecký ocet. Navíc je v něm spolu s ní i mnoho dalších látek, které vznikají přirozenou fermentací a octu dodávají charakteristickou chuť. Mimo to se do bzeneckého octu přidává i sladce voňavá bylinka estragon a také karamel, které mu dávají nejen příjemnou barvu, ale hlavně dokonalou chuť.

Více informací, jak může špatný výběr octa zkazit zavařování, naleznete zde.

Vyzkoušejte: nálev na pověstné Bzenecké zavařené okurky

Proč jsou mezi zavařenými okurkami právě ty české unikátní? Protože mají jedinečný nálev. A z čeho sestává? Z vody, cukru, umělého sladidla, soli, nového koření, pepře, bobkového listu, někdy i kopru a česneku, ale především z octu. On je tou hlavní a nejdůležitější přísadou, která dá okurkám teprve ten správný šmak.

Na nálev potřebujete:

  • 3 litry vody
  • 1 litr Bzeneckého lihového octa
  • 120 g soli
  • 400 g cukru
  • 30 kuliček Sacharinu
  • 30 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 1 a 1 polévkové lžíce hořčičného semínka
  • 4 bobkové listy
  • 4 ks hřebíčku
  • kousek celé skořice

dále:

  • asi 7 kg okurek
  • cibuli
  • mrkev
  • kopr

Jak na to?

Nálev připravíme tak, že vodu, ocet a koření spolu 20 minut povaříme. Okurky narovnáme do sklenic, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví, cibulkou a větvičkou kopru. Zalijeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80°C.

A už teď se můžete těšit na jejich typické křupnutí!

Více informací naleznete zde.

Skvělé recepty

A jak správně naložit okurky, papričky, rajčata houby či utopence? Spoustu nových receptů od oceňovaných českých food blogerek i těch tradičních od našich babiček najdete na magazínu o vaření s octem zde a jeho sekcích.

Přečtěte si také:

Reklama