shutterstock-290051006.jpg
Foto: Shutterstock

Nápoj, který můžete pít celé léto, to je thajský ledový čaj. Je skvělým pomocníkem pro boj s horkem a zvládnete si ho udělat i sami doma.

Čaj je v Thajsku relativně novým fenoménem, ??který sem přinesli Číňané v 80. letech minulého století, aby nahradili opium jako tržní plodinu, a tím omezili obchodování s drogami.

Není přesně jasné, kdy thajský čaj, v Thajsku známý jako Cha Yen, vlastně vznikl. Převládá však historka, že kuchař připravil tento nápoj, aby uspokojil chuť svého vůdce na jídlo se západním nádechem. Vypůjčil si tedy mléko a cukr z evropských dezertů a nápoj podával s ledem. Neexistuje však způsob, jak autenticitu příběhu potvrdit.

Další slavný příběh o původu thajského ledového čaje zase říká, že lití sladkého mléka do čaje s ledem začalo za vlády krále Rámy IV. A krále Rámy V. na konci 19. století.

Jde o směs černého čaje, kondenzovaného mléka a někdy i ledu. Čaj se stal nakonec základem kultury thajského pouličního jídla, někdy dochucený ještě badyánem a vodou z pomerančových květů. Častěji se však podával bez dalších dochucovadel.

Později, aby oslovili více lidí ze Západu, začali thajští kuchaři nápoj ochucovat jasně oranžovým potravinářským barvivem a přidali pořádnou dávku koření, a tak čaj ještě více odlišili. Tak se zrodil se thajský ledový čaj v podobě, jak je známý dnes.

shutterstock-1238582704.jpg
Foto: Shutterstock

Recept na thajský ledový čaj

Thajský ledový čaj je opravdový požitek. Zatímco běžný ledový čaj může být poněkud mírný a podává se slazený nebo neslazený, thajský ledový čaj je koncentrovanější a chutnější. Výrazně je v něm cítit chuť anýzu a hřebíčku, což mu dodává teplou kořeněnou vůni. Sladí se špetkou cukru lžičkou slazeného kondenzovaného mléka.
 
Ingredience:

  • 5 hrnků vody
  • 6 pytlíku černého (cejlonského) nebo červeného thajského čaje
  • 2 anýzy
  • 3 hlavičky hřebíčku
  • 2 lžíce cukru
  • Led
  • Čtvrt hrnku kondenzovaného mléka

Postup:

  • Ohřejeme vodu, nesmí dosáhnout bodu varu.
  • Vypneme plotýnku, vložíme čajové sáčky, anýz a hřebíček do vody a ujistíme se, že jsou zcela ponořené. Ve vodě vše necháme po dobu 10 minut.
  • Kdo chce, může přidat také kurkumu, tamarind, skořici nebo zelený kardamon.
  • Vyluhovaný čaj, hřebíček a anýz vyjmeme a do tekutiny přidáme cukr. Mícháme, dokud se nerozpustí.
  • Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Vezmeme vysokou sklenici a naplníme ji zhruba do tří čtvrtin ledem, přidáme jednu lžíci kondenzovaného mléka, zalijeme čajem a promícháme.
  • Nápoj je připravený ke konzumaci.

Zdroje: AsianStyle.cz,  Thai Ginger, National Thailand, Honest Food Talks

Reklama