Lepší něco než nic, řeknou si mnozí a raději se nastěhují do malé garsonky, než by žili třeba s rodiči.  Ale v malých bytech žijí velcí lidé. Proto nelze zařizovací předměty zmenšovat, musejí si zachovat své původní rozměry. Chybějící prostor je nutné ušetřit jinde. A to platí i o jídelním koutu.



Ať už máte k dispozici velký rozkládací stůl nebo pouze malý pult, vždy musíte dodržovat minimální prostor, který člověk při jídle potřebuje. Toto místo by mělo být široké 60 a hluboké nejméně 30 cm. K tomu si však musíte přidat ještě odkládací plochu na sklenice, příbory, ubrousky a podobně. Pravidlo proto říká, že stolek pro dvě osoby by měl mít rozměr nejméně 120×50 nebo 60×60 cm.
Při plánování jídelního koutu však nesmíte zapomenout na jedno - místa potřebujete mnohem více. K odsunutí židle, posazení se a vstávání je nutný prostor dalších 60 cm. Jak tedy ukazují čísla, i v tom nejmenším bytě byste si měli na jídelní kout vyhradit místo minimálně 120×120 centimetrů.
Přesto nemusíte zoufat. Řešení, jak umístit stolování i do minibytů, existuje.



Klasické stoly v garsoniérách proto často nahrazují různé stolky či desky, upevněné u stěny nebo v rohu kuchyně. Příliš pohodlí sice nenabízejí, ale zaberou jen málo místa.  Navíc je výrobci velmi často nabízejí skládací a nebo sklápěcí, jsou upevněné pouze ke zdi. Zpravidla se k nim vejdou dva lidé. Mají i další výhody. Pokud je nepotřebujete, stačí je sklopit a nezaberou vám více než pár centimetrů u zdi. Tyto "beznohé" stolky poskytují ještě další výhodu - záleží pouze na vás, do jaké výšky je připevníte. Podle toho z nich vznikne bar nebo klasický stolek.
Místo, které vám potom chybí na nápoje, kečupy, sklenice a podobně, mohou nahradit různé typy přídavných a servírovacích stolků, které se zasouvají pod stůl nebo stojí samostatné. Ve druhém případě jistě oceníte, pokud budou doplněny kolečky. Zjednoduší to manipulaci s nimi. Využijte je také při sledování televize, kdy si na nich dovezete do obýváku kávu a moučník. Poslouží i v době, kdy jsou děti nemocné a potřebujete mít u jejich postele při ruce čaj, teploměr a léky.



Ať už si pořídíte jakýkoli stůl či bar, jistě si k němu doma rádi sednete. Také klasické jídelní židle mají své varianty pro malé byty. A máte z čeho vybírat - prodejny nabízejí typy sklápěcí, stohovatelné nebo stoličky bez opěradel. Výběr záleží pouze na vás. Ideální je kombinace různých typů. Pro každodenní používání raději zvolte židli klasickou, která nabízí dostatečné pohodlí a nutí vás ke správnému sezení při jídle. Pro nečekané i zvané návštěvy můžete mít v zásobě třeba židle skládací. Když je nepotřebujete, visí na stěně nebo v komoře, aniž by zabíraly místo. Stohovatelné zase výborně pasují na sebe. V kuchyni proto nezaberou více místa než jedna. Navíc u nich nehrozí nebezpečí, že si při skládání přiskřípnete prsty. Vyvarujete se také strachu, že se  židle nečekaně složí s neposednými dětmi třeba při konzumaci horké polévky. Stoličky bez opěradel zase zasunete pod stůl a ony nebrání při průchodu kuchyní. 


ilustrační foto Ikea a Locco