m1.jpg
Foto: Madeta je na světě díky pánům s libozvučnými jmény Šťastný a Nádherný.

Mělo 136 zakládajících členů a v roce 1906 otevřelo v Táboře mlékárnu, která kromě mléka, smetany a másla vyráběla měkké smetanové sýry nebo dodnes známý Romadur či Tylžský sýr. A ve spolupráci s francouzským sýrařem tu roku 1912 zaváděli výrobu camembertu. O rok později existovalo v českých zemích už jedenašedesát mlékáren. Táborská – se 2 320 000 litrů zpracovaného mléka za rok – z nich byla největší. To by samo o sobě nestačilo, kdyby výrobky nebyly oblíbené. Že byly, dokládají i úspěchy na výstavách, ale také rostoucí řada spotřebitelů i odběratelů z řad prodejen, škol či nemocnic.

m2.jpg
Foto: Madeta navázala na více než stoletou tradici Tylžského sýra.

Roku 1939 následovala expanze firmy do Řípce, kde otevřela další mlékárnu. V té době už používala místo názvu Mlékařské družstvo táborské zkratku MDT, v roce 1945 se pak oficiálním názvem stala Madeta.
Také jiná družstva zakládala v dalších jihočeských městech mlékárny. Mnohdy to byla družstva německá jako třeba v Českém Krumlově, kde postavili mlékárnu výhradně pro válečné účely. Němci založili i první mlékařské družstvo v Českých Budějovicích, mělo značku DELGE a sídlilo v Mánesově ulici. Stavba mlékárny na českobudějovické Rudolfovské třídě byla dokončena až roku 1948. Dnes je tu sídlo firmy a centrální sklad, do kterého putují mléčné výrobky ze čtyř výrobních závodů.

m3.jpg
Foto: Prodejna mléčných výrobků v Táboře na snímku z roku 1933.

V Českém Krumlově začali průmyslově zpracovávat mléko roku 1940 stejně jako v Pelhřimově, kde mlékárna původně patřila Josefu Pejclovi. V Jindřichově Hradci se strojnímu zpracování mléka a výrobě sýrů začali věnovat bratři Brunnerovi od roku 1900, po znárodnění v roce 1952 byla firma začleněna pod národní podnik Jihočeské mlékárny, které ve městě otevřely nový závod začátkem 70. let. V Plané nad Lužnicí, kde je největší závod Madety, odstartovala výroba v roce 1968.

m4.jpg
Foto: Slogan Nenajdete ve světě sýry jako v Madetě pocházející ze 40. let minulého století neztratil nic ze své funkčnosti dodnes.

Roku 2002 se z Jihočeských mlékáren znovu stala Madeta. Tuzemská jednička v objemu zpracovaného mléka dodává na trh více než 250 druhů výrobků. K tradici, již před 120 lety založili pánové Šťastný a Nádherný, se madeťácká rodina patnácti set zaměstnanců hrdě hlásí dodnes.

m5.jpg

Foto: Oslavte s námi 120 let od založení, zapojte se na www.madeta120.cz do soutěže a vyhrajte skvělé ceny.