Když už pro kvalitní brambory od českého zemědělce jedeme, chceme jich vzít větší množství, aby se koupě vyplatila. Pokud však nemáme sklep, zdá se být situace neřešitelná. Studenti ČZU nyní vymysleli pytel Zembag, díky kterému už prý brambory neklíčí. Protože v redakci nerady plýtváme jídlem, rozhodly jsme se, že se budeme o tento projekt zajímat. Jak tedy takový pytel funguje?


Vizuálně vypadá jako běžný pytel, ale jeho vlastnosti jsou revoluční. Pojme až 5 kg brambor a malý pytlík s kmínovou silicí, který se vkládá dovnitř a vydrží až 3 měsíce, klíčení zpomaluje. Jestliže máte doma tmavé místo, měl by vám stačit právě tento malý kmínový pytlík. V opačném případě je dobré pořídit třívrstvý pytel, který je vyráběn v chráněné dílně Daneta.

Jsou naklíčené brambory nebezpečné?
Klíčky na bramborách obsahují glykoalkaloidy (solanin) a ve vyšší koncentraci negativně ovlivňují vlastnosti brambor. Poznáme je podle hořké chuti podobné kofeinu a po konzumaci může přijít svíravý a bolestivý pocit v břiše. Některá jídla jsou ale tak kořeněná, že nedobrou chuť brambor ani nerozpoznáme. Látky ovlivňují jednak nervovou soustavu tím, že blokují důležitý enzym acetylcholinesterázu a narušují funkci buněčných membrán, čímž ovlivňují činnost trávicího ústrojí a celkového metabolismu. Otrava se projevuje například zvracením a průjmem. Postižený může mít i  horečku, zrychlený puls a dech, snížený krevní tlak, poruchy vidění či halucinace. Glykoalkaloidy se hromadí v různých orgánech těla, třeba v játrech, ledvinách a plicích, přičemž se může začít uvolňovat při zátěži organismu jakou je těhotenství, hladovění nebo nemoc.

Příběh „protiklíčícího“ vaku
Při výzkumu přírodních látek na České zemědělské univerzitě v Praze studenti zjistili, že některé rostlinné silice mají úžasný vliv na celkový stav brambor. Poté si dali do souvislosti, že podobný systém uskladnění brambor vlastně praktikovali již staří Inkové. Ti přidávali ke skladovaným hlízám aromatické rostliny podobné našemu kmínu. Nejenže brambory příjemně voněly, ale navíc vydržely několik měsíců ve vynikajícím stavu.

Jak funguje?
Pytel je navržen tak, aby bylo možné skladovat brambory v podstatě kdekoliv, ať už žijete v panelovém domě, v bytě, nebo máte dům, dokáže ochránit brambory po dobu několika měsíců, aniž by došlo ke ztrátě jejich přirozených nutričních a chuťových vlastností. Vnější část je vytvořena přírodními vlákny, zejména z dobře prodyšné juty. Vnitřní část je z černé netkané textilie a speciální folie, která zabraňuje prostupu světla a úniku těkavých látek z kmínu, a navíc ji lze snadno vyměnit. Spodní část tvoří nepropustná tkanina pro případ, že by se i přes provedená opatření stala bramborová nehoda. Zásadní součástí je však malý pytlík obsahující přírodní kmínovou silici získanou z kmínu destilací. Ta je speciálně upravená tak, aby působila alespoň 3 měsíce, po této době je třeba kmínový pytlík vyměnit.


Brambory uskladněné v Zembagu můžete používat kdykoliv a jak jste zvyklí, a přidávat do něj tedy i nové. Jeden kmínový pytlík vydrží asi 3 měsíce, to závisí hlavně na tom, kolik brambor se v pytli za tu dobu vystřídá. Že potřebujete nový, poznáte jednoduše, brambory budou mít tendenci klíčit a vůně kmínu už nebude tak intenzivní. Tzv. nové brambory mají tenkou slupku a problém s klíčením u nich nenastává, takže kmínový pytlík zde není potřeba. Zelenat na světle samozřejmě budou, ale o to se pytel postará. Údržba pytle je jednoduchá. Vnitřní vak i vnější část lze šetřeně vyprat při nízké teplotě (30 °C) ideálně v ruce.

Na Zembag jsme v redakci narazily náhodou. Nápad nás natolik nadchl, že jsme si ho rovnou objednaly. Nejedná se tedy o klasický PR článek, ale o čisté sdílení nadšení pro věc. Zembag lze zakoupit za 500 Kč a kmínový pytlík pořídíte za 60 Kč.
Zdroj fotografí:www.shutterstock.com

Čtěte také:

Reklama