Jelikož je základem dne snídaně, radíme vám začít právě tam! Upečte si proto s námi tento křehký ovocný koláč, který nutričně obohatí snídani či dopolední svačinku nejen dětem školou povinným.
V hlavní roli snídaňová superpotravina
Tipů na nutričně bohaté snídaně a svačiny není nikdy dost. Potřebujeme je všichni a vzhledem k začínajícímu školnímu roku to platí dvojnásob. Jelikož je snídaně základním jídlem dne, je třeba dobře zvážit, co našemu tělu po dlouhém spánku dopřejeme. Není proto od věci mezi snídaňové pokrmy zařadit kvalitní bílkoviny, mezi které zaručeně patří právě bílý jogurt! Hodí se ke sladkým i slaným pokrmům, studeným i teplým. Důležité však je, že nikdy neztrácí své skvělé nutriční hodnoty. Bílý jogurt je bohatý na vápník, draslík, hořčík a vitamíny B6 a B12. Není zároveň od věci bílý jogurt do jídelníčku zařadit po náročnějším období pro naše střeva. Tím obdobím mohou být pro mnohé z nás právě i prázdniny plné zmrzliny, jídel z bufetů u vody či alkoholu. Bílý jogurt má pozitivní vliv na náš mikrobiom a podporuje činnost našich střev. A jak dobře víme, střeva jsou spjata s imunitou a prevence je půl zdraví. Vybírejte však pečlivě, ideálně jogurty, které mají kolem 3,5 % tuku. Upečte si proto s námi tento chutný křehký koláč s ovocem, v hlavní roli s touto mléčnou superpotravinou, která dokáže zpestřit nejednu podzimní snídani.
Ingredience
- 2 hrnky univerzální nebo polohrubé mouky
- půl hrnku krupicového cukru
- půl hrnku oleje
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 2 vejce
- půl sáčku prášku do pečiva
Drobenka:
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnku krupicového cukru
- 4 lžíce másla
- + ovoce podle sezony
- + máslo a mouka na přípravu formy
Postup
Nejprve zapněte troubu a nechte ji předehřívat na 180 °C. Očistěte si ovoce a případně ho pokrájejte na menší kousky. Vidličkou nebo rukama zpracujte drobenku.
Všechny suroviny na těsto smíchejte postupně v míse a stěrkou se ujistěte, že v těstě nejsou hrudky. Stáhněte do formy a bohatě posypte ovocem i drobenkou.
Pečte 25–35 minut. Poté koláč zkontrolujte – podle typu ovoce a obsahu vody pak pečte dalších až 15 minut, aby se celý koláč dopekl.
Nechte zcela vychladnout a poté podávejte s jogurtem a čerstvou bylinkou.
Zdroj receptu: Babiččina volba
Nový komentář