Aby nedošlo k mýlce, naskočit na kombuchový trend můžete velmi snadno a není potřeba si z kuchyňské linky dělat laboratoř. Nadšenci, kteří si pěstují kombuchu sami, na ni nedají dopustit, nicméně v současné době na trhu najdete spoustu už připravených nápojů. Se specifickou chutí se tedy můžete seznámit naprosto bez námahy!

Co to vlastně je?

65c231db11df6obrazek.jpgV základu najdete vždycky čaj. Pokud jste čajomilové, kombuchu můžeme doporučit hned dvakrát, protože je to bezesporu to nejzajímavější, co kdy z čaje vzniklo. Platí přitom, že kvalitní výrobci si nechají na výběru čaje záležet. Kombucha vzniká fermentací (tedy kvašením) čajového nálevu pomocí houby, která není tak úplně houba. Chceme-li být odborně správní, pak si zapamatujeme zkratkový název SCOBY, což je z angličtiny, a znamená Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts, v překladu symbiotická kultura bakterií a kvasinek. Často bývá považována za zdraví prospěšný nápoj, protože při správném výrobním procesu obsahuje živé kultury bakterií, které mohou mít pozitivní přínos pro trávicí systém.

Neotřelá chuť

Díky fermentaci je kombucha kyselá a mírně perlivá, díky čaji zase lehce nakopne, ale nijak extrémně. Můžete narazit na nápoje více nebo méně kyselé, záleží na tom, jak výrobce pracuje se symbiotickou kulturou. Pokud se nezadaří, kyselost někdy může přejít až do nepříjemné octové chuti – a pak je tendence překrývat ji cukrem, což se samozřejmě odrazí v kalorické hodnotě nápoje. Nicméně je dobré vědět, že s cukrem se počítat musí, protože bez něj by neproběhla fermentace. Jeho množství v nápoji pro vás může být vodítkem mimo jiné i pro to, jak moc je kvalitní.

Alternativa sladkých limonád i alkoholických nápojů

Příjemnou a zajímavou chuť oceníte, zejména pokud se teď v únoru připojíte k akci Suchej únor. Kombucha se pro stále víc lidí, zejména mladých, stává častou alternativou alkoholických nápojů. Ne každému chutná nealko pivo, ne každý touží po přeslazených ovocných limonádách, takže kombucha je logická volba. Roli v tom hraje i fakt, že zejména mladí lidé podle výzkumů preferují nápoje s přidanou hodnotou v podobě už zmiňované kultury symbiotických bakterií a kvasinek, které jsou tělu prospěšné.

Náš tip
Kombucha Carpe Diem je vyrobená z bylinného čajového nálevu, je fermentovaná a jemně sycená. Cukru v ní moc nenajdete, ale nakopne příjemně. Přes den si ji můžete dát místo sladkých limonád (věřte, že směs malin, máty, třešní a citrusů s nádechem estragonu vaše chuťové pohárky uspokojí), večer dokáže nahradit alkoholický drink, aniž by měl člověk pocit, že strádá. Prodává se ve skleněné láhvi o objemu 0,75 l, po otevření se skladuje v lednici. Spotřebovat ji pak musíte do tří dnů. Z redakční zkušenosti můžeme říct, že ji dopijete dříve.

TÉMATA:
KOMBUCHA