Bezpečnost většiny potravin ve vyspělých zemích je díky přísným hygienickým podmínkám při výrobě velmi vysoká. Ale přesto nelze zdravotní rizika zcela vyloučit. Týká se to zejména potravin živočišného původu, kromě jiného syrového mléka a sýrů, které si dnes často můžeme koupit přímo na farmách u soukromých chovatelů dobytka.
V čerstvě nadojeném mléku se mohou například vyskytovat campylobakterie, salmonely a bakterie Escherichia coli. Pokud by takové mléko vypily malé děti, došlo by u nich k prudkým žaludečním a střevním křečím spojených s nevolností a horečkou. Některé druhy bakterií Escherichia coli tvoří buněčné jedy, které mohou způsobit dokonce selhání ledvin. Asi v pěti procentech případů je následkem trvalé poškození organizmu, v deseti procentech dokonce smrt.
I když je pro děti lákavé napít se přímo „od kravičky“, syrové mléko jim rozhodně nedávejte. Nejprve mléko převařte, až vzkypí, aby se bakterie zničily, a pak je rychle ochlaďte. Dobrou chuť!
Dala byste i přes některá nebezpečí teď, po enormním vzrůstu cen mléka a mléčných výrobků, přednost ryze domácím produktů? Kupujete raději dražší biopotraviny na úkor jiných potřeb?
Nový komentář
Komentáře
moc se mi líbí příspěvek 11,se vším souhlasím, až na ty chrousty. Dnes jsou děti tak přecitlivělé, že když potkají první bacil, tak je hnes skolí. My vyrůstai jinak. A mimochodem - nedám dopustit na pěkně silný škraloup na svařeném, vychlazeném a usazeném mléce od kravičky - pocukrovaný = pochoutka z mládí
Ó můj Bože, jako dítě jsem pila spoustu nepasterizovaného mléka! Sotva jsem chodila, dávala mi máma mlíko do flašky s dudlíkem do lednice a já si ho brala sama
Taky už jsem jenom duch
jochova: a cos pila
gwen: jezdím na domácí mléko a s panímámou sbírám smetanu
Mliko moc nepiju. Nechutná mi mliko označené jako čerstvé. Krabicové pasterizované plnotučné je daleko lepší.
mléko nepiju...už od malička
Mléko a smetana nedělají dobře mému zažívání a je mi srdečně jedno, odkud je.
Babča jako mladá používala na pleť smetanu z čerstvě nadojeného mléka.
Ťapina: to i to, fakt jsem hledala a zkousela, nechutnalo
Jak rikam, bez mlika neumru, nasla jsem jiny reseni. Ale kravsky mi nevadilo (kozi mi smrdelo
)
A vzdyt jo, ja si od skolky pamatuju, ze kdyz se nekomu na kakau udelal skraloup, tak se vetsina deti nadavovala a byli jsme asi tri, kteri se o neho rvali
*daisy*: Já jsem se teda toho skvostnýho mlíka od kravičky napila jednou a málem jsem vrhla. Nedokážu pít něco, co má několik různých konzistencí, přijde mi, že v tom buď něco roste, nebo do toho někomu něco spadlo
A nebudu sama, proč jinak by někdo homogenizaci vynalézal?
Mimochodem, bavíme se o pasterizovaném mléce, nebo krabicovém? To není totéž.
Majucha: nojo..... já nevim, ale když mám jedenplastový pytel, tak si do něho ten chleba zabalím, až přijdu domů a až chleba sežeru, tak další štrycli a tak až do soudného dne. Když vidím, kolik smetí jsou obaly, které jsou zbytečná, tak se mi dělá husí kůže.
Ťapina: no, to bude asi ono, od kravy je to tak nejak prirodne natucneny, "krabicovy" uz je trosku jiny
Proste mi to nechutna mlikove
Fakt jsem zkousela kde co, a ne-e
Takze jsem smirena s tim, ze mliko moc casto nepiju (jogurty mi neva
), stejne je pro mladata
*daisy*: Jo, prudce se zvýší na celých 71 stupňů, ty bláááho
Je jiné jen v tom, že je v něm rovnoměrně rozložený tuk, no a polotučné je samozřejmě polotučné.
Ťapina: pokud se nepletu, tak se mu prudce zvysi teplota a ochladi se? Me prislo chutove jiny
A slem ze smetany
*daisy*: Jaký je prosímtě rozdíl mezi pasterizovaným a čerstvým mlíkem?
Snad jen v homogenizaci, pasterizované nemá na povrchu šlem ze smetany, brrr.
Majucha: jj, taky pamatuju, litaly jsme se segrou po dvore, o jidlo se delily se
, kolik nevydesinfikovanych odrenin se zahojilo, z riznuti nikdo nedelal tragedii...
), kozi nezvladam, ale kozi syry z kozi farmy
)
Cerstvy mliko je vyborny (nejak se tu rozmaha syndrom MMB, mlicko, kravicka, za chvili tu budou same mikinky a supracke riflicky s laclickem
A pasterizovany je hnus (jeste tak do mlika nebo varenyho jidla preziju, ale samotny...
No to je ale strašné, co budeme dělat?
Za chvíli bude jediné zdravé a doporučované jídlo něco typu Amarouny.
Nic se nemá přehánět, likvidace bakterií taky ne. Moje máti je dětská lékařka a na podobné úvahy vždy odpovídala, že mezi cikáňaty téměř nepotkala alergiky a chronicky nemocné děti a pod.
Fuj mléko.
Majucha: když jsme lítali venku a byli u hřbitova, napili jsme se "lázeňské" vody. Tato vody pramení pod městským hřbitovem a tehdy vytékala do příkopy. A všichni, kdo ji pili jsou tady. Kromě jednoho, ten nerespektoval strom u cesty
a neuhl mu.
Všichni brečíme, kolik vyprodukujeme odpadků, kde to budeme skladovat,ale nikdo se nepozastavuje, kde a proč vznikají. Tím nechci říci, že budeme balit do novin, ale koblihy si zásadně koupím v pekařství, kde nejsou baleny jako v marketech. V pekařství navíc voní a
hned bych si čerstvé mlíčko od kravičky dala
naši měli, když jsem byla malá, chalupu v pohraničí a kousek od nás bydlel starý německý pár, který choval mmj. i krávu, chodívala jsem k nim pro mléko, vždycky jsem dostala kus nějaké buchty s čerstvě nadojeným mékem a ještě jsem se zdokonalila v němčině