Foto: Shutterstock
Nápoj, který můžete pít celé léto, to je thajský ledový čaj. Je skvělým pomocníkem pro boj s horkem a zvládnete si ho udělat i sami doma.
Čaj je v Thajsku relativně novým fenoménem, ??který sem přinesli Číňané v 80. letech minulého století, aby nahradili opium jako tržní plodinu, a tím omezili obchodování s drogami.
Není přesně jasné, kdy thajský čaj, v Thajsku známý jako Cha Yen, vlastně vznikl. Převládá však historka, že kuchař připravil tento nápoj, aby uspokojil chuť svého vůdce na jídlo se západním nádechem. Vypůjčil si tedy mléko a cukr z evropských dezertů a nápoj podával s ledem. Neexistuje však způsob, jak autenticitu příběhu potvrdit.
Další slavný příběh o původu thajského ledového čaje zase říká, že lití sladkého mléka do čaje s ledem začalo za vlády krále Rámy IV. A krále Rámy V. na konci 19. století.
Jde o směs černého čaje, kondenzovaného mléka a někdy i ledu. Čaj se stal nakonec základem kultury thajského pouličního jídla, někdy dochucený ještě badyánem a vodou z pomerančových květů. Častěji se však podával bez dalších dochucovadel.
Později, aby oslovili více lidí ze Západu, začali thajští kuchaři nápoj ochucovat jasně oranžovým potravinářským barvivem a přidali pořádnou dávku koření, a tak čaj ještě více odlišili. Tak se zrodil se thajský ledový čaj v podobě, jak je známý dnes.
Foto: Shutterstock
Recept na thajský ledový čaj
Thajský ledový čaj je opravdový požitek. Zatímco běžný ledový čaj může být poněkud mírný a podává se slazený nebo neslazený, thajský ledový čaj je koncentrovanější a chutnější. Výrazně je v něm cítit chuť anýzu a hřebíčku, což mu dodává teplou kořeněnou vůni. Sladí se špetkou cukru lžičkou slazeného kondenzovaného mléka.
Ingredience:
- 5 hrnků vody
- 6 pytlíku černého (cejlonského) nebo červeného thajského čaje
- 2 anýzy
- 3 hlavičky hřebíčku
- 2 lžíce cukru
- Led
- Čtvrt hrnku kondenzovaného mléka
Postup:
- Ohřejeme vodu, nesmí dosáhnout bodu varu.
- Vypneme plotýnku, vložíme čajové sáčky, anýz a hřebíček do vody a ujistíme se, že jsou zcela ponořené. Ve vodě vše necháme po dobu 10 minut.
- Kdo chce, může přidat také kurkumu, tamarind, skořici nebo zelený kardamon.
- Vyluhovaný čaj, hřebíček a anýz vyjmeme a do tekutiny přidáme cukr. Mícháme, dokud se nerozpustí.
- Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vezmeme vysokou sklenici a naplníme ji zhruba do tří čtvrtin ledem, přidáme jednu lžíci kondenzovaného mléka, zalijeme čajem a promícháme.
- Nápoj je připravený ke konzumaci.
Zdroje: AsianStyle.cz, Thai Ginger, National Thailand, Honest Food Talks
Nový komentář