Když vaříte brambory nebo připravujete pečínku, automaticky sáhnete po kořence s kmínem a jídlo menší nebo větší špetkou kmínu okořeníte. A víte vůbec proč? Není to jen pro jeho charakteristickou chuť, ale i pro jeho účinky. Zvláště na trávení.
Kmín přidáváme do většiny těžších masitých jídel, se kterými má naše trávení dost práce, protože právě při jejich trávení je cenným pomocníkem. Navíc je velmi dobrým prostředkem proti nadýmání. A bohužel pro všechny, kteří drží dietu, potlačuje pocit naplněnosti.
Tím ovšem výčet příznivých účinků kmínu nekončí. Používá se při poruchách zažívání, kolice, pomůže od žaludečních křečí i střevních potíží. Máte-li potíže srdeční či žaludeční, a je-li jejich příčinou nadměrný stres, i tady může kmín pomoci.
V lidovém léčitelství našel ale i další využití, které s trávením už tolik nesouvisí. Například podporuje tvorbu mateřského mléka u kojících žen. Pomáhá také při kašli. Kmínové silice se přidávají do ústních vod, dále se užívají ke kloktání a potírání podrážděné kůže.
Až budete kořenit svůj příští oběd, rozhodně na kmín, pokud to bude jen trochu možné, nezapomeňte. Ulevíte tak své trávicí soustavě.
Nový komentář
Komentáře
kmín na pečeni ano, ale byla tu někde kmínová polívka, br
to nee
proč jíme kmín ? asi proto, aby nás nebolelo břicho....
Zázvorka — #3 Já myslím, že máš pravdu úplnou - jen s tím kmínem to nesouvisí
monkee — #2 No něco málo jsem pravdu měla
Zázvorka — #1 Ono to je trochu jinak, je za tím toxin solanin - viz odkaz http://lastura.cz/herbar/brambor_obecny.html
A do brambor se přidává hlavně kvůli stravitelnosti. Na brambory zažívání evropanou není zvyklíé(i po těch letech) a brambory pro nás jsou hodně nestravitelné. Protože to není naše původní plodina z naše podnebného pásma. Právě tuto nestravitelnost odbourává kmín. Proto s ním do brambor vždy počítejte!