Brusinka – tento malý červený plod rostliny zvané brusnice brusinka je ideální pro přípravu dezertů, kompotů, šťáv, marmelád, omáček ale i třeba sendvičů. Brusinky můžete konzumovat sušené, ale i čerstvé. Navíc mají řadu léčivých účinků. Například pomáhají při léčbě horečky, otoků, při zažívacích problémech nebo zánětu močových cest. Dokonce působí jako prevence proti zubnímu kazu. Obsahují vitamín A, E a C, minerály, antioxidanty a tzv. flavonoidy. Taková svíčková s brusinkovým terčem je jistě skvělá, ale zkuste se pro změnu inspirovat našimi recepty níže, které naleznete také ne stránkách tescorecepty.cz.
Ovesné sušenky bez lepku se sušenými brusinkami
Suroviny
- 150 g ovesných vloček bez lepku
- 120 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 100 g bílé mouky bez lepku
- 1 vejce
- 1 kávová lžička kypřícího prášku bez lepku
- hrst sušených brusinek
V míse promícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a ovesnými vločkami. Přidáme rozpuštěné máslo a vejce a dobře promícháme. Nakonec dochutíme sušenými brusinkami. Ze vzniklé hmoty vytvarujeme placičky a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C 20 minut. Sušenky necháme na plechu vychladnout a můžeme podávat, nebo je skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.
Bezlepkový sendvič s krůtím masem a brusinkami
Suroviny
- 2 plátky celozrnného bezlepkového chleba
- 150 g pečeného krůtího masa
- 1 ledový salát
- sterilované brusinky
- majonéza
Plátky chleba potřeme jemnou vrstvou majonézy. Maso pokrájíme na tenké plátky a ty rozendáme na jeden plátek chleba. Přidáme ledový salát a vrstvu brusinek. Přiklopíme druhým plátkem chleba a můžeme podávat.
Nepečené čokoládové kostky s oříšky a brusinkami
Suroviny
- 200 g sušených brusinek
- 250 g nasekaných oříšků
- 300 g nasekané hořké čokolády
- 100 g másla
- 140 g medu
Menší čtvercovou formu vyložíme pečicím papírem. Brusinky smícháme s ořechy a rozprostřeme je na dno formy.
Čokoládu, med a máslo rozpustíme ve vodní lázni. Směs nalijeme na ořechy s brusinkami a uhladíme povrch.
Formu dáme do lednice a necháme na 2 hodiny ztuhnout, než budeme krájet kostky.
Sváteční paštika z kachních jater s brusinkovým želé
Suroviny
- 500 g kachních jater
- 200 g mletého vepřového masa
- 1 dcl bílého vína
- 0,5 dcl smetany
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- 10 dkg rozpuštěného másla + máslo na smažení
- 200 g sterilovaných brusinek
- 1 balení plátkové želatiny
Kachní játra nasekáme nadrobno. Cibuli pokrájíme na malé kousky a necháme zesklovatět na másle. Přidáme mleté vepřové maso, kachní játra, utřené stroužky česneku, tymián a bílé víno. Dusíme pod pokličkou 20 minut. Směs rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou a rozpuštěným máslem. Osolíme a opepříme. Želatinu připravíme dle návodu na obalu. Smícháme ji s brusinkovým kompotem. Paštiku vlijeme do formy, na vrch rozetřeme želatinu a necháme ztuhnout v chladu..
Nepečený dezert: racio vánoční pudink s chia semínky a brusinkami
Suroviny
- 10 polévkových lžic chia semínek
- 300 ml Bio sojového nápoje
- 1/2 banánu
- 1 polévková lžíce medu
- 100 g sušených brusinek
Nejdříve rozmixujeme banán s 250 ml sojového nápoje. Poté přidáme chia semínka a med a promícháme. Vzniklou směs necháme přes noc nabobtnat v lednici. Sušené brusinky mezitím namočíme do vody. Ráno si připravíme rychlý brusinkový přeliv, a to tak, že brusinky rozmixujeme v 50 ml sojového nápoje. Brusinkový přeliv můžeme vmíchat do pudinku, anebo s ním jen pudink ozdobit.
Pomalu pečená krkovička s brusinkami
Suroviny
- 1 kg krkovice v celku
- 80 g moučkového cukru
- 1 kávová lžička sušeného tymiánu
- 1 kávová lžička soli
- 100 g sušených brusinek
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička drceného pepře
- šťáva z půlky citrónu
Brusinky si předem namočíme na tři hodiny do vody. Potom je svaříme v té samé vodě s cukrem a šťávou z citrónu. Maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji ho opečeme z obou stran. Přendáme ho do pekáčku, posypeme tymiánem, podlijeme vodou a pečeme v rozpálené troubě na 180 °C 90 minut. Občas políváme výpekem. Na posledních deset minut pečení ho potřeme připravenou brusinkovou směsí.
TIP: Zbylo vám trošku namočených brusinek? Přidejte je ke konci do výpeku. Šťáva tak získá lahodnější chuť.
Čerstvé brusinky exkluzivně v Tescu Brusinka – tento malý červený plod rostliny zvané brusnice brusinka je ideální pro přípravu dezertů, kompotů, šťáv, marmelád, omáček ale i třeba sendvičů. Brusinky můžete konzumovat sušené, ale i čerstvé. Navíc mají řadu léčivých účinků. Například pomáhají při léčbě horečky, otoků, při zažívacích problémech nebo zánětu močových cest. Dokonce působí jako prevence proti zubnímu kazu. Obsahují vitamín A, E a C, minerály, antioxidanty a tzv. flavonoidy. Čerstvé brusinky jsou k dostání exkluzivně v obchodech Tesco. Čerstvé brusinky Běžná cena 44,90 Kč, vanička 125 g |
---|
Nový komentář
Komentáře
to jsou ňamky
samé dobroty
dnes si pro ně zajdu