Foto: Shutterstock

Odborně však nejde o divokou bylinu, protože rostliny jsou jen plané a ani o šnytlík neboli pažitku, která roste později. Rodové jméno první jarní bylinky se nazývá česnek viniční a její příbuzní jsou česnek medvědí a česnek podivný.

Už staří Egypťané… začátek věty, který se sice objevuje v každém článku o jídle, ale tentokrát nám přijde informace důležitá. Tedy Egypťané prý viničním česnekem živili otroky při stavbě pyramid. Není se čemu divit. Bylinka opravdu zvyšuje fyzickou sílu a odolnost. Za druhé světové války byla navíc nazvána pro své protizánětlivé účinky ruským penicilinem.

Kde ho najít

Dalo by se říci, že jde o plevel, kterému se libí v blízkosti vinic. Právě kvůli tomu dostal své druhé jméno. Dnes se už stihl rozšířit do městských parků, řídkých lesů, ale ji jeho okrajových mezích. Nemůžete ho přehlédnout, protože opravdu vypadá jako pažitka a indikátorem výskytu bude vůně česneku.

Tip redakce: Pokud chcete mít jistotu, kam za ním vyrazit, zkuste použít aplikaci Na ovoce. Uživatelé do graficky přehledné mapy zadávají, kde se v přírodě nachází něco volně k snědku. Pokud česnek viniční nadejte, můžete ho také do mapy zanést. Nemusíte se bát, že by vás o něj lidé připravili. Na místech, kde roste, je ho opravdu hodně.

Jak bylinu zpracovat

Dejte pozor na to, že je velmi ostrý. Duté výhonky můžete používat stejně jako klasickou pažitku, skvěle se tedy hodí jen tak na chleba s tvarohem nebo na vařené brambory. Česneku viničnímu se bude dařit i na balkóně, proto ho zkuste opatrně vytrhnout i s cibulkami a zasadit. Nebo můžete drobné cibulky naložit do octového nálevu.

Reklama