Když někdo začne hovořit o degustaci, okamžitě se mi vybaví obrázek muže, jak si prohlíží sklenici s vínem a své dojmy a pocity analyzuje čichem, zrakem a chutí. Ve chvíli, kdy jsem dostala pozvánku na ochutnávku piva, netušila jsem, že se rázem stanu degustátorkou.
Jsme národem pivařů, ale co o něm víme?
V pražském Pivovarském domě v Ječné je velmi příjemně. Dřevěné stoly a židle přímo vybízejí k ochutnání některého z nabízených piv. Zdá se, že se dostávám najednou do zcela jiného světa. Všichni přítomní mluví o pivě jako o nápoji, který stojí za to nejen pít, ale především vychutnávat.
„Každý si pod pivařem představí plnou hospodu tatíků s velkým bříškem, ale tak to není. Pivo má v Česku velkou tradici. Existuje mnoho těch, kteří si pivo sami doma vyrábějí a dokáží o něm hovořit dlouhé hodiny,“ říká Jan Kočka, zakladatel časopisu Pivař (www.svetpiva.cz) o pivní kultuře. Sama se musím přiznat, že si pivo dám v restauraci s větším ostychem, než víno. Jako bych měla pocit, že pivo k ženě příliš nepatří.
Jsme ale národem pivařů. Spotřeba celkem 162 litrů piva na hlavu a rok nás staví na první místo ve světě a výroba českých piv patří ke světové špičce. Zdá se ale, že jej bereme jen jako levné a osvěžující pití. „Padesátiletá degradace piva na součást lidové zábavy podporované slogany „Pivo dělá hezká těla!“ v současnosti umocněná cenovou válkou hyper- a supermarketů, ve vás zákonitě nemůže vyvolat pocit, že je pivo něco, čím byste se měli hlouběji zabývat,“ vysvětluje Kočka.
A tak jsem se rozhodla, že se pro dnešek na pivo podívám z jiného úhlu. Se zájmem jsem se zaposlouchala do výkladu o různých možnostech výroby nealkoholického piva. Buď můžete zamezit tvorbě alkoholu při výrobě, nebo vyrobit pivo běžným postupem a alkohol z něj později odseparovat.
Začíná degustace jednotlivých vzorků. Mám pocit, že nedokáži jako nováček rozeznat rozdíl, ale opak je pravdou. Ve chvíli, kdy mám na stole již několik sklenic, začínám si vybírat svého favorita. Přemýšlím však o tom, že znám jen málo lidí, kteří by dávali přednost nealkoholickému pivu.
“Nealkoholické pivo se zdá být na českém pivním trhu pořád tak trochu cizincem. V éře socialismu se sice začalo vyrábět tzv. PITO, které ve spojení s názvem pivovaru přinášelo i pobavení, ale uspokojení pivařů málokdy,“ říká degustátor Jan Šuráň a dodává „Teprve se změnou životního stylu, po roce 1989, se jeví potřeba opravdu dobrého nealkoholického piva čím dál naléhavější.“
Malinové či čokoládové pivo bych klidně oželela
Osobně se vyhýbám nealko pivům, ze kterých je silně cítit mladinová chuť. Nahořklý pocit v ústech, který přetrvával, se v minulosti nejčastěji projevoval u PITA. Je to způsobeno výrobou prostřednictvím limitovaného kvašení a je velkým problémem se chuti mladiny zbavit. Každý pivovar má své více či méně účinné fígle, jak hořkost odstranit. Pokud stále netušíte, o jaké vůni a chuti mluvím, stačí se projít kolem pivovarů třeba na pražském Smíchově…
Nakonec jsem dala přednost pivu, který se vyrábí omezením produkce alkoholu použitím speciálních kvasinek. „Nevýhodou tohoto postupu je vysoká cena, ale výsledný efekt se nejvíce blíží normálnímu pivu. Tento způsob používá například Radegast,“ vysvětluje Šuráň.
Současná produkce nealkoholického piva v českých zemích již dosahuje 400 tisíc hl za rok, což jsou asi 2 % celkové produkce českých pivovarů. Stále však stagnuje výroba ochucovaná nealkoholická piva. „Češi od nealko piv chtějí, aby chutnala alespoň trochu jako normální piva. U našich sousedů v Polsku se však již ochucená nealkoholická piva objevila a zejména na benzinových čerpadlech je možno ochutnat pivo kávové, kakaové či malinové,“ dodal Jan Šuráň.
Jsem pravá Češka, protože malinové či kávové nealko pivo mě vůbec neláká. Ve chvíli, kdy jsem odcházela z degustace, jsem si řekla, že příště si dám v restauraci místo vína pivo. A víte, co mě motivovalo asi nejvíce? Závěrečná slova degustátora Jana Šuráňa: „Každý si myslí, že se po pivu tloustne. Ale to je omyl. Lidé přibírají kvůli jídlu, které při pití piva zkonzumují…“
Čemu dáte přednost? Vínu, pivu, limonádě? A proč?
Pijete nealko piva? A které pivo je vaše nej?
Z jakého důvodu nepijete pivo?
Proč dáváte přednost vínu před pivem?
Každý si pod pivařem představí plnou hospodu tatíků s velkým bříškem, ale tak to není. Pivo má v Česku velkou tradici. Existuje mnoho těch, kteří si pivo sami doma vyrábějí a dokáží o něm hovořit dlouhé hodiny.
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Testování LEGO: LEGO® + Minecraft = zaručený úspěch u kluků i holek! Myslím, že nejen většina dětí, ale i mnoho rodičů už někdy slyšela o hře Minecraft. Jedná se původně o počítačovou hru z roku 2011, která se odehrává v otevřeném světě, kde má hráč neomezenou svobodu pohybu a činností, a která se za krátkou dobu stala jednou s nejúspěšnějších her po celém světě.
-
Test podlahového vysavače Gorenje: Poprvé jsem měla pocit, že mám opravdu vysáto! Měla jsem možnost za redakci žena-in.cz otestovat bezsáčkový podlahový vysavač od Gorenje (VCEA03GAPRACY) s příkonem 700 W, sacím výkonem 180 W a průtokem vzduchu 28,3 L/s.
-
Očima chlapa: Holky, dejte nám tuhle vibrující věcičku a už si nikdy nebudete stěžovat Hezky padne do ruky, příjemně vibruje a používáme ho v koupelně. Co je to? No přece holicí strojek, na co vy hned nemyslíte… Nabušený Braun 9477cc, který jsem otestoval, zlikviduje i jednodenní strniště, takže už si manžovi nebo příťovi při intimních chvilkách nebudete stěžovat „Au, ty škrábeš!“.
-
Huawei přichází se sluchátky FreeBuds Lipstick, které vypadají jako rtěnka. V redakci jsme je vyzkoušeli Obvykle jsou sluchátka bílá, někdy černá, ale červená moc k vidění nejsou. Pro milovníky rudé teď Huawei přišel s FreeBuds Lipstick, které vypadají v obalu (nabíječce) na první pohled jako rtěnka. Na své si tedy přijdou především dámy.
-
Testovaly jsme novinku značky Nu Skin Nu Colour Bioadaptive BB+ Skin Loving Foundation Co se stane, když se spojí účinný tekutý make-up s vyživujícím balzámem? Zrodí se hvězda v péči o pleť! Seznamte se s novinkou značky Nu Skin Nu Colour Bioadaptive BB+ Skin Loving Foundation. My jsme ho měly možnost vyzkoušet v redakci.
-
Můžeme se obdarovat lépe. Levi's letošní Vánoce svými kousky vybízí k udržitelnosti Letošní Vánoce chce Levi's s pomocí hesla GIVE BETTER motivovat všechny, aby darovali dárky, které vydrží déle a radost z nich tak bude intenzivnější. Tady jsou tipy na udržitelné dárky Levi's.
-
Tipy na dárky: Yves Rocher vám přináší spousty voňavých produktů v nádherném balení Přemýšlíte čím obdarovat své blízké? Máme pro vás několik tipů od značky Yves Rocher, se kterými rozhodně neuděláte chybu. Vánoční nabídka francouzské rostlinné kosmetiky je pro letošní Vánoce opravdu bohatá.
-
Reportáž z gastronomického nebe. Dinner in the sky je tentokrát nad Vltavou Dechberoucí panoramata, výhled na nejkrásnější části Prahy a vynikající gastronomie. V tomto duchu se nese další série obědů a večeří v oblacích s názvem Dinner in the sky. Do padesátimetrové výšky jsem se letos nechala vyvézt již podruhé. Ovšem tentokrát byla plošina umístěna na Dvořákově nábřeží a kromě místa bylo samozřejmě jiné i menu.
-
Redakce testuje: nová bezdrátová sluchátka Huawei FreeBuds 4 Jak nejlépe testovat bezdrátová sluchátka? Samozřejmě, že při sportu. Abych vyzkoušela, jestli dobře drží, jak v nich zní moje hudba, jak dobře funguje odhlučnění a jaká je kvalitu hovoru, vyrazila jsem s Huawei FreeBuds 4 na krátký cyklistický výlet.
-
Redaktorka poprvé na skútru. Na Vespě Primavera 125 ujížděla dešti i větru Když se řekne Vespa, představím si horký letní den v Itálii a hustou dopravu, ve které stylový skútr v doprovodu troubení obratně kličkuje. Nikdy jsem si ale samu sebe na dopravním prostředku o dvou kolech a s motorem neuměla představit, vlastně mě taková představa i trochu děsila. Nabídka testování Vespy Primavera 125 a Piaggio Medley S 125 ale nešla odmítnout.
Nový komentář
Komentáře
tak to já si dám raději kvalitní červené vínko , ale když máme dovolenou a je dost teplo dobře vychlazenou desítkou nepordnu
no tak pivko spíš v létě nebo na zapití po jídle, ale max. 1 - 2 kusy, pak jsem nafouklá jak žaba. Vínko mám ráda opravdu kvalitní, kupujeme si i archivní. Občas chodíme tam k nám do sklípku, tam mají stáčené, ale je taky dobré. Jinak z tvrdého jen slivovici, když už jsem připitá a chci si dát panáka, tak zkousnu i citruse nebo vodku. Přes týden si dám sem tam dvojku, o víkendu (ale ne pravidelně) vyrazíme do putyky na šipky nebo někam na oslavu. Ale spíš jednou za čas, hlavně v létě pořádáme s bandou různé akce, tam se vždycky zežeru jak doga
gerda: Holba, Šerák
Luciš: Holba - hanušovická voda je proslulá, takže hanušovické pivo z ní je výborné. Ať už Holba klasik nebo ležák Šerák. No a Litovel je taky dobrá, vaří tam i Maestro a Pí pivo, což je ale spíš experiment (to Pí pivo) a to mně moc nejede.
gerda: nedám dopustit na litovel
, znám lidi z pivovaru, znala jsem lidi ze sladoven z olomouce
doporučuju exkurzi jak v litovelském tak hanušovickém pivovaru
Nyotaimori: díky
, já si to myslila.
...faktem zůstává, že pivo
nepiju, protože mi nechutná, ale když se sejdeme všichni na chatě s rodiči i se sestrou, tak sedíme u ohýnku, pečeme buřtíky, pánové popíjí pivko a my při dobrém červeném vínku a mojí mamkou a sestrou dokážeme probrat neuvěřitelnou spoustu věcí. Prostě mi to do tý atmosféry bezva pasuje
a tyhle večery mám děsně ráda
Luciš: Zubr?
Bridgetj: Jedině Melta!!!
(a sem tam pivčo
)
všechno, co teče
co nemusím je gambáč, bolí mě po něm hlava, plzeňské a pak další vylepšené druhy mě nějak nezaujaly, není to to pravé
zvyk je železná košile, po studentských letech, kdy se za večer a noc "tankovalo" ve velkém
i když po návštěvě Řecka
nej je ryzí pivo z hor a pak jedno ani ne tak z hor, ale z olomouckého kraje a ti mají dobré i černé
vínko příležitostně k jídlu, spíš červené moravské, rakouské max dvě dvojky
tvrdý alkohol
pajda: taky nemluvím o patocích, ale o kvalitním pití....a není ze mě cítit ani normální pot
Nyotaimori: připomněla jsi mi Baladu o deliriu tremens. U pokladny stál(?), Oskarovi do ouška zpívá Vlasta Burian
SENSITIVESKIN: to není o litrech - vadí i jeden panák, a to i když je s ledem, jenže to je o objektivitě a ne o módě. Whisky skutečně patří k velice aromatických alkoholům a navíc ty levné sorty jsou i náležitě "ostré" a tedy páchnoucí. Ani po kvalitním pivu ti nic není a navíc z tebe není ještě další den cítit ostrý alkoholový pot.
...piju všechno...
RenataP: nesmíš pít krabicák po litrech
.
Ale proti gustu žádný dišputát, pijme každý, co nám chutná.
Pivo nemůžu vůbec, ani ke kačeně , co ji máme 2x do roka. Bílé víno můžu každý den i ve větším množství.
carlo: šlohla jsi mi Ferdu
pajda: Jsi trochu mimo, neleju do sebe litry, ale když si ji dám, tak 2- 3- panáky s kg ledu za večer a to v době, kdy druhý den nejdu do práce, nebo jsem na dovolený.... a cítit to ze mne není; hlavně mi ale není blbě a nebolí lebka, ale to je každýho věc, jak se prezentuje
Meander: musíš decentně upíjet a né to do sebe lít!
Ťapina:
přesně...vždycky mi vadí, když z obchodního partnera cítím whisky (nejlépe nějakou lacinější) a on mi do očí tvrdí, že nepije.
Protože po pivu jsem nafouklá a prdím