Zdroj: Regionální potraviny

Ingredience:

  • 500 g mraženého špenátu listového – sekaného od AGRO Jesenice u Prahy a. s. ze Středočeského kraje
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g másla
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 250 ml smetany 33%
  • 4 vejce
  • ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut. 

Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.
V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.

Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky.

Náš tip na další polévky:

Kulajda

5.jpg (118 KB)?

Foto: Alena Kolaříková

Houbová krémová polévka

6.jpg (278 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama