image.jpg
Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí

Doba přípravy:
Pečeme na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut. Celková doba přípravy je 80 minut. 

Ingredience na těsto

  • 500 g hladké mouky                                 
  • 85 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 ml oleje 
  • 125 g změklého másla                  
  • 2 žloutky    
  • 250 ml čerstvého mléka 
  • lžička bílého Smetanového jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí 
  • kostka droždí  
  • špetka cukru
  • citronová kůra
  • rum a máslo na potření

Postup přípravy pravých Valašských frgálů

Nejprve smícháme trochu mouky, vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Ostatní ingredience smícháme dohromady a poté přidáme kvásek. Těsto smícháme a poté necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout.  Rozdělíme ho na 4 stejné části a rukama vytvoříme kruh o průměru zhruba 30 cm. Na vrch dáme oblíbenou náplň a nahoru drobenku. Předehřejeme troubu na 180°C. Okraje, které by měly být široké zhruba 1 cm potřeme vajíčkem s trochou mléka. Takto připravené koláče necháme chvíli nakynout. Poté je pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut do zhnědnutí okrajů. Po vytažení z trouby je ještě potřeme rozpuštěným máslem a rumem.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ DO VALAŠSKÝCH FRGÁLŮ

Tvarohová náplň z kysané smetany s borůvkami

Suroviny: 

  • 600 g Kysané smetany z Valašska
  • 300 g Bílého jogurtu z Valašska
  • 4 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 4 žloutky
  • 240 g moučkového cukru
  • 140 g vanilkového cukru
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 150 g rozinek
  • 1 dl rumu
  • citronovou kůru
  • muškátový květ
  • 300 g borůvek na posypání

Postup přípravy: Smícháme kysanou smetanu s jogurtem a citronovou šťávou. Směs vložíme do gázy a necháme ji přes noc pořádně odkapat ve vaší ledničce. Následující den směs vyjmeme a smícháme s cukrem, žloutky, pudinkem, rozinkami, kůrou a muškátovým květem.

Všechny suroviny v misce dobře promícháme. V případě potřeby naředíme smetanou, a nakonec posypeme borůvkami.

Povidlová náplň

Suroviny:

  • 1,4 kg povidel
  • 1dl rumu
  • 200 g vanilkového cukru
  • 50 g strouhanky

Postup přípravy: Povidla, rum a cukr si smícháme dohromady, a nakonec zahustíme strouhankou.

Maková náplň

Suroviny:

  • 600 g mletého máku
  • 80 g povidel
  • 250 ml mléka
  • 40 g skořice
  • 50 g vanilkového cukru
  • 80 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 1 dl rumu
  • 100 g mouky

Postup přípravy: Mléko svaříme s krupicovým cukrem a během vaření přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím připravíme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

Hrušková náplň

Suroviny:

  • 900 g sušených hrušek
  • 500 g moučkového cukru
  • 1 dl rumu
  • 30 g skořice
  • 30 g badyánu
  • 50 g vanilkového cukru
  • 50 g strouhanky na zahuštění

Postup přípravy: Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme. Nepoužíváme čerstvé hrušky, protože obsahují příliš velké množství vody.

Tento recept také stojí za vyzkoušení:

16.jpgFoto: Elizabeth Lore