Konečně jsou tady prázdniny a také celkem pěkné počasí. Není se proto co divit, že nás láká večerní posezení u grilu a příprava pochoutek, které jsou nám přes zimu odepřeny.

Důkladně se připravte!
Pokud se na grilování připravíte předem, ušetříte si spoustu běhání a starostí během samotné akce. Oceníte to především tehdy, když grilujete na zahradě, dále od domu a nemusíte tak běhat pro každou maličkost. 

Nejdůležitější je pochopitelně samotný gril. Dále si připravte všechno náčiní, které budete ke grilování potřebovat - vidličky, mašlovačku, rošty, vodu v rozprašovači, nože. Nezapomeňte ani na chňapky a také na utěrky (je jedno, jestli papírové nebo látkové).
Připravte si také vhodné nádobí - misky na saláty, talíře (můžou být i jednorázové), skleničky, příbory. Z bezpečnostního hlediska je vhodnější nádobí plastové či papírové.
Pečivo si doneste nejlépe v košíku.
Připravené pochoutky na gril v plastových uzavíratelných krabičkách.
Doma připravené omáčky, kečup, hořčice, koření - prostě vše na dochucování.

Tohle všechno nejlépe přepravíte na místo grilování v plastových bednách, nebo třeba v piknikových koších, které jsou navíc praktické, protože jdou uzavírat. Skvělé jsou také hlubší tácy, které jsou ještě rozděleny na jednotlivé přihrádky, kam všechno potřebné uložíte.

Co s použitým nádobím?
Čím déle budete u grilování sedět, tím více použitého nádobí se vám bude vršit na stole. A kdybyste je tam nechali, tak je stůl po chvíli zaplněný. Připravte si proto jednu plastovou bednu na použité nádobí, případně igelitový pytel na jednorázové nádobí.

Co budeme pít?
K pití připravte alkoholické i nealkoholické nápoje. Víno, pivo, minerálky... Záleží na vás a vašich hostech. Abyste měli nápoje správně vychlazené, nachystejte si větší kbelík či škopík s ledovou vodou, kam lahve s nápoji ponoříte.
Skvělý tip na dlouho studené pití má moje kamarádka Ivana. Ta připravuje pro děti nejrůznější rozpusté nápoje nebo sirupy do dvoulitrových plastových lahví. Ty naplní ale pouze do poloviny a dá je takto zmrazit do mrazničky. Před akcí je potom vytáhne, doleje vodou a pití tak zůstane hodně dlouho studené.

A teď už naše tipy na dokonalé grilované pochoutky!

Pestré papriky

Suroviny: zelené, žluté, oranžové i červené papriky, mleté maso, rajčatový protlak, cibule, balkánský nebo i jiný sýr, rajčata, mozzarella, česnek, cuketa, lilek, rohlíky, nějaké čerstvé bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn), olej, sůl a pepř.
Množství suroviny přizpůsobíme svým chutím a také množství lidí, kteří s námi grilují.

Postup: Papriky omyjeme a rozpůlíme. Vnitřky osolíme a opepříme a vložíme asi na 5-10 minut do trouby, aby se trochu předpekly. Poté je plníme některou z náplní a grilujeme asi 10 minut na grilu. Podáváme s omáčkou z rajčat.

Masová náplň: Mleté maso opečeme na oleji spolu s cibulkou a česnekem. Nezapomeneme osolit a opepřit. Ke konci přidáme na kostičky nakrájenou mozzarellu a některou z čerstvých bylinek a také trošičku rajčatového protlaku.

Zeleninová náplň: Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Osmažíme dozlatova na pánvi a přidáme kostičky cuket a lilků. Opékáme asi 5 minut. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a už nevaříme. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájený balkánský sýr. Dokořeníme tymiánem, pepřem a solí.

Medová marináda na žebírka
Suroviny: 4 lžíce balsamikového octa, 4 lžíce oleje, 4 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce medu, trochu chilli papriček, sůl a pepř podle chuti.

Postup: Všechny suroviny smícháme v misce a vzniklou směsí potíráme vepřová žebra. Necháme přes noc v lednici. Před grilováním marinádu setřeme a grilujeme po každé straně 20-30 minut, průběžně potíráme marinádou.
Toto množství nám vystačí asi na 2 kg žebírek.

Exotická marináda na kuřecí křidélka
Suroviny: kůra a šťáva z 1 pomeranče, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 1 lžička strouhaného zázvoru, 2 lžíce medu, 6 lžic sojové omáčky.

Postup: Smícháme kůru a šťávu z pomeranče, prolisovaný česnek, cibulku nakrájenou nadrobno, zázvor, med i sojovou omáčku. Můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Do této marinády naložíme kuřecí křídla a necháme přes noc marinovat. Poté grilujeme asi 10 minut. Průběžně obracíme a potíráme marinádou.
Toto množství nám vystačí asi na 500 g křidélek.  

Vegetariánský špíz
Suroviny: papriky, rajčata, salátová okurka, sůl, pepř, čerstvé bylinky, olej.

Postup: Jednoduché suroviny a jednoduchá příprava. Zeleninu nakrájíme na tlusté plátky, napichujeme střídavě na jehlu a dochutíme solí a kořením. Potřeme olejem a grilujeme ze všech stran asi 10 minut.

O grilování jsme psali na Vaření už i v minulých letech. Připomeňte si všechny výtečné recepty s námi.

Dnes grilujeme - recepty na Vepřová játra na roštu, Exotický ovocný špíz, Švestkovou marinádu, Kari kuře a Papriky plněné špenátem a sýrem.
Grilované pochoutky - recepty na Mandlové pstruhy, Kuřecí špenátové závitky, Barbecue omáčku a Zvěřinovou jehlu.

Pošlete nám své oblíbené grilovací recepty! Můžete to udělat TADY!

 

TÉMATA:
SEZONA