Není to mým zvykem, ale taky připojím trapas, co zažívám obden. Snad mě moji blízcí neodhalí, ještě by si řekli: Proboha, je tak ujetá a ještě to píše do světa!
No nic, tak k věci: Snažím se jíst zdravě a střídmě. Bohužel moje povaha je taková, že sotva uvidím pořádný žvanec na stole, mozek vypne a místo něj vystřelí nenažraná ruka a cpe to do pusy. A tak v týdnu se snažím krotit a o víkendech si to vynahrazuji. No a poblíž mého zaměstnání Vietnamci otevřeli svoje „bistro“, kde prodávají takový ty dobroty – Kung-pao, gyros a takový ty jejich barevný omáčky plný bambusu a zeleniny.
No dobrůtky, ale od 50 korun výše. No leze to do peněz. A tak jsem se rozhodla, že si budu dávat suchou rýži. Stojí 8 Kč, je to teplý, dietní, ani to nechutná zle (rozuměj - lepší než nic). Přišla jsem do obchůdku a povídám: „jednu suchou rýži, tady.“ Vietnamec se nechápavě podíval. „A omacku?“ „Ne“ „Ťak maťo?“ „Ne, rýži“ „Aha, ťak rizoto?“ „NE, SUCHOU RÝŽI!“
„A takofou omacku?“ Nemohl to pochopit, postupně mi nabízel všech 8 omáček s masem. Po pár minutách jsem si vítězně odnášela suchou rýži ke stolu. Samozřejmě rozhovor neunikl ani lidem, kteří se zde cpali omáčkami s rýží, tak se na mě dívali jako na exota. Najedla jsem se a utvrzovala jsem se, že zítra už to bude Vietnamec chápat. Nechápala jsem já. Byla tam prodavačka-Vietnamka a vše se opakovalo, nemohla pochopit tu suchou rýži. „S maťem?“ „Ne, suchou rýži“.
„A jakou chcetě omacku?“ „Žádnou!“ Po chvíli jsem zase odnášela ke stolečku suchou rýži. A třetí den tam byli oba. Už se usmívali, já si objednala rýži. Ona mi ji s cukáním koutků nabírala a on odešel za malovaný závěs do kuchyně a něco humorného tam vykládal, takové to „ňu, chej to šu ti voň li!“ Bylo slyšet, jak se tam hodně nahlas smějí a on to toho ještě občas něco přidá. Pak vysmátý přišel z kuchyně a culil se na mě. Mám vážné podezření, že se smáli mně. No, chodím tam dodnes, sice mám vždycky divný pocit u žaludku, ale aspoň se najím a zalepuji nenažraný žaludek rýží…
Doporučuji.
Nový komentář
Komentáře
to bych si radši vzala z domu krajíc suchého chleba - rýži nemám ráda
No kdyby drápek neskončil v dásni tak by to nikoho ani nenapedlo. A bylo by jedno co je to za maso.
Majkii: To je možné. Jednou jsem byla s kámoškou v Asia bistru a prej jí to masu chutnalo jako králík a mělo to být kuře. Tak třeba to byla to kočka Ale chutnalo.
No zrovínka dnes jsme se bavili, jak v 80.letech přivezli z Kanady mravence v čokoládě....takže je to jen o zvyku.
ratonito: Ja si myslim ze macka moze chutnat podobne ako zajac.
Pokud je to dobré tak ať je to z čeho chce. Kde by asi sháněli tolik koček. A moc masa na nich taky není, vždyť ty toulavé jsou kost a kůže.
dyjovka:suhlas, niekto nevie pochopit ako mozeme my jest bravcove a hovadzie maso. nie je to jedno? hlavne ze to chuti
Navíc když to vezmu z hlediska technologie zpracování živočišného produktu , tak pravděpodobnost, že by se kočičí drápek dostal do jídla, je asi stejná, jako v případě té pověstné třísky z psí boudy
No já nevim... četla jsem celkem seriózní člínek, jak vitnamské restaurace testovali hygienici a nejhorší, co tam psali, že v jedné sušili prádlo v kuchyni a ve druhé tam myslím měli švíbi. Nic chutného, ale sperma a kočičí drápky...
dyjovka: Čínská restaurace je něco dost jiného, než čínské bistro. Čínská restaurace je luxus.
sory pletu si koše s baňama číňan jak vietnamec
ale holky zrovna minulý týden jsme byli v čínské restauraci na večeři a poprvé v životě jsem se fakt přejedla ....a bylo to výborné.....ale za 7 stovek pro dva ......a dala jsem si "tajemství" .....byla to směs 4 druhů masa....a kdybych se měla zabývat z čeho to bylo .....pro někoho je neuvěřitelné že jíme krávy, koně...atd.....kdybyste věděli co všechno jíte...(párky, paštiky atd.) tak by se vám taky udělalo zle ...ale to už bysme nemohli jíst nic.............navíc když se podíváte na Vietnamce, jak jsou zdraví a štíhlí
Task dobrou chuŤ
To mi pripomnelo famu o cernosich a jejich prirozeni........
Lhasa faaaaaakt, to hned reknu segre, tak k Vietnamcu chodi na obed
Ťapina:
A to víte, že Vietnamci smrděj? A maj v těle brouky?
Proč by se namáhali s chytáním koček, když můžou za pár šupů koupit hejno vynesených slepic a vydávat je pak za čerstvé kuřecí? Ale já jim fandím. Slepice snáší vejce jeden rok, pak se zabije, a co s ní? Masa moc nemá, takže buďto jde do kafiny, nebo do čínského bistra, kde i z toho ničeho udělají chutné jídlo. Mohli bysme se od nich učit hospodařit se surovinama, tady by všichni chtěli jenom masíčko z měsíčních kuřat a ročních býčků.
Zabina gyros je Recky, nebo spis balkansky jidlo:-) Tak yho mam moc moc rada
gyros přece není vietnamský jídlo ne?
Jinak tohle ťamanský bistro pod honosným názvem Asia bistro u nás je taky, já bych tam ale nešla, to bych radši umřela hlady...ale co mě moc chutná, právě ten gyros - sendvič, kupuju si ho v řecký jen tak "do ruky"...stojí 50Kč a najím se na celý den...
Gabi: to je taky děsná představa.
No, musíte si uvědomit, že v Asii je zcela běžné jíst nejen kočky, že? A co nutrie, které byly stravovacím hitem v 80. letech i u nás???