DSC_0015.jpg (90 KB)

Podle zažitých pravidel by měly kojené děti začít s příkrmy v šesti měsích, děti nekojené už ve čtyřech. Odlišná pravidla zavádění potravin jsou pro děti, jejichž matky jsou alergičky. V tomto ohledu zkušenosti nemám, nejsem alergická na nic, stejně tak všechny mé děti jsou bez alergií. Při zavádění pevné stravy jsem tedy postupovala trochu podle tabulky, kterou najdete na webu kojeni.net, ale hlavně jsem se řídila zkušenostmi, které jsem měla u starších dětí, a používala selský rozum a rady naší pediatričky. :-)

Žofie má 9 měsíců, stále jí jídlo nesolíme, ale občas dostane kousek něčeho, co lehce osolené je. Necukrujeme. Většina hlavních jídel, které připravuji, chutná dobře i bez soli, což jsem celkem dost překvapená.

S příkrmy jsme začali od 5. měsíce, a to hlavně proto, že Žofie se bezhlavě vrhala po čemkoliv, co jsme jedli, a hladově na nás zírala. A to je prý hlavní ukazatel, že je dítě připraveno na příkrmy. 

Zpočátku jsem všechna jídla mixovala dohladka, zhruba od 7. měsíce nechávám v jídle kousky, ať se s nimi Žofie popere sama. 

Jak to je s množstvím? Většinou dělám jídla trochu více a zbytek naleju do malých plastových krabiček nebo tvořítka na led a zamrazím. Skladuji pak v mrazáku v sáčcích nebo krabičkách, které mám popsané. Když není čas vařit, tak jen vytáhnu kostičky a jídlo dám ohřát do malého hrnce na plotnu.

Kolik porcí vznikne z uvedeného množství pro vaše dítě, nedokážu napsat. Každé dítě je jiné a spořádá jiné množství jídla. 

IMG_20190308_1131361.jpg (188 KB)

Zelený oběd s avokádem

  • 1 brambor
  • 1/2 avokáda
  • pár lístků špenátu
  • 1 vejce natvrdo
  • kousek másla

Brambor oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do trochy vody. Většinou vařím tak dlouho, až se část vody vyvaří a mixuji i s touto vodou, neslévám. Brambor i s vodou dejte do mixéru. Přidejte avokádo, vejce natvrdo, špenátové listy. Rozmixujte dohladka. Ještě velice lehce prohřejte. Nechejte rozpustit kousek másla.

Podobný je i další „zelený“ dětský oběd.

IMG_20190408_1247201.jpg (249 KB)

Špenátový oběd

  • 1 brambor
  • 1 mrkev
  • hrst špenátových listů
  • zelená petrželka
  • 1 žloutek
  • olivový olej

Brambor i mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Dejte vařit do vody. Ke konci varu vyvařte co nejvíce vody a přidejte špenátové listy, petrželku a žloutek. Dovařte asi dvě minuty a rozmixujte. Přidejte trochu olivového oleje.

IMG_20190415_1309131.jpg (234 KB)

Oběd s červenou čočkou

  • 1 brambor
  • hrst červené čočky
  • 2 listy medvědího česneku (pokud není sezona, tak mražený nebo špenát)
  • trocha olivového oleje

Brambor oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte do hrnce, přidejte čočku a zalijte vodou. Uvařte doměkka. Ideálně i brambor úplně doměkka, ať jde jen rozmačkat vidličkou. Těsně před koncem vaření vmíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek nebo špenát. Přidejte kapku oliváče. Rozmačkejte.

Další recepty zase příště...

Elly

Reklama