MORA myslí na své zákazníky a ráda jim vychází vstříc, a právě proto dochází ke zvětšení vnitřního objemu při zachovaní stejných vnějších rozměrů. Můžete tak péct na více úrovních najednou a objemnější pokrmy vložíte ještě snadněji. Potěšíte nejen sebe, ale i svoji rodinu a oslníte návštěvy.

Se svým vnitřním objemem 71 l se modely MORA VT 538 AX, VT 548 AX a VT 657 BX řadí mezi velké trouby. A jsou tak vhodné pro větší rodiny a časté pečení. Můžete do nich umístit více plechů a příjemné je i použití výsuvných teleskopických roštů. A právě velké rodině, které jeden mazanec nestačí, přinášíme recept na zdravý velikonoční mazanec.

Recept na velikonoční mazanec

  • 350 ml polotučného mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 750 g špaldové mouky
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 125 g rozpuštěného másla
  • rozinky namočené v rumu a mandle
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup:

Mléko nalijte do hrnce a lehce ohřejte, musí být vlažné, ne horké. Rozmíchejte v něm moučkový cukr a přidejte rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě pár minut, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Tak poznáte, že kvásek je hotový.
V míse smíchejte mouku, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a třtinový cukr. Přidejte kvásek a rozpuštěné, vychladlé máslo. Smíchejte vejce, mandle a hrozinky v rumu a vypracujte nelepivé těsto. Těsto nechte v míse, přikryté utěrkou kynout. Bude to trvat cca hodinu.

Krásně vykynuté těsto vytvarujte do bochánku. Ten položte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 40 °C. Skvěle vám poslouží elektrická trouba MORA VT 657 BX, kde danou teplotu uvidíte na displeji. Při této teplotě mazanec dokyne za půl hodiny. Tuto dobu si můžete i naprogramovat, abyste nemuseli hlídat čas. po uplynutí této doby vyndejte mazanec z trouby a zvyšte teplotu na 190 °C.

Mazanec potřete opatrně rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do předehřáté trouby. Pečte na teplotu 190 °C deset minut. Poté stáhněte teplotu na 150 °C. Mazanec hlídejte, aby se nespálil, k tomu vám skvěle pomůže výsuvný teleskopický rošt, budete tak mít mazanec kdykoliv lehce pod kontrolou. Doba pečení se bude pohybovat mezi 45 minutami až hodinou.

Až bude krásně zlatavý a v troubě bude minimálně 45 minut, zkuste do něj vpíchnout špejli. Pokud vyjde čistá, je mazanec upečený. V případě, že bude obalená těstem, pečte dál.

Po vychladnutí mazanec můžete krájet. A nemusíte se bát ani nepořádku kolem. Elektrická trouba MORA VT 657 BX má speciální úpravu povrchu, tak aby zde nebyly vidět otisky prstů a program EcoClean se kterým je čištění velmi snadné, bez velké námahy a je maximálně ohleduplný k životnímu prostředí.

Více na MORA.CZ

Reklama