Brusinka – tento malý červený plod rostliny zvané brusnice brusinka je ideální pro přípravu dezertů, kompotů, šťáv, marmelád, omáček ale i třeba sendvičů. Brusinky můžete  konzumovat sušené, ale i čerstvé. Navíc mají řadu léčivých účinků. Například pomáhají při léčbě horečky, otoků, při zažívacích problémech nebo zánětu močových cest. Dokonce působí jako prevence proti zubnímu kazu. Obsahují vitamín A, E a C, minerály, antioxidanty a tzv. flavonoidy.  Taková svíčková s brusinkovým terčem je jistě skvělá, ale zkuste se pro změnu inspirovat našimi recepty níže, které naleznete také ne stránkách tescorecepty.cz.

Ovesné sušenky bez lepku se sušenými brusinkami

suš

Suroviny

  • 150 g ovesných vloček bez lepku
  • 120 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g bílé mouky bez lepku
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku bez lepku
  • hrst sušených brusinek

V míse promícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a ovesnými vločkami. Přidáme rozpuštěné máslo a vejce a dobře promícháme. Nakonec dochutíme sušenými brusinkami. Ze vzniklé hmoty vytvarujeme placičky a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C 20 minut. Sušenky necháme na plechu vychladnout a můžeme podávat, nebo je skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.

 

Bezlepkový sendvič s krůtím masem a brusinkami

send

Suroviny

  • 2 plátky celozrnného bezlepkového chleba
  • 150 g pečeného krůtího masa
  • 1 ledový salát
  • sterilované brusinky
  • majonéza

Plátky chleba potřeme jemnou vrstvou majonézy. Maso pokrájíme na tenké plátky a ty rozendáme na jeden plátek chleba. Přidáme ledový salát a vrstvu brusinek. Přiklopíme druhým plátkem chleba a můžeme podávat.

 

Nepečené čokoládové kostky s oříšky a brusinkami

čoko

Suroviny

  • 200 g sušených brusinek
  • 250 g nasekaných oříšků
  • 300 g nasekané hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 140 g medu

Menší čtvercovou formu vyložíme pečicím papírem. Brusinky smícháme s ořechy a rozprostřeme je na dno formy.

Čokoládu, med a máslo rozpustíme ve vodní lázni. Směs nalijeme na ořechy s brusinkami a uhladíme povrch.

Formu dáme do lednice a necháme na 2 hodiny ztuhnout, než budeme krájet kostky.

 

Sváteční paštika z kachních jater s brusinkovým želé

paštika

Suroviny

  • 500 g  kachních jater
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 1 dcl bílého vína
  • 0,5 dcl smetany
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 10 dkg rozpuštěného másla + máslo na smažení
  • 200 g sterilovaných brusinek
  • 1 balení plátkové želatiny

Kachní játra nasekáme nadrobno. Cibuli pokrájíme na malé kousky a necháme zesklovatět na másle. Přidáme mleté vepřové maso, kachní játra, utřené stroužky česneku, tymián a bílé víno. Dusíme pod pokličkou 20 minut. Směs rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou a rozpuštěným máslem. Osolíme a opepříme. Želatinu připravíme dle návodu na obalu. Smícháme ji s brusinkovým kompotem. Paštiku vlijeme do formy, na vrch rozetřeme želatinu a necháme ztuhnout v chladu..

 

Nepečený dezert: racio vánoční pudink s chia semínky a brusinkami 

racio

Suroviny

  • 10 polévkových lžic  chia semínek
  • 300 ml Bio sojového nápoje
  • 1/2 banánu
  • 1 polévková lžíce medu
  • 100 g sušených brusinek

Nejdříve rozmixujeme banán s 250 ml sojového nápoje. Poté přidáme chia semínka a med a promícháme. Vzniklou směs necháme přes noc nabobtnat v lednici. Sušené brusinky mezitím namočíme do vody. Ráno si připravíme rychlý brusinkový přeliv, a to tak, že brusinky rozmixujeme v 50 ml sojového nápoje. Brusinkový přeliv můžeme vmíchat do pudinku, anebo s ním jen pudink ozdobit.

 

Pomalu pečená krkovička s brusinkami

krkovice

Suroviny

  • 1 kg krkovice v celku
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 kávová lžička sušeného tymiánu
  • 1 kávová lžička soli
  • 100 g sušených brusinek
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička drceného pepře
  • šťáva z půlky citrónu

Brusinky si předem namočíme na tři hodiny do vody. Potom je svaříme v té samé vodě s cukrem a šťávou z citrónu. Maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji ho opečeme z obou stran. Přendáme ho do pekáčku, posypeme tymiánem, podlijeme vodou a pečeme v rozpálené troubě na 180 °C 90 minut. Občas políváme výpekem. Na posledních deset minut pečení ho potřeme připravenou brusinkovou směsí.

TIP: Zbylo vám trošku namočených brusinek? Přidejte je ke konci do výpeku. Šťáva tak získá lahodnější chuť.

 

Čerstvé brusinky exkluzivně v Tescubrus

Brusinka – tento malý červený plod rostliny zvané brusnice brusinka je ideální pro přípravu dezertů, kompotů, šťáv, marmelád, omáček ale i třeba sendvičů. Brusinky můžete konzumovat sušené, ale i čerstvé.  Navíc mají řadu léčivých účinků. Například pomáhají při léčbě horečky, otoků, při zažívacích problémech nebo zánětu močových cest. Dokonce působí jako prevence proti zubnímu kazu. Obsahují vitamín A, E a C, minerály, antioxidanty a tzv. flavonoidy.  Čerstvé brusinky jsou k dostání exkluzivně v obchodech Tesco.

Čerstvé brusinky

Běžná cena 44,90 Kč, vanička 125  g

http://itesco.cz/

Reklama