Přineste mi pořádný kafe!
Moc jednání mimo firmu nevedu, ale když už, tak tvrdošíjně a neúspěšně žádám kávu do velkého hrnku. Většinou na mne obsluhující pipenky hledí jak na Yettiho.
Každoročně po návratu z Anglie teskním po pořádném hrnku kafe, který si dávám ve Starbucks. Četla jsem, že se Američani chystají i do ČR, ale co je to platné, k nám do maloměsta se stejně nedostanou.
Vždycky si kladu stejnou otázku: Proč u nás je v restauracích a kavárnách k dostání jen maličký hrnek pressa nebo kapučína? Moc jednání u kávy venku mimo firmu nevedu, ale když už, tak tvrdošíjně a neúspěšně žádám kávu do velkého hrnku. Většinou na mne obsluhující pipenky hledí jak na Yettiho.
Jakou kávu pijete doma vy? U nás se dělají dva čtvrtlitrové hrnky - jeden z rozpustné kávy, jeden s mačkanou (neboli stísněnou) kávou z presovače. Nebo oba hrnky s klasickou kávou z konvice. Ale žádné malé hrníčky - v té souvislosti mne nepadá, že všechny kávové soupravy, které jsem kdy dostala, vůbec nevyužívám - jak je tomu v kavárnách. Ptám se, proč k nám musí přijít cizí firma, aby předvedla, že si můžete vybrat ze tří různých velikostí kávy, přečíst si u ní noviny, jednat s partnery nebo pokecat s kámoškou. A jestli si budu muset počkat na zahraniční firmu, abych si mohla k obědu koupit čerstvý sendvič z tmavého pečiva se spoustou zeleniny, jakou vám na počkání připraví v Subway a jiných podobných bufetových občerstvovnách. Pevně věřím, že mladá generace podnikatelů, zejména těch, kteří se vrací ze zahraničí, změní naše příšerné stravovací zvyky a hlavně přivede do našich občerstvovacích zařízení pořádný hrnek kafe. Kdejakou capinu už k dispozici máme.
Věra
Ztotožňujete se s Věrou?
Nebo vám ty náprstky kafe vyhovují?
Jaké kafe si vaříte doma?
Nový komentář
Komentáře
"pipenky"????? CO to je?? Spadaji do kategorie manza, fujky a packo
tak teda kafe ve Starbucks je pekne hnusny, pokud jsem v anglii, tak se tomuhle podniku vyhybam. Jinak miluju late a obcas maly silny presso.
http://www.presso.cz/kava/rychlokurz
já chci taky pořádný kefa a taky ne mě všude koukaj, co to po nich chci
, takže si dávám late nebo vídeň
piju jedině presso ristretto...káva musí být ilná, černá a hořká.....takovýto cosi instatního nebo nedejbože "turek" fakt neee...V létě ještě frappe.
Já si kvůli espressu pořídila stroj co si to sám vše vyrobí...ráno ho ještě poslepu zapnu a teprve po hrníšku (chcete-li) náprstku) kávy jsem živá
femme:
Tanzánie: že by Kulový blesk?
"...............nemá někdo z panstva chuť na dobrou brazilskou kávu ? ........."
poznáte z jakého filmu to je?
Od té doby, co mi odešlo presso, kafe nepiju a strašně strádám.
Ale na pořádný pressovač nejsou teď prachy a nic náhradního nechci.
Jinak Starbucks jako vzor chutné kávy moc vnímán není
v cizině se na něj dívaj jako na McDonald´s na kafe
Nicméně já ho taky zbožňuju, zvlášť Frapuccino a takový ty specialitky a chodím
Jezdím často do Vídně a nikdy neodolám.... moje rakouská kamarádka nechápe, proč si místo normálního kafe ve městě kávy dávám americkou náhražku
Kassy & Luciela: máte pravdu obě, kafe fakt dehydruje, nicméně voda, která se ke kafi podává, může opravdu složit k doředění - třeba v Itálii sem to zažila, když dávaj to kafo do takových těch mini hrnečků, co mám strach, abych je nespolkla
Eliza: čemu říkáš "švestková voda"?
Klasické kafe bych v tak velkém množství asi nevydejchala
Já si dávám minihrníček, jen když dostanu chuť na kafe třeba navečer a vím, že bych po velkém nespala... Jinak si dělám běžnou ranní kávu do normálního čtvrtlitrového hrnku, slabou "lógrovou"
Mám i třičtvrtělitrák, ale do toho si dělám jen café latte
Piju jen presso v malých šálcích a dělám si ho i doma
luciela: Voda se ke kafi nedává kvůli rozředění a navýšení obsahu, ale proto, že kafe dehydruje. Stejně jako alkohol. Jinak presso samozřejmě do malého šálku patří, já osobně jsem kritizovala spíš to, že ve většině podniků prakticky nic jiného než to presso nemají.
Doma si taky vařím kafe do čtvrtlitráku....ale v restauraci mi ten malinký koflíček nevadí
No jestli švestkové vodě ve čtvrtlitráku říkáte káva
, je to vaše věc. Osobně jsem v zemích kde dávají tu vaši "velkou" kávu, pila dobrou jen jednou. Ve zbytku případů mi nabídli něco co vypadalo a chutnalo jako by konvici od kafe jen vypláchli horkou vodou. Jediné co jsem ocenila byla nabídka doplňků zahrnujících mléko i smetanu, cukr bílý, hnědý třtinový i umělé sladidlo.
Když si chci na kávě pochutnat, tak jedině presso a to do náprstku. (nejlépe portugalské)
Instantní variantu nepovažuji za kávu.
no já nevím, pokud pijete presso, tak minihrnek je přesně to pravý, do kafe se během presování dostanou jen ty dobrý látky a ty už nezdravý ne. proto se taky ke kafi má dávat sklenka vody, kterou si to kafíčko rozředíte a navýšíte obsah. On ten obsah má být max.30 ml, aby to fungovalo, tak jak má. ale každýmu jak chutná.
Já kafe moc nepiju, když už tak kapučíno, z dvoudecáku. Ale je fakt, že když si chci dát kafe v restauraci, tak mi většinou nabídnou presso do náprstku, lógrovku do trochu většího náprstku a vídeň. Takže si většinou dávám tu vídeň, té jsou aspoň dvě deci.
Ztotožňuji se, malé hrnky nebrat! Potřebuji minimálně čtvrtlitrák.