Mnohé restaurace sice nabízejí takzvané domácí limonády, ale co je na nich skutečně domácího nikdy přesně nevíme. Často jde totiž o kupovaný sirup zalitý perlivou vodou, ve které plave pár kousků rozmraženého ovoce. Základem domácí limonády ovšem může být takzvaný ginger bug, který se připravuje poměrně jednoduše. Stačí k tomu pouze tři suroviny – zázvor, voda a cukr.

913b6b73322ef-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Jak na to?

Do zavařovací sklenice, nalijte dva hrnečky vody, přidejte dvě polévkové lžíce nadrobno nakrájeného nebo nastrouhaného zázvoru a dvě polévkové lžíce cukru. Pečlivě promíchejte, dokud se veškerý cukr řádně nerozpustí. Vršek sklenice zakryjte utěrkou, zajistěte gumičkou a základ limonády dejte na teplejší místo vaší domácnosti. Může to být například vypnutá trouba apod. Ginger bug potom nezapomeňte pravidelně vyživovat. Každých čtyřiadvacet hodin do sklenice přidejte trochu čerstvého zázvoru a stejné množství cukru. To dělejte po dobu čtyř až šesti dnů. Ginger bug je hotový, když se na jeho povrchu vytvoří dostatek bublinek.

Následně ho můžete použít k výrobě domácí limonády. Stačí přecedit zázvor a tekutinu smíchat s ovocným čajem, stoprocentním džusem, domácí ovocnou šťávou či rozmačkaným čerstvým nebo mraženým lesním ovocem. Poměr záleží na vás podle toho, jak moc chcete mít limonádu perlivou. Po smíchání je ale vhodné nechat nápoj ještě nějakou dobu fermentovat, ideálně dva nebo tři dny. Láhev, ve které ho budete dále fermentovat, ovšem nezapomeňte alespoň jednou za den krátce otevřít, aby se uvolnil přebytečný oxid uhličitý. Základ v podobě samotného ginger bugu, který vám případně zbyde, můžete následně ještě další dny krmit nebo ho skladovat v lednici. Měl by vydržet minimálně týden stejně tak jako hotová limonáda.

Trávení vám poděkuje

Takováto limonáda ale nejen osvěží, ale také prospívá trávení. Bakterie a kvasinky, které se přirozeně vyskytují třeba právě na zázvoru, se při výrobě ginger bugu živí přidaným cukrem a následně produkují oxid uhličitý, a protože jde o fermentaci, je ginger bug bohatý na probiotika, konkrétně na laktobacily, které prospívají našemu zažívání, a tím i imunitnímu systému.

Zdroje: Probiotics Mechanism of Action on Immune Cells and Beneficial Effects on Human Health, The Spruce Eats, Nourished Kitchen, Wild Greens and Sardinec, Tvořivá máma