Některým život oslazuje, jiným komplikuje. Cukr, především ten skrytý, může mít negativní dopad na zdraví mnoha lidí. Diabetici o tom vědí své. Prozradíme, jaké maskování cukr používá nejčastěji.
Myslíte si, že pro pár loků limonády se svět nezboří? Budete překvapeni, kolik cukru různé potraviny obsahují. Zde je pár příkladů.
- 1/3 l kolové limonády
10 lžiček cukru, 152 kcal
- 1 lžíce medu
skoro 5 lžiček cukru, 64 kcal
- 3 tvrdé bonbóny
4 lžičky cukru, 67 kcal
- 1 lžíce marmelády
skoro 4 lžičky cukru, 51 kcal
- 1 malá sklenice slazeného kompotu
skoro 13 lžiček cukru, 189 kcal
- 1/4 l 100 % ovocného džusu
skoro 7 lžiček cukru, 112 kcal
- 1 malé pivo
8 lžiček cukru, 124 kcal
Je prostě všude!
Že se cukr přidává například do dortů, koláčů a bonbónů, ví snad každý. Ale kromě toho se schovává i v řadě potravin, do kterých byste to neřekli. Jejich chuť není sladká, přesto obsahují této složky velké množství. Typickým příkladem jsou hotové omáčky, kečup nebo hamburgerové žemle. I když se budete vyhýbat sladkostem jako takovým, skryté zdroje cukru mohou zkomplikovat léčbu vašeho diabetu. Proto byste je měli znát. Nezáleží na tom, jestli je cukr přirozený, nebo přidaný. Některá jídla obsahují tolik přirozených sladidel, že se jejich výrobci mohou chlubit tím, že „neobsahují přidaný cukr“. Nejsou vůbec zdravá a pro diabetiky jsou zcela nevhodná.
Pod cizím jménem
Cukr často vystupuje pod falešnou identitou. Dávejte si proto pozor na jeho nejčastější přízviska:
- glukózový sirup,
- fruktózový sirup,
- agávový sirup,
- melasa,
- kukuřičný sirup,
- med,
- třtinový sirup,
- koncentrovaná ovocná šťáva.
Pokud se skrývá za chemickými názvy, může znít jako:
- sacharóza,
- glukóza,
- dextróza (případně dextrózový sirup),
- laktóza,
- maltóza,
- fruktóza.
Znáte cukrové alkoholy?
Existuje celá řádka sloučenin alkoholové povahy, které mají sladkou chuť. Najít je můžete například ve žvýkačkách „bez cukru“. Sice nemají takovou kalorickou hodnotu jako cukr sám, a tudíž nejsou pro diabetiky tolik nebezpečné, ale mají jiný negativní dopad na zdraví. Často způsobují trávicí potíže, jako je nadýmání nebo průjem. Jejich tituly jsou:
- sorbitol,
- xylitol,
- mannitol,
- maltitol,
- lactitol,
- isomalt,
- glycerol.
U všech potravin si čtěte složení, a čemu nerozumíte, si najděte na internetu. Pokud se vám složení výrobků nelíbí, nedělejte kompromisy a nekupujte je.
Zdroj: www.denik-diabetika.cz
Nový komentář
Komentáře
Reguluji si sama co mám sníst
free — #6 Cukr je taky v tom ovoci .
Eliana — #4 Velmi rozumné
pajakr — #3aj ja davam do zeli cukr
Nějak se nemůžu dopočítat... jasněže je marmeláda sladká, ale nedovedu si jenom vizuálně představit 4 kávové lžičky v jedné lžíci a navrch ovoce. Když já dělám poměr na 1 kg ovoce 0,5 kg cukru.
ale tělo potřebuje k fungování cukry, tuky, bílkoviny a škroby ...lze nahradit slazení zdravější variantou, ale nikoliv to vyházet a chroupat zelený salát a doufat, že tělo bude funkční
Tomíška — #2já zelí přislazuji kvůli dětem, tak u nás jo
Boros — #1 v bůčku a v zelí cukr není
Cukr je skrytý, sůl je skrytá, takže raději asi nejíst vůbec....