Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí
Doba přípravy:
Pečeme na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut. Celková doba přípravy je 80 minut.
Ingredience na těsto
- 500 g hladké mouky
- 85 g moučkového cukru
- špetka soli
- 50 ml oleje
- 125 g změklého másla
- 2 žloutky
- 250 ml čerstvého mléka
- lžička bílého Smetanového jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
- kostka droždí
- špetka cukru
- citronová kůra
- rum a máslo na potření
Postup přípravy pravých Valašských frgálů
Nejprve smícháme trochu mouky, vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Ostatní ingredience smícháme dohromady a poté přidáme kvásek. Těsto smícháme a poté necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout. Rozdělíme ho na 4 stejné části a rukama vytvoříme kruh o průměru zhruba 30 cm. Na vrch dáme oblíbenou náplň a nahoru drobenku. Předehřejeme troubu na 180°C. Okraje, které by měly být široké zhruba 1 cm potřeme vajíčkem s trochou mléka. Takto připravené koláče necháme chvíli nakynout. Poté je pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut do zhnědnutí okrajů. Po vytažení z trouby je ještě potřeme rozpuštěným máslem a rumem.
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ DO VALAŠSKÝCH FRGÁLŮ
Tvarohová náplň z kysané smetany s borůvkami
Suroviny:
- 600 g Kysané smetany z Valašska
- 300 g Bílého jogurtu z Valašska
- 4 polévkové lžíce citronové šťávy
- 4 žloutky
- 240 g moučkového cukru
- 140 g vanilkového cukru
- 50 g vanilkového pudinku
- 150 g rozinek
- 1 dl rumu
- citronovou kůru
- muškátový květ
- 300 g borůvek na posypání
Postup přípravy: Smícháme kysanou smetanu s jogurtem a citronovou šťávou. Směs vložíme do gázy a necháme ji přes noc pořádně odkapat ve vaší ledničce. Následující den směs vyjmeme a smícháme s cukrem, žloutky, pudinkem, rozinkami, kůrou a muškátovým květem.
Všechny suroviny v misce dobře promícháme. V případě potřeby naředíme smetanou, a nakonec posypeme borůvkami.
Povidlová náplň
Suroviny:
- 1,4 kg povidel
- 1dl rumu
- 200 g vanilkového cukru
- 50 g strouhanky
Postup přípravy: Povidla, rum a cukr si smícháme dohromady, a nakonec zahustíme strouhankou.
Maková náplň
Suroviny:
- 600 g mletého máku
- 80 g povidel
- 250 ml mléka
- 40 g skořice
- 50 g vanilkového cukru
- 80 g másla
- 180 g cukru krupice
- 1 dl rumu
- 100 g mouky
Postup přípravy: Mléko svaříme s krupicovým cukrem a během vaření přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím připravíme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
Hrušková náplň
Suroviny:
- 900 g sušených hrušek
- 500 g moučkového cukru
- 1 dl rumu
- 30 g skořice
- 30 g badyánu
- 50 g vanilkového cukru
- 50 g strouhanky na zahuštění
Postup přípravy: Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme. Nepoužíváme čerstvé hrušky, protože obsahují příliš velké množství vody.
Tento recept také stojí za vyzkoušení:
Nový komentář
Komentáře
Není nad to, bydlet přímo ve frgálovém kraji ??