preclíky

Předvelikonoční půst je čtyřicetidenní období, ve kterém se má dodržovat střídmost nejen v jídle, ale i v životě. Dříve se tato doba dodržovala z mnoha důvodů. Když pomineme církevní význam, který má připomenou život Ježíše, najdeme důvody i ryze praktické.

Jedním z nich bylo třeba i to, že na konci zimy už docházely zásoby a lidé se museli uskromnit. Dalším důvodem, který trvá dodnes, bylo i to, že tělo je potřeba před nadcházejícím jarem pročistit a ozdravit. Strava bohatá na zeleninu a luštěniny, které můžeme konzumovat v neomezené míře, dodá tělu také chybějící energii.

Popeleční středou také začíná příprava na jaro na zahrádkách a zahradách. Za zimou se pomalu zavírají vrátka, i když letos jsme je vlastně ani pořádně neotevřeli. Zkuste s námi proto projít všemi šesti postními nedělemi až k veselému Velikonočnímu pondělí.

Každá postní neděle má své jméno, které napovídá, co je tu danou neděli důležité.

Černá neděle - 1. postní neděle (9. března 2014)

V tento den by měly ženy odložit barevné oblečení a namísto toho se zahalit do černých šátků. Vyjadřují tak svůj smutek z nadcházejícího půstu, podle některých zdrojů také smutek z ukřižování Ježíše.

Dalším názvem této neděle je Liščí. Tento název je odvozený od staré lidové tradice, kdy matky v sobotu v noci uplekly preclíky, které potom rozvěsily po zahradě. V neděli ráno si je na zahradě našly děti, které věřily, že je venku ztratila liška.

A aby těch názvů nebylo málo, můžete této neděli říkat také Pučálka. Název je odvozen od postního jídla, které se připravuje z naklíčeného hrachu.

Chcete si zahrát na lišku a svým dětem připravit na zahradě preclíky? Upečte si je podle receptu, o který se s námi rozdělila Lucie.

Bramborové preclíky

  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 250 g oloupaných vařených brambor
  • sůl
  • vejce a mák na dokončení

Uvařené a vychladlé brambory prolisujeme nebo nastrouháme a spojíme s mlékem, moukou, máslem, vejcem a solí.

Vypracujeme tužší těsto. Vytvoříme preclíky, které potřeme rozšlehaným vejce a posypeme mákem.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C, asi 30 minut.

Bude následovat:

2. postní neděle - Pražná
3. postní neděle - Kýchavá
4. postní neděle - Družebná
5. postní neděle - Smrtná
6. postní neděle - Květná

MaggiPartnerem rubriky Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK