Popud k objevení spolehlivého způsobu, jak uchovat jídlo delší čas čerstvé, vzešel z řad francouzské armády. V roce 1795 vypsal pozdější francouzský císař Napoleon Bonaparte odměnu tomu, kdo to dokáže. A to se před dvěma sty lety, 15. května 1809, povedlo francouzskému vynálezci Nicolasi Appertovi, který vyvinul metodu konzervace potravin na základě kombinace jejich uskladnění v hermeticky uzavřené nádobě a tepelné sterilizace. První konzervy však nebyly plechové, ale ze skla.
Konzervy se staly nezbytnou součástí
S nástupem umělých hmot, mrazniček i nových konzervačních postupů sice konzerva postupně ztratila své výjimečné postavení, ve své době však otevřela jídlu nové obzory. Podle Apperta se nazývá proces appertizace, čili tepelné sterilizace potravin uzavřených v neprodyšných obalech.
Plechovka se ukázala praktičtější než skleněná konzerva
Ukázalo se to jako dobrá volba: Plech byl odolnější, snáze se s ním pracovalo při výrobě a přitom šlo plechové konzervy utěsnit stejně dobře jako lahve, ne-li lépe. Před korozí chránila plechovky vrstva cínu.
Durand ovšem sám konzervy nevyráběl. Výroby se v roce 1812 ujali John Hall a Bryan Donkin, kteří si otevřeli první komerční továrnu na konzervy.
Nový komentář
Komentáře
Na konzervy nedám dopustit
Nejlepší je stará dobrá vepřová konzerva, ale dám si i hovězí nebo kuřecí
Juana — #1 jojo, naše babi má doma strojek, co ty konzervy uzavírá a dřív si to chodila k ní dělat celá vesnice, vždy třeba po zabíjačce se maso zakonzervovalo a hotovo, zásoby na zimu jedna radost :o)
Konečně něco zajímavého, netušila jsem, že plechové konzervy jsou tak staré. Odhadovala jsem tak konec 19. století, ne začátek.