Přílohy v redukční dietě jsou předmětem dlouhých diskuzí. Na jednu stranu snížíte příjem sacharidů, na stranu druhou i sacharidy potřebujete. Přečtěte si, jaké přílohy zvolit a jak je upravit, abyste je nemusela z jídelníčku škrtat.
Přílohy v redukční dietě jsou předmětem dlouhých diskuzí. Jedni radí – úplně vynechat, protože tak snížíme příjem sacharidů v období hubnutí. Druzí oponují, že absence příloh nemá smysl a vede jen ke krátkodobému výsledku a návratu váhy zpět po zařazení příloh do jídelníčku. Oba přístupy mají pravdivé argumenty a nejlepší je jako obvykle zlatá střední cesta.
„Dlouhodobé vynechání příloh při redukčním režimu není vhodné, protože jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů,“ říká Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment. „Na druhou stranu množství příloh je potřebné regulovat. Podle našich dlouholetých zkušeností se vyplatí přílohy vynechat nebo omezit v počátcích redukčního programu – takovýto postup pomůže rychleji nastartovat hubnutí.“
Důležité je vědět, jak přílohy připravovat a zařazovat do jídelníčku
Lze však úspěšně hubnout i bez vynechání příloh. Důležité je vědět, jak je připravovat a zařazovat do jídelníčku. „Měli jsme klientku, která měla přílohy velmi ráda a vícekrát zkoušela hubnout, ale nikdy se nedokázala příloh na delší dobu vzdát, proto její snahy o štíhlejší postavu vždy ztroskotaly. Přílohy jsme tedy zařazovali i v prvních týdnech hubnutí, ale změnili jsme způsob jejich kuchyňské úpravy a poradili, se kterými potravinami je kombinovat a jak ušetřit energii,“ říká Kristýna Galová.
„U příloh jde zejména o jejich tepelnou úpravu – čím je delší, tím se hodnota glykemického indexu zvyšuje. Proto bychom neměli přílohy rozvářet, ale vařit pouze do doby, než budou „al dente“. Rovněž zeleninu bychom měli vařit krátce nebo ji přidávat k vařenému jídlu těsně před jeho dokončením, abychom zbytečně nezvyšovali glykemický index pokrmu,“ dodala odbornice.
Můžete zkusit kompromis – v prvních týdnech hubnutí jíst přílohy dvakrát nebo třikrát do týdne a u zbytku jídel je zcela nahradit zeleninou. Přílohy však zařazujte raději v rámci oběda, jako součást večeře při redukčním režimu vhodné nejsou. Porce přílohy by neměla být větší než 150 gramů.
Některých příloh je lepší se vzdát úplně
Některých příloh bychom se měli raději vzdát úplně, nejen v době hubnutí. Hranolky, houskové knedlíky nebo bramboráčky nám mohou chutnat, ale zdravá racionální strava s nimi nepočítá. Vhodná není ani bramborová kaše, i ta obsahuje poměrně velké množství energie, vyšší glykemický index (brambory jsou téměř rozvařené) a pro redukční dietu nevhodnou kombinaci sacharidů a tuků.
Vhodnými přílohami naopak jsou rýže, brambory, celozrnné těstoviny nebo těstoviny z tvrdé pšenice, případně špaldové těstoviny. Přílohy může vždy vhodně doplnit mladá blanšírovaná nebo dušená zelenina. Vedle toho, že zvýší estetiku servírovaného jídla, také více zasytí, proto si vystačíme s menší porcí přílohy.
Energii lze ušetřit i tak, že budete upřednostňovat nové brambory, jarní kořenovou zeleninu a čerstvě připravené domácí těstoviny, které mají vyšší obsah vody, a tím i méně energie.
Nižší glykemický index je pro hubnutí příznivý
Protože přílohy obsahují velké množství sacharidů, vyplatí se sledovat vedle energetické hodnoty také jejich glykemický index. Ten vyjadřuje schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu cukru v krvi; čím je nižší, tím je potravina vhodnější. Potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem napomáhají udržovaní normální koncentrace glukózy v krvi, prodlužují pocit nasycení a také poskytují dostatečný „prostor“ pro využití energie z tuků.
Příloha | Energetická hodnota na 100 gramů | Glykemický index |
Nové brambory vařené | 290 kJ | střední |
Brambory vařené | 360 kJ | střední |
Brambory vařené ve slupce | 365 kJ | vysoký |
Brambory pečené | 390 kJ | vysoký |
Bramborová kaše | 480 kJ | vysoký |
Bramborové hranolky smažené | 1110 kJ | vysoký |
Rýže bílá vařená v páře | 410 kJ | nízký |
Rýže divoká tmavá -wild | 420 kJ | nízký |
Rýže natural – hnědá | 465 kJ | střední |
Rýže paraboiled | 515 kJ | střední |
Rýže bílá dlouhozrnná | 545 kJ | střední |
Rýžové chlebíky | 1598 kJ | vysoký |
Celozrnné těstoviny al dente | 530 kJ | nízký |
Těstoviny vaječné al dente | 540 kJ | nízký |
Špagety bezvaječné al dente | 520 kJ | nízký |
Špagety al dente | 660 kJ | nízký |
Zdroj: Tisková zpráva
Nový komentář
Komentáře
Ráda si dám kus masa a velikou oblohu.
Držím palce-nepotřebuji
Ať se daří, já dietu nedržím.
Anime Otaku — #20 Budu fandit, aby se zadařilo. Taky se musím letos s vlastní váhou poprat....Vždycky jsem měla problém, a teď, po 2 mrňatech, je to katastrofa!
janinkab — #19 Jo jo, ještě potřebuji asi 10 kilo abych se dostala na tabulkovou váhu, takže to chci shodit ještě 5 kilo a pak se naučit to udržet
Anime Otaku — #18 štítná žláza je mrzák, dokáže člověka pěkně zdrbnout....A ještě budeš pokračovat?
janinkab — #17 Chodím k doktorovi aby mi hlídal krevní testy, mám v rodině hodně problémů se štítnou žlázou a slinivkou tak musím mít kontrolu abych si změnou jídelníčku neublížila
Anime Otaku — #16 Skvělé výsledky! A to máš nějaký dietní program, nebo ses k tomu dopracovala sama?
vladka006 — #15 Kupodivu zeleninou. Koupila jsem pasírovač a třeba se mi daří udělat omáčku z kořenové zeleniny velice podobnou svíčkové. Chce to jen trpělivost. A abych měla hustý guláš, tak kromě masa a cibule v něm vařím i papriky a rajčata a trošku mrkve. Pak to projedu pasírovačem, nechám na ohni zredukovat a není to skoro poznat že tam není jíška nebo mouka. Ale chce si s tím chvíli hrát moje první omáčky byly hodně řídké, ale jde jen o správný poměr. Nebo v létě když jsou levná rajčata, tak z nich dělám rajskou bez protlaku a pak jí dám zmrazit. Jo a pro přislazení přidávám na půl kila rajčat jednu velkou mrkev.
Anime Otaku — #9 čím zahusťuješ?
Přílohy způsobí to, že se jídlo tráví daleko pomaleji. Když mám chuť, udělám si k masu jen zeleninu, ale spíš tu chuť nemám.
Anai — #12 dlouhá léta jsem si držela 54-55kg.To byla pro mně ideální váha,tak jsem se cítila dobře
Jitulinka — #10 A jako proč a co chceš, Proboha, schazovat??? To je ideální váha, ne?
Anime Otaku — #9 Ohromně Tě obdivuju!!!! Já si v současné době "držím váhu" jen díky tomu, že mám velké stresy se vztahy v práci, jím permamentně dietně a to i o Vánocích (max. úlet je dietní bramb. salát, omáčky k fondue, či dva kousky cukroví denně), když zkouším dietu, je to šílené a stejně zhubnu tak kilo a za dva týdny je zpět...
Anime Otaku — #9 Tak to je super -20kg za 6měs.Sama bojuji se 3kg a ne a ne je shodit nyní mám kolem 57/167 když náhodou něco shodím do měsíce se mi kg vrátí
Já jsem za půl roku shodila 20kilo a většinu příloh mám povolenou, jen mám z jídelníčku škrtnuté brambory(ale chybí mi jen kaše a krokety, ostatní formy brambor moc nemusím). Takže brambory jsem nahradila zeleninou vařenou v páře a potom lehce prohozenou na pánvi s rozpuštěným máslem (aby byla chutná), jím 5 - 6krát denně a leze to skoro o půl kila za den dolů (samozřejmě je to závislé na menstruačním cyklu, kolem menses přiberu 2-3 kila, který po skončení slezou samy dolů). Takže hubnout jde. V podstatě to už ani neberu jako dietu, ale je no nový styl vaření a jídla (naučila jsem se dělat husté omáčky bez zahušťování moukou a podobně). Takže dámy je to jen o víře a přístupu. Takže kdo chce trošku s kily dolů do toho! Zas tak těžké to není, díky bohu
tý bláho..já v tom fofru,který mám,čtu-POLOHY PŘI DIETĚ...
no co, jím dělenou stravu. Přílohy si dopřávám v kytičkových dnech, ve zvířátkových je místo přílohy dám zeleninu nebo dýni, ta skvěle nahradí brambory...
přílohy mi nechybí - snad jen bramborovým salátem a řízky jsem směle hřešila... no jo, vánoce...
Ach jo, já miluji bramborovou kaši a mohu ji mít každý den. Rýže mi už nechutná,ty jsem se vloni najedla až,až brrr.Takže vyhrávají ničelky.
Zkopirovani se samozrejme nepovedlo,ale ryze a spagety patri k potravinam s vysokym glykemickym indexem.