Foto: Shutterstock
Pane doktore, Češi mají tendenci se přejídat nejen o svátcích. Jaký vliv má nadměrný příjem jídla na naše zdraví?
Přejídání je něco, s čím se mnozí z nás setkávají nejen o Vánocích, ale také při rodinných oslavách nebo návštěvách, kdy býváme obklopeni jídlem. Občasné přejedení při zvláštních příležitostech je naprosto v pořádku a nepředstavuje velký problém. Problémy nastávají, pokud dlouhodobě konzumujeme více energie, než dokážeme vydat. To se pak projeví nejen na naší hmotnosti, ale také na našem zdraví. Dlouhodobé přejídání může vést k nadváze nebo obezitě, a to s sebou přináší i další zdravotní rizika, jako je například cukrovka 2. typu nebo ztukovatění jater.
Jak velký problém je dnes obezita a přejídání v Česku?
Statistiky bohužel ukazují, že přejídání a nadváha jsou problémy, se kterými se v Česku potýká stále více lidí. Šest z deseti Čechů má nadváhu a každý pátý je obézní, což nás řadí mezi národy s nejvyšší mírou obezity v Evropě. Tento problém navíc začíná i u dětí, což je velmi alarmující.
Jaké jsou hlavní důvody, proč se lidé přejídají?
Kromě speciálních příležitostí může být přejídání spojeno i s psychickými faktory – lidé často jedí z nudy nebo aby zahnali stres. Vliv mají i špatné stravovací návyky z rodiny a určitá „šetřivost“, kdy se jídlo raději dojídá, než aby se vyhodilo, což opět podporuje nadměrnou konzumaci.
Zmiňoval jste ztukovatění jater. Co to znamená a jak velké riziko to představuje?
Ztukovatění jater, odborně nazývané nealkoholové ztukovatění jater (NAFLD), je stav, kdy se v jaterní tkáni ukládají tukové buňky. Tento problém se dnes týká přibližně každého čtvrtého Evropana, a přitom to není žádná banalita. NAFLD může vést až k cirhóze, což je nevratné poškození jater, a riziko jeho vzniku stoupá i u dětí. Tento trend úzce souvisí s našimi stravovacími návyky a nedostatkem pohybu.
Foto: MUDr. Michal Lazák
Co byste lidem doporučil, aby riziko NAFLD snížili?
Základem prevence je úprava životního stylu, především snížení kalorického příjmu a zvýšení fyzické aktivity. Skvěle se osvědčuje středomořská dieta – tedy jídelníček založený na čerstvé zelenině, kvalitních tucích, libovém mase a rybách. Zvýšením fyzické aktivity, ať už formou rychlé chůze, posilování nebo aerobního cvičení, můžeme snížit obsah jaterního tuku až o 20–30 %.
Jak můžeme svá játra ještě podpořit?
V prevenci a léčbě ztukovatění jater mohou pomoci i přípravky obsahující esenciální fosfolipidy. Tyto látky přírodního původu pronikají přímo do jaterních buněk a pomáhají obnovit jejich strukturu i funkci. Jsou dostupné ve formě tobolek a přípravek je volně k zakoupení v lékárnách.
Pane doktore, děkujeme vám za rozhovor a cenné rady.
Zdroj: praktický lékař MUDr. Michal Lazák
Nový komentář